Čo robiť, aby som mala materskú?
Ahojte baby, viete mi prosím, pomôcť a poradiť, čo mám robiť, aby som mala materskú? Máte niekto skúsenosť:pracovala som na sezóny v zahraničí, tam nemám nárok ani na podporu ani na materskú, keďže tam nemám trvalý pobyt... otehotnela som a ostala som už na SR na úrade práce, požiadala som o podporu-samozrejme zamietli mi ju. Čo mám robiť aby som dostala aspoň materskú????? Dakujem ja som už s toho zúfalá 😩
@bibadlo ďakujem krásne a nevieš náhodou či sa dá spätne zaplatiť do sociálnej poisťovne ten dobrovoľný príspevok?? Ja so vždy medzi sezónami bola len na úrade práve 🙁 nepracovala som... v zahraničí som bola do roka 8 mesiacov a 4 mesiace som bola na SR na úrade a takto bolo 5 rokov...
spatne sa nedá doplatit.
@lubka9763 nuz, s tym nic nenarobis ... snad mate sapon nasetrene daco. na matrersku narok nemas, zakze manzel si musi najst pracu. ty na rodicaku zatial, mozes skusat daco najst z domu robit. ked dieta podrastie, tak bud jasle/skolka a ty do roboty, alebo ked bude manzel dost dlho zamestnany, mozes ist na matersku on a ty do roboty, to by ste mali ako 2 platy. po narodeni dostanes prispevok cca 800, no musis mat potvrdenie od gynekologa, ze pravidelne navstevujes poradne.
@lubka9763 ochranna lehota chrani poistenca po skončení platenia nemocenského poistenia. vypláca sa z toho PN, materska,... Pri materskej je ochranná lehota 8 mesiacov po zániku poistenia, to znamená, že ak ti pocas tych 8 mesiacov vznikne narok na matersku, tak ti ju daju, aj ked poistenie zaniklo, ale zároveň stále platí podmienka platenia poistenia 270 dni za posledné dva roky.
@lubka9763 tak nech si začne platiť nemocenské a keď dieťa bude mať 8,5 mesiaca nech si podá žiadosť o materské a ty budeš doma s dieťaťom a on v robote po 7mesiacoch sa mu skončí materské a ty pôjdeš na rodicak,nech si zvolí vymeriavací základ akokeby zarábal povedzme 800 e a po pol roku nech si ho zvýši,počas poberania materského nemusí platiť nič a stále sa mu to bude rátať ak pride z talianska na 4 mesiace domov nech požiada o OCR ak napr.dieťa bude choré,možností je celá kopa len sa na úradoch nesmieš dať odbiť a dobre si naštudovať čo píšu na stránkach sociálnej poisťovne

Nárok na materskú máš v prípade, že si bola na SK nemocensky poistená minimálne 270 dní za posledné dva roky. Takže ak si za posledné dva roky nebola na SK zamestnaná, ani si si dobrovolne neplatila poistenie do socialnej poisťovne, nárok na materskú nemás. Dostanes rodičovský príspevok niečo cez 200 Eur + prídavok na dieta cca 20 eur (tušim 23 je teraz) a pri narodení dieťaťa jednorázový príspevok od štátu.