icon

Budem mať nárok na materskú?

snehulienka82
8. nov 2018

Ahojte, potrebujem poradiť, je tu milión diskusií na túto tému, ale nenašla som tam, čo som hľadala. Momentálne som na RD, ktoré mi končí k 31.3.2019. Som tehotná v 8tt., a predpokladaný TP je 24.6.2019, nástup na MD 6-8 týždnov predtým, takže cca k 13.5.2019. Nakoľko to už nebude reťazový pôrod, bojím sa, či budem mať nárok na materskú, kedže moje pracovné miesto bolo zrušené, na mojom pracovisku prebehlo niekoľko organizačných zmien. Zatiaľ som výpoveď ako takú nedostala, ale keby že oznámim zamestnávateľovi, že sa chcem vrátiť, tak mi oznámia, že moje pracovné miesto bolo zrušené, ak nebudú mať práve vtedy voľné miesto. Mám ešte 42 dní dovolenky, teoreticky by som ju mohla vyčerpať v tomto "hluchom období" medzi tým, ako sa mi skončí RD a môžem nastúpiť na MD, ak sa mi podarí dohodnúť so zamestnávateľom? Alebo sa mám nechať vypísať na PN? To mi ešte musí zamestnávateľ uznať? Budem mať teda nárok na materskú aj pri druhom dieťati? Prosím poraďte! Chceli sme druhé bábatko skôr, aby to vyšlo do 3 rokov prvého dieťaťa, ale žial to nevyšlo. Predtým som roky odrobila, tak mi to príde nespravodlivé, že by som kvoli tomu mesiacu a pol mala prísť o materské a tých 230 Eur, čo je RP+prídavky je dosť úbohé...

majusqa77
8. nov 2018

narok na materske ti vznikne. Aj keby pp skoncil (v case skoncenia uz budes tehotnal, budes v ochrannej lehote

snehulienka82
autor
8. nov 2018

@majusqa77 dakujem, a vyska by mala byt podla coho? ako pri prvom dietati? alebo z vysky napr. tej dovolenky, co si budem cerpat?

majusqa77
8. nov 2018

@snehulienka82 zalezi ci pp skonci, ak ano, kedy, ci bude ta dovo cerpana... ..vseobecne olati - nastup v 2019 =rozhodne 2018.
Inak ja by som oznamila tehotenstvo pred nastupom do prace

snehulienka82
autor
8. nov 2018

@majusqa77 dobry napad. uvidime, co na to odpovedia.

snehulienka82
autor
8. nov 2018

Niekto by sa este vedel vyjadrit? Este ma napadlo, ze ci by som nemohla ist aj na PN na ten mesiac a pol?

majusqa77
8. nov 2018

@snehulienka82 mohla. Ale nastup smeruj pp skonceni rd, nie pocas

snehulienka82
autor
8. nov 2018

@majusqa77 to je jasne. uz pockam urcite dokonca. mozno sa bude dat aj dohodnut. 🙂