icon

Budúci nárok na materské po výpovedi a IVF

21. máj 2025

Dobrý deň prajem. Chcela by som sa poradiť, možno niektorá z vás bola tiež v takej situácii.
Ku 31.1.2025 som dala v práci výpoveď, nakoľko sme sa dali na cestu IVF. Keďže bola moja práca fyzicky a hlavne psychicky náročná dohodla som sa s mojím partnerom že počas liečby budem doma na úrade práce.
Na sociálke mi bolo povedané že ak do pol roka otehotniem, nárok na materské budem mať.
Žiaľ ale zatiaľ sa nám vklady nepodarili a čaká ma ešte jeden a to v júni. Čiže ešte by som spadala do toho pol roka? Neviem či mám ísť ešte na vklad alebo sa musím zamestnať aby som potom mala nárok na materské.
Budem zo ❤️ vďačná za každé "normálne" sa vyjadrenie, pripadne za každú radu. Ďakujem. Želám príjemný deň.

mirka9876
Autor odpoveď zmazal
elianto_01
Autor odpoveď zmazal
mogaa
21. máj 2025

ochranná lehota je ak otehotnieš do 180dní od ukončenia PP....ak otehotnieš neskôr, už nespadáš do ochrannej lehoty.....samozrejme platí to že predtým musíš mať tých 270dní nem.poistenia....teoreticky môžeš mať nárok aj neskôr , ale tam záleží kedy sa zadarí otehotnieť a vieš si platiť DNO alebo sa zamestnať a ísť na PN....

lilinka88
21. máj 2025

Záleží od termínu pôrodu aký ti určí lekár. Ak 42 týždňov pred týmto termínom bude spadať do obdobia 180 dní od dňa skončenia pôrodu, spadáš do ochrannej lehoty.
Za ďalšie je dôležité koľko to trval PP, pretože 270 dní sa sleduje až ku dňu pôrodu, nie ku dňu ukončenia PP