icon

Čakanie na rozhodnutie o materskej

7. okt 2025

Ahojte, prosím o radu predovšetkým tie, ktoré ste mali rovnakú skúsenosť, prípadne nejakú ekonómku.

Od septembra 2020 do júna 2023 som robila v nemocnici ako zdravotná asistentka. Počas týchto 3 rokov som chodila na VŠ a od júla 2023 som robila v tej istej nemocnici na tom isto oddelení, ale už ako sestra. Zmluvu ako sestra som dostala hneď na neurčito, čiže pracovný pomer mi trvá. V apríli 2023 som otehotnela a od polovice septembra 2023 som išla na PN, lebo som mala určité problémy. TP som mala 26.12.2023 a nie som si istá či od konca októbra alebo začiatku novembra som nastúpila na MD, ktorá mi bola aj normálne vyplácaná. Po ukončení MD som išla na RD. V januári 2025 som opäť otehotnela. Do práce som sa medzitým nestihla vrátiť a od 23.8.2025 som na MD (teda mala by som byť), ale rozhodnutie mi stále neprišlo. Oficiálny termín pôrodu som mala pár dní dozadu, ale ešte sa malý nenarodil. Volala som teraz na sociálnu pojisťovňu a tam mi len pani povedala, že ešte nerozhodli, tak teraz neviem, lebo pri prvom synovi som nemala žiadne problémy a rozhodnutie aj peniaze mi prišli do 2-3 týždňov... Tehotenské počas tohto tehotenstva som tiež poberala... Je možné, že z nejakého dôvodu nebudem mať nárok na MD? Viem, že majú na rozhodnutie 60 dní, ale už nepoberám ani RD na staršiehoa som celkom dosť prekvapená, že to trvá takto dlho...

nattholla
7. okt 2025

@anonym_autor ak ti trvalý pracovný pomer stále trvá tak by ti materskú mali normálne schváliť v minimálne takej výške ako si mala tú predchádzajúcu, resp. Podľa toho čo nahlásil tvoj zamestnávateľ keď sa ho SP pýtala.. keďže si bola stále doma do 3 rokov staršieho. Volá sa to reťazový pôrod.. taktiež ak si mala aj tehotenské nie je dôvod na to aby ti neschválili.. vzhľadom k tomu že majú toľko dní na rozhodnutie tak je možné, že ti to naozaj schvália aj v posledný deň.. ale tak prídu ti peniaze spätne o to sa báť nemusíš.. záleží od pobočky a koľko maju aktuálne roboty..

melanta
7. okt 2025

@anonym_autor SP má 60 dní na rozhodnutie, takže sú v limite. Ako bolo napísané vyššie, ak ti pracovný pomer stále trvá, materský príspevok budeš mať a bude minimálne v rovnakej výške ako predchádzajúci.

autor
7. okt 2025

Ďakujem vám za vaše odpovede. Ešte sa vás opýtam ďalšiu otázku. Ak by hypoteticky rozhodli až toho 23.10 čiže na 60. deň je možné že mi peniaze ešte stihnú prísť tento mesiac? Lebo viem, že počas prvej materskej mi chodili okolo 15. v mesiaci alebo mi prídu potom až v novembri? Ide o to, že na staršieho už RD nepoberám a samozrejme treba platiť hypotéku, energie a podobné veci, tak aby som sa vedela zariadiť ...

nattholla
7. okt 2025
@anonym_autor

Ďakujem vám za vaše odpovede. Ešte sa vás opýtam ďalšiu otázku. Ak by hypoteticky rozhodli až toho 23.10 čiže na 60. deň je možné že mi peniaze ešte stihnú prísť tento mesiac? Lebo viem, že počas prvej materskej mi chodili okolo 15. v mesiaci alebo mi prídu potom až v novembri? Ide o to, že na staršieho už RD nepoberám a samozrejme treba platiť hypotéku, energie a podobné veci, tak aby som sa vedela zariadiť ...

@anonym_autor pokial viem SP ma dva termíny na výplatu prvy okolo 15 a druhy neskor ale neviem presne kedy. Ale aj ked by ti az vtedy rozhodli a bolo by to skor než je ten termín platby, je mozne ze ti prídu az 15 dalsi mesiac zial.. poznám zeny co im schválili tehotensky este okolo 7. A prišiel im aj tak az dalsi mesiac.. neviem podla čoho to robia.. ale urcite ti spätne vyplatia vsetky peniaze, ale je mozne ze aj neskor