icon

Dane počas materskej a rodičovskej

27. dec 2021

Ahojte
Vie mi niekto prosím poradiť ako je to s vysporiadaním dane počas MD a RD? Som na TPP v 2020 som šla na MD.
Ďakujem.

kubkovamama
27. dec 2021

Poziadaj zamestnávateľa o ročné zúčtovanie.

marci77
27. dec 2021

ano, poziadat zamestnavatela o rocne zuctovanie dane

napr. v roku 2020 som bola cely rok na rodicovskom prispevku, ale v praci som si poziadala o rekreacny poukaz na ten rok .....v rocnom zuctovani mi potom vratili dan

nezabudnut, ze pocas rodicovskej dovolenky ....ma manzel narok na nezdanitelnu cast na manzelku a danovy bonus na deti

autor
27. dec 2021

@marci77 ďakujem. Daňový bonus si uplatňuje na mesačnej báze.
To uplatnenie na manželku platí len keď je manželka celý rok na rodicaku ? Materskú som mala skoro do konca roka tak to asi nevyjde nič

marci77
27. dec 2021

ano, iba ak je manzelka na rodicaku, to sa nepocita do vlastneho prijmu manzelky
ale platby zo socialnej poistovne su prijem (teda aj materska)
tak tento rok nic, ak vas vlastny prijem za rok dosiahol viac ako 4.100eur, tak manzel si nema co uplatnit......ale potom na dalsi rok....ak budete mat iba rodicovsky prispevok cely rok ...tak manzel dostane 19%zo sumy cca. 4100eur
tu je to celkom prehladne vysvetlene
https://www.podnikajte.sk/dan-z-prijmov/nezdani...

a vy urcite nezabudnite svojho zamestnavatela poziadat o rocne zuctovanie dane na seba, mozno budete mat nejaky preplatok 😉

1daisychain7
27. dec 2021

Dobrý deň, ja by som sa chcela spýtať, ako je to s daňami, keď som počas roka 2021 poberala materské, následne som plynule prešla na RD a poberám rodičovský príspevok, avšak v auguste tohto roka sa mi skončila pracovná zmluva, ktorú zamestnávateľ nepredĺžil, resp. nakoľko materské a rodičovský príspevok je oslobodený od dane, je pre mňa podanie danoveho priznania dobrovoľne?

marci77
27. dec 2021

@1daisychain7
zistite si presne ako to je, ale myslim, ze este zamestnavatela mozete poziadat o vykonanie rocneho zuctovania ....ak by to nebolo mozne, tak treba si urobit dane priznanie za rok 2021 a odovzdat ho na danovom urade

slavkadi
27. dec 2021

@1daisychain7 ak ste mala v 2021 nejaký zdaniteľný príjem (napr preplatenu dovolenku) tak môžte požiadať toho byvaleho zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane.