Budem mať nárok na materskú?
Zdravim, kto mi vie poradit ohladom materskej..Pracujem od 1.3.2016 a nastup na matersku mi lekar vypocital na 18.11.2016. Stihnem mat dovtedy odpracovanych povinnych 270 dni? Neviem ci sa tu pocitaju vikendy a svaitky. Nerada by som to minula nejak tesne o par dni. Dakujem za rady.
@dadada8388 rataju sa vsetky dni
@olympiaaa ked si spocitas vsetky dni od marca do 18.11. tak ti vyjde 262 dni
Ale tuším sa da, ze si doplatíš poistenie za tých pár dní... Ale nie som su tým istá, skús sa niekde informovať
@dadada8388 Do 270 dní sa počítajú kalendárne dni a nie do nástupu na MD ale do pôrodu.....
@liz_lemon
@olympiaaa Čiže je podstatné kedy máš termín pôrodu, ale aj tak ak ťa vypíše lekár na MD tak SP bude čakať do narodenia dieťaťa - a potom ti doplatí MD spätne ak vznikne nárok. 😉 Čiže v tvojom prípade vyzerá, že ti vyjde nárok na MD len budeš musieť počkať-teda ak neporodíš skôr.
@katuska2709 Nič sa doplatiť nedá - nie je možný súbeh DNP a zamestnanie.....
@zltadanka Prvá a základná podmienka na nárok na MD je 270 dní NP 2 roky pred pôrodom, ďalšia je aktívne NP alebo ochranná lehota, ak sú tie dni "na hrane" tak SP čaká do pôrodu. To je všetko. A prečo by mala byť žena bez peňazí? Či je to len jej dieťa, jej materská a tatko nikde? No tak potom áno - potom si počká - ale len kvôli tomu, že treba dodržať podmienky.
@zltadanka Pozri sa - ja ti poviem čo je viac na p..... Celý náš sociálny systém. Ja som pred prvým tehu pracovala 10 rokov - odvádzala som nemalé odvody a dane tomuto štátu a len preto lebo som prišla o prácu a skúsila som živnosť (nemusela som rok platiť odvody) tak som dostala veľké h...o alebo ešte menej ako tá čo v živote nerobila a sa zamestnala po pár mesiacoch išla na PN a dosiahla 270 dní NP..... 😉
@evittam no šak aj tatko má peniažky, šak by sme vydržali mesiac :D a to ti nezávidím, to je fakt na h..., že keď sa tak stane to naozaj je horšie... ale ja nie som ten prípad, že som sa zamestnala a hodila na PN z vlastnej vôle som chcela robiť, ale pre hroziaci potrat som nemohla :( Ale nie je to moje prvé zamestnanie robila som aj predtým 4 roky na zmluvu, len teraz to tak vyšlo že mi dali zmluvu a som otehotnela 😒

@olympiaaa nie nestihnes, tam sa vikendy a sviatky nerataju pokial viem.