icon

Budem mať nárok na PN a materské?

15. nov 2024

Ahojte, tie ktoré sa vyznáte lepšie ako ja, poraďte prosím 🙂
Som zamestnaná a za pár mesiacov mi končí rodičovská dovolenka, hneď na to vyčerpám zostávajúcu dovolenku, na dva mesiace budem musieť nastúpiť do práce a následne už pôjdem na materskú dovolenku. Čo v prípade, ak by som musela byť v čase tých dvoch mesiacov (kedy mám byť v práci) na PN? Určite sa nechystám účelovo ale prvé tehotenstvo som si musela takmer celé odležať.
Dostanem PN? Tehotenské? Materské pôjde z čoho (pravdepodobný vymeriavaci základ, to čo mi zaplatia dovolenku alebo...)?
Ak by ma chcel lekár nechať na PN už pred začatím čerpania dovolenky, urobí to nejakú zmenu?
Možno sa pýtam popredu ale nerada by som sa ukratila nejakým zbytočným krokom 🙂
P.S. počas RD som nikde nepracovala t.j. žiadny iný príjem

lucka_ke
15. nov 2024

všetky dávky dostaneš, materské z predpokladaného príjmu

alenah31
15. nov 2024

len doplním, že pokiaľ ťa lekár vypíše na PN počas trvania RD - nemáš nárok na nemocenské. Rodič-zamestnanec na rodičovskej dovolenke nemá nárok na nemocenskú dávku, a to z dôvodu, že jeho nemocenské poistenie je prerušené kvôli čerpaniu rodičovskej dovolenky. Aby si na nemocenské počas trvania PN mala - musíš mať poistenie aktívne - musíš byť znovu zamestnanec v evidenčnom stave. Keď sa napr. k 10.2. vrátiš do práce nakoľko ti dieťa dovŕši 9.2. tri roky - ak nastúpiš na PN toho 10.2. - už budeš mať nárok na nemocenské - do 9.2. nie.

autor
15. nov 2024

@alenah31
@lucka_ke
Ďakujem vám veľmi pekne 😊