Čo robiť, ak chcem kurz počas materskej?
Ahojte,
Vedela by mi tu niektorá z vás prosím vás poradit ? Ide o to ,že som od konca augusta na úrade Práce, a chcela by som využiť možnosť kurzu s tym, že mi to úrad Práce preplatí. Do Práce sa momentálne nechystám, keďže som v 7. Mesiaci tehotenstva a v januári - februári by som mala žiadať o materskú. Ako tieto dve veci súvisia ?
Dávala som si žiadosť o kurz, ktorú mi zamietli. Zvažujem sa skúsiť prihlasit ešte na nejaký iný, ale keďže sa žiadosť podáva mesiac pred začatím kurzu , t.j. Že by som reálne začala robiť nejaký kurz v polovici januára ( napr.15teho)… tak neviem či by som medzičasom v dianí toho kurzu nešla na materskú . Môže mi tym padom úrad Práce zamietnuť podporu na kurz ? Či musím byt na úrade v celom trvaní kurzu ?
Snad to dáva zmysel čo píšem, ďakujem za odpovede.
musíš byť evidovaná ako uchádzač o zamestnanie a plniť s tým súvisiacepovinnosti - čo pri dieťati asi nie je možné, nie?
@fidorka7 normálne som poberala RD a zároven ma evidovali ako uchádzaca o zamestnanie( nebola som na podpore v nezamestnanosti ani nič podobne) preplatili mi celý kurz.
A z akeho dovodu zamietli? nepýtala si sa?
@bellaa3007 ďakujem 🙏
Pýtala, spoločnosť cez ktorú som si ho chcela robiť zmenila názov kurzu..čiže to už nebol názov profesie ale balíčku 🥲
@bellaa3007 ty si bola poberateľ rodičaku a robila si si kurz cez UP? Mne povedali ze musím byť na úrade práce zaevidovana, inak to nepojde
@cica8 ano, bolo to minulý rok. Rodičak mi končil v juli, v septembri som už nastupila do práce.
Ved ja som na UP bola zaevidovana ako uchádzac o zamestnanie, to ale neznamena že nemožem byť na rodičaku. Nepoberala som žiadnu davku v nezamestnanosti ani nič podobne, len ma evidovali.
a kedy to bolo?
@bellaa3007 a kedy to bolo?
@bellaa3007 aha už vidím. no podmienky sa vwľmi sprísnili.
@bellaa3007 pokiaľ má viacero uchádzačov záujem, komisia určite uprednostní toho, ktorý je disponibilný ihneď
@fidorka7 to veru už neviem, je možné že za ten rok a pol sa zmenilo veľa.
Bratovi neschválili kurz barbera ale skrz vysokú cenu tiež minulý rok a tiež normálne chodil do práce
@negymama dobrý deň, akurát m problém s touto zaležitosťou,kde treba dokladovať reálny záujem .Mne na upsvr povedali že by to mal byť prísľub od nejakého zamestnávateľa ale však logicky ,kto Vám potvrdí osté pr. miesto keď ešte ste ani kurz nezačali nie to ešte razitko a podpis Vám dať. Chcem sa opýtať tie inzeráty v žiadosti zabrali? Odsúhlasili mu to ? Ďakujem za odpoveď a pomoc 🙏🏾
@tinnka0506 ano manyelovi to odsuhlasili, stacilo mu vztlacit z profesie konkretne inzeraty na jeho poziciu, /programator/, ze medzi pozadovanymi znalostami je vitany aj odbornost z daneho kurzu.
Tento tyzden je prave na kurze.
Nepotreboval ziadny prislub z tej firmy, ze ho vdaka kurzu vezmu, to tie pani si lahko predstavuju, ze niekto slubi niekomu pracu bez nejakych blizsich pohovorov a preskusania.
@tinnka0506 bol to kurz, exper na umelu inteligenciu
@negymama rozumiem. no ja som už povedala 4 kaderká a to známych a ani jeden si to nedá na krk proste... Tak to skúsim s inzeratmi z profesie ale mám silný pocit,že inzeráty nezaberú... Mne to príde,ako by to direkt bolo robené takto aby nemuseli odsúhlasiť a preplatiť.Pretože ten príslub zamestnanca nemá logiku... nemám šancu
Ja som ziadala koncom decembra 2024 na kurz kozmetiky a bol mi zamietnutý, vraj to nie je nedostatková pracovna pozicia vedena na stranke asociácie pracovných miest. Skusila som este raz teraz požiadať dala som tam aj iny inzerat, ze je nastup dohodou a bez praxe a uviedla som aj ine dovody preco potrebujem kurz. Ale nemyslim si, ze to schvalia.
@gabiii22 ja som dnes bola má úrade práce,taktiež kaderník nieje v zozname má stránke asociácie pracovných miest a narovinu mi pani povedala ,že šancu nato ,že mi to úrad schváli vidí biedne ... Ale skúsim to s inzeratom a keď nie tak nie. Budem si ten kurz musieť zaplatiť ...
@tinnka0506 ja som si dnes volala ako to vyzera so schválením a vraj mi vcera poslali rozhodnutie, tak cakam. Stale dufam, ze nejako teraz po novom roku sa podari a schvalili to. Tak drzim palce aj tebe

vsak sa spytaj na upsvar. tam ti poradia ake su podmienky. Viem ze kurz musi zacat este v case evidencie na UP.
mojmu muzovi schvalili kurz, ale musel dokladovat, ze o tu odbornost z kurzu je realny zaujem zamestnavatelov, dohladal k tomu nejake inzeraty.