Budem mať nárok na materskú ako pri prvom dieťati?
Ahojte chcem sa opytat budem narok na matersku aj ked nestihnem porodit do 3 roku zivota prveho dietata, ale stihnem do vtedy otehotniet.. budem dostavat taku istu matersku ako pri prvom dietati? Zamestnana som stale ..
Dakujem pekne za odpoved. Prosim Vas este sa opytam asi bude mensia ako ta prva vsak? A budem mat narok na vyssi rodicovsky alebo nie
Výška záleží, kedy sa vrátiš do prace a kedy reálne pôjdeš na materskú.. akú máš mzdu a atď.
Ak je nárok na materské (hocijaká výška), je nárok aj na vyšší RP.
Moja praca je taka ze nastup do prace neni mozny.. pri prvom som bola cely cas PN .. takze pri druhom by to bolo to iste
Tak nastúpiš po RD na PN, zamestnávateľ obnoví nemocenské poistenie. A výška materskej bude z nejakého predpokladaného príjmu, alebo ak bolo nejaké preplatenie dovolenky predchádzajúci rok, tak aj z toho môže byt vymeriavací základ... to je teraz ťažko povedať, keď nie si ešte ani tehotná 🙂
@daniela1911 ako je to v pripade ze 21. augusta sa musim vratit do prace a 20. septembra nastupijem na MD? Na ten cas by som sla zrejme PN alebo cerpala dovolenku. Znizi mi to matersku? Pocas RD mi plat zvysili.
@lenka_005 za rok 2020 si mala nejaký príjem ? Brigádu, preplatenu dovolenku, niečo take ?
Ak nie, druhu MD ti vypočítajú z tohoto mesiaca odrobeného, alebo na dovolenke, alebo predpokladaného zárobku keď budes PN. Nie je to reťazovy pôrod.
@daniela1911 nemala som ziadny prijem. Cize budem mat nizsiu matersku? Do prvej sa mi do priemeru zapocitavali aj koncorocne odmeny.
@lenka_005 môžeš mať aj vyššiu. To naozaj záleží aký budeš mat predpokladaný príjem, tam určite odmeny nebudú, alebo či si dáš preplatiť dovolenku...

Ak si zamestnaná, tak sa po skončení RD vrátiš do práce, a potom nastúpiš na 2. MD. Nárok budeš mať. Materskú nebudes mat rovnaku, nakoľko nejde o reťazovy pôrod. Budeš mat novy vymeriavacích základ