Budem mať nárok na reťazový rodičovský príspevok?
Ahojte, potrebujem poradiť či budem mať nárok na rodičovský príspevok.
V decembri 2022 som dostala výpoveď a to už som bola na začiatku tehotenstva. Keďže som bola v ochrannej lehote, vyšiel mi tehotenský prívesok aj materská. Aktuálne má dcéra rok a pol a som znova tehotná. Týka sa ma reťazový pôrod? Budem mať aj teraz nárok na rodičovský príspevok ktorý poberajú ženy čo pracovali cca 470€? Materskú som mala ešte nižšiu ako rodičák no teraz som sa náhodu dozvedela že zrejme nebudem mať nárok ani na tento rodičovský.. ďakujem za radu
@petamich no super. A nepomohlo by mi to dobrovoľné nemocenské poistenie? Alebo zamestnať sa aby za mňa platili odvody minimálne 90 dní pred nástupom na MD?
Potrebujes 270 dni. Nie 90
Mas narok na rodicovsky prispevok - len jeden. Nie na dva.
Na tehotenske, ani matersku narok nemas
@veronikaszabova tých 90 dní som čítala v nejakom článku tak to asi bola iná situácia. Takže ani to dobrovoľné poistenie nemusím riešiť, je to zbytočné však? No čo človek spraví už nič🙂
Nepomohlo, lebo to uz nestihas, kedze pracovny pomer ti skoncil 2022, tak za posledne dva roky mas 0 dni nemocenskeho poistenia, potrebujes teda 270 + aktivne NP/platit si dobrovolne, na tehotenske potrebujes mat 270 dni k 13. tyzdnu tehotenstva, co uz urcite nestihas, na matersku sice staci do porodu ale s DNP uz tiez nestihas.
90 dni je ina situacia, to je situacia, kedy mas dni dost ale chces si navysit matersku a ked sa zamestnas s dobrym platom u noveho zamestnavatela na minimalne 90 dni materska sa pocita z toho pomeru.
@petamich aha tak ďakujem za objasnenie. Možno manžel by mohol ísť s ďalším dieťaťom na materskú? Akurát že zrušil živnosť tento týždeň a bude zamestnaný (tá istá firma ). To by sa možno dalo však? Ak to nepôjde takto tak smola
Zivnost - platil odvody do SP?
Ak bude ma materskej, nemoze pracovat
Mohol by ist na matersku, ak splna podmienky (tiez musi mat 270 dni) ale tym padom nemoze pracovat a o rodicak pridete - neda sa subezne poberat aj materska aj rodicak, tak si to treba prepocitat, co sa vam viac oplati, verim tomu, ze zarobi viac ako je materska a ked ty prides o rodicovsky to je cisty minus
@veronikaszabova áno platil
@petamich aha tak ja som čítala že ženy to takto riešia a jedenie z páru poberá to a druhý zas to druhé.. tak v tom prípade sa to určite neoplatí a samozrejme zarobí viac ako je materská
Skus si zdroje overit 🙂 lebo zle citas.
Subeh materska a rodicovsky mozny nie je, jediny subeh, ktory mozny je, je materska a materska, co pre vas neplati, lebo ty na matersku nemas narok, takze bud ty zostanes na rodicovskej resp. poberat rodicovsky alebo manzel pojde na matersku a ty nemas narok na ziadny prispevok akurat by stat za teba platil zdravotku. A ostatne plati co som pisala vyssie, ze teda to treba prepocitat.
Jedine by si ešte mohla mať materskú, keď by si mala súbežne 2 práce, tým by sa Ti potrebné dni zdvojnásobiii (resp. za každú prácu by sa sčítavali), to je však v Tvojom prípade asi irelevantné, keďže máte malé dieťa...
@petamich to naozaj 90 dní? Na sociálke, keď som volala, tak mi povedala pani, že by som musela mať ďalších 270 dní k aktívnemu pracovnému pomeru, aby mi vyšla vyššia materská. Tak ja už teraz neviem. Tehotná zatiaľ nie som, som na RD, mám ešte stále aktívny pracovný pomer. Pred 2.tehotenstvom počas RD som si chcela niečo ešte zarobiť na tých 90 dní, aby som mala keď tak druhú materskú vyššiu a odhovorili ma, že by mi vyšla nižšia.
@suzy2508 ty si zas uplne iny pripad...tebe povodny pracovny pomer trva... ak by si chcela vyuzit tych 90 dni, tak ten povodny musis ukoncit a mat uz len novy...
@suzy2508 presne ako pise @maximiliana
@maximiliana Bože, mňa už z toho trafí, proste prečo to je takto všetko komplikovane robené a nedá sa to jednoduchšie urobiť / vysvetliť? Ďakujem každopádne za radu, nejdem s tým nijako špekulovať, nemám na to nervy. 😁

Nie netyka, retazovy porod sa tyka iba zien, ktorym pracovny pomer trva. Ochranna lehota je 180 dni od ukoncenia PP, takze to uz tiez nic. Aktualne ti vznika narok len na nizsi rodicak, takze odporucam nechat si ten vyssi do dovrsenia 3 rokov prveho dietata a potom poziadat o rodicovsky na dieta druhe, ten bude uz iba nizsi.