Uplatňujete si daňový bonus z Rakúska?

sovicka333
25. okt 2019

Chcem sa spytat ci si uplatnujete danovy bonus na SK ked poberat pridavky na dieta v AT? Tam dostavate automaticky danovy bonus.

ivkazba
25. okt 2019

Daňový bonus sa priznáva vtedy keď je príjem na Slovensku. Ak tu žiadny príjem nemáš a teda ani tu neodvádzaš daň, tak nemáš z čoho dostať daňový bonus. Daň odvádzaš v AT a tam aj dostávaš daňový bonus. Nemôžeš dostávať daňový bonus dvojnásobne (aj na Slovensku je možný iba raz, t.j. ak obaja rodičia tu pracujú a tu odvádzajú daň, bonus dostáva iba jeden).

sovicka333
autor
25. okt 2019

@ivkazba to ja viem ale ja robim na sk a muz v at a nie je mozne brat dva danove bonusi.

ivkazba
25. okt 2019

@sovicka333 tak ak vieš, že nemôžeš poberať 2 bonusy, tak nechápem otázke. Muž pracuje v AT, takže tam si uplatňuje daňový bonus. Ty si na MD resp. RD takže nárok na bonus nemáš a muž ho poberá v AT.

zuzana2104
25. okt 2019

Jasné že má nárok na daňový bonus, len musí podať daňové priznanie na Slovensku. Kopírujem ti zo stránky finančnej správy podmienky na uplatnenie daňového bonusu:
Nárok na daňový bonus
Daňový bonus si môže uplatniť daňovník na každé vyživované dieťa žijúce s ním v domácnosti, ktoré sa považuje za nezaopatrené dieťa podľa zákona č. 600/2003 Z.z. o prídavku na dieťa, pričom prechodný pobyt dieťaťa mimo domácnosti nemá vplyv na uplatnenie tohto daňového bonusu.

Nárok na daňový bonus má každý daňovník, ktorý spĺňa nasledovné podmienky:

dosiahol zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy, alebo dosiahol zdaniteľné príjmy z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy a vykázal základ dane (čiastkový základ dane); 6-násobok minimálnej mzdy predstavuje pre rok 2018 sumu 2 880 eur a pre rok 2019 sumu 3 120 eur.
vyživuje nezaopatrené dieťa, ktoré žije s ním v domácnosti, pričom sa môže jednať o dieťa vlastné, osvojené, dieťa prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia príslušného orgánu a dieťa druhého z manželov,
preukáže nárok príslušnými dokladmi (kópiou rodného listu dieťaťa, alebo potvrdením o návšteve školy, ak sa pripravuje na povolanie štúdiom)

Pre splnenie podmienky výšky dosiahnutých príjmov sa príjmy zo závislej činnosti a príjmy z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti nespočítavajú. Zdaniteľné príjmy môžu byť dosiahnuté aj zo zdrojov v zahraničí.

jaroe
10. jan 2020

@ivkazba teda nie je mozne, by som ja uplatovala DB na SK a manzel v Rakusku? Resp. nedoplatia aspon ten rozdiel ako pri prídavkoch, kedze na SK je DB 22 EUR a v AT cca 80 EUR na dieta? Ked tam manzel isiel pracovat, vobec nas to nenapadlo, ze ak ho budem poberat na SK ja, on strati narok. Zamestnavatel mu ho na mesacnej baze neuplatnoval, chceme podat danove priznanie....