icon

Budem dostávať materskú, keď som brala iba opatrovateľský na babku?

beruska0091
27. okt 2022

Dobrý deň potrebujem poradiť 6 rokov som sa starala o babku brala som na ňu opatrovateľské bohužiaľ mi zomrela som evidovaná na úrade práce zistila som že som tehotná k doktorovi ešte len pôjdem na kontrolu.budem môcť dostávať príspevky na materskú keď som sa starala len o babku ? ďakujem za odpoveď.

paciko9
27. okt 2022

@beruska0091 no podla mna nemas narok. My sme toto riesili,sestra sa starala o babku niekto nam povedal,ze ma narok na podporu. Tak som sa informovala, sice sa to pocita do dôchodku ale inac nic. Narok nemala o babku sa starala 9rokov.

veronika3110
27. okt 2022

@beruska0091 myslím, že nie

alenah31
27. okt 2022

@beruska0091 samozrejme, že nie ak si popri opatrovaniu aj niekde nepracovala či nebrigádovala. . Opatrovateľský príspevok je dávka vyplácaná z ÚPSVaR - nepodlieha dani ani odvodovej povinnosti. Po narodení dieťaťa budeš mať nárok na ten NIŽŠÍ rodičovský príspevok, prídavky na dieťa, jednorazový príspevok pri narodení. Ak si vydatá - nič iné, ak nie si vydatá máš ešte nárok na výživné na dieťa a tiež výživné na teba ako nevydatú matku ak si to tvoja životná situácia vyžaduje (súd ho priznáva výnimočne a suma býva nízka - toto výživné je možné poberať len kým dieťa nedovŕši 2 roky). Nevzniká ti ani nárok na tehotenské, ktoré sa žiada k ukončenému 13tt.

drahomirrra
27. okt 2022

Samozrejme, ze nemas narok ani na MD, ani na tehotenske, ani na vyssi rodicak.

zuzinka888
27. okt 2022

Nie. Opatrovatelsky je davka nie plat. Z toho ty neplatis odvody. Musela by si si platit dobrovolne poistenie co uz asi nestihas.