Daňový bonus počas materskej.
Ahojte žienky chcem sa opýtať ze ako to je s daňovým bonusom na dieťa počas materskej dovolenky. Ide mi o to ze mam pomalí 7 ročnú dcérku no s jej otcom nežijeme. Mala mi je zverená do starostlivosti s tým ze on nejavy o ňu záujem. Ako to je s poberania daňového bonusu na dieťa. Ďakujem
@alenah31 no ja som momentálne na rizikovom. Na materskú budem nastupovať až v januári.
@06zuzina04 to je jedno...na to, aby si si mohla uplatniť daňový bonus musíš mať zdaniteľný príjem čo nemocenské a neskôr ani materské nie je - je to náhrada príjmu nepodliehajúca zdaneniu - jednoduchšie povedané. A neskôr rodič. príspevok je príspevok štátu čiže zasa si ho nemáš ako uplatniť. A čo sa tvojho ex týka nespĺňa podmienku spoločnej domácnosti s dieťaťom, na ktoré by si chcel daňový bonus uplatniť. Ešte ti teoreticky možno vyjde ak si podáš za rok 2018 budúci rok DP alebo požiadaš zamestnávateľa o vykonanie RZD (žiadosťou do 15.2.2019). Ale aj tu to záleží od toho aký bol tvoj zdaniteľný príjem.
@06zuzina04 skus este mrknut Priplatok k pridavu na dieta, je to aspon taka mala nahrada ked nie je mozne pobeat danovy bonus pocas materskej by sa to malo dat: https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
@meredian Pochybujem, že má naň nárok (ale možno sa mýlim):
Oprávnená osoba má nárok na príplatok k prídavku na dieťa, ak:
a) má nárok na prídavok na dieťa,
b) je poberateľ starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % podľa osobitného predpisu, výsluhového dôchodku podľa osobitného predpisu po dovŕšení veku potrebného na nárok na starobný dôchodok podľa osobitného predpisu, poberateľ obdobnej dávky poskytovanej príslušnou inštitúciou iného členského štátu alebo poberateľ peňažného príspevku na opatrovanie a ďalšia fyzická osoba, ktorá si môže uplatniť daňový bonus podľa osobitného predpisu, je poberateľ takého dôchodku alebo peňažného príspevku na opatrovanie,
c) nevykonáva zárobkovú činnosť a zárobkovú činnosť nevykonáva ani ďalšia fyzická osoba, ktorá si môže uplatniť daňový bonus podľa osobitného predpisu,
d) nebol priznaný daňový bonus na nezaopatrené dieťa, na ktoré si uplatnila nárok na prídavok.
@evittam podla mna splna bod a) nevidim dovod, ked je dieta zverene do jej starostlivosti a nie je zaskolak preco by nedostavala PnD. Na MD bude splnat aj bod c) kedze otec nezije v spolocnej domacnosti, tak sa bude posudzovat len matka. Popytaj na UPSVaRe oddelenie Statnych socialnych davok, prispevok sice nieje vo vyske danoveho bonusu ale aj 11,10 potesi 🙂

@06zuzina04 na daňový bonus nemá nárok ani ty - ani jeden momentálne nespĺňate podmienky na jeho uplatnenie.