icon

Dá sa ísť na materskú neskôr ako 6 týždňov pred pôrodom?

julinkaaa11
6. okt 2013

Nastupil niekto z vas neskor z vas na matersku ako 6 tt pred porodom? Neviem ci je to vobec mozne 😒 Viem ze skor sa da, ale neskor?

zalka
6. okt 2013

Dá sa aj neskôr, ale prídeš o dni resp. týždne materskej. Lebo ak nastúpiš na MD napr. 4t pred TP , a porodíš napr. o týždeň, tak tvoja MD bude v celkovej dlžke 28+1 tj. 29t ýždnov ...
kdežto ak nastúpiš na MD včas 6t pred TP .. a porodíš o 3t napr. tak ti budú vyplácať MD celých 34t ... bezohľadu nato, že si porodila 3t pred termínom.
takže ako píšem, neskorším nástupom na MD sa môžeš ukrátiť o MD ak máš na ňu nárok.

danuska26
6. okt 2013

Aj ja som tak nastupovala o tyzden neskor, ale ako zalka pise, ukratis sa o najmenej tyzden

havana_frost
7. okt 2013

Dá sa a nedaj sa odbyť že nedá, alebo že MD musí trvať najmenej 14 týždňov. Všetko je to tvoj NÁROK, nie povinnosť. Ja nastupujem na materskú týždeň pred pôrodom, predtým mám ešte dovolenku. Ja sa rada ukrátim o takúto materskú, keď môžem mať niekoľkonásobný plat.
Ale aby si si zase nemyslela, že sa ti posunie aj výpočet materskej. Ten sa viaže k "vzniku nároku", ktorý je 6 týždňov pred termínom a aj keď nastúpiš neskôr, materská sa počíta k vzniku nároku.

diabambulka
7. okt 2013

ahoj ja som nastupovala 8 týždňov pred termínom pôrodu a to z dôvodu, že som mala rizikové tehotenstvo a bola som aj PN.