Dcéra má 3 roky a ja som tehotná
Vôbec sa v sociálnom systéme nevyznám, tak vás chcem poprosiť o radu. Včera sme mali oslavu 3 narodenín a dnes špekulujem čo asi mám robiť. Doteraz som dostavala 226e rodičovsku, no to mi teraz skončí. Ja som szčo viazané na licenciu ,ktorú mám pozastavenú. Mám sa ísť prihlásiť na úrad prace ako nezamestnaná, alebo sa dať vypísať na PN. Diagnoza by bola som tehu po ivf a mám 39. a 3 potraty. Brať naspäť licenciu na 5-6 mesiacov sa mi naozaj nechce a aj to stojí . a ešte, na materskú nárok vraj nemám a úrad socialnych vecí mi bude po narodení dieťaťa platiť tých 226e . je to pravda.a čo dovtedy. Ďakujem za rady.
@rebeka33 z financneho hladiska to mas jedno .. nemas narok na nemocenske ... ani na podporu ... normalne sa prihlas na zdravotku a socialnu poistovnu ako osoba starajuca sa o dieta do sest rokov ... a prve peniazky od statu dostanes po porode ..
skus ist na upsvar tam ti povedia co a ako ale ja by som urobila ako maznacik007
@rebeka33 Úrad práce sociálnych vecí a rodiny, určite si tam už bola keď máš rodičovský
@rebeka33 ak tvoja dcera nebude navšetvovať škôlku, resp. maximálne na 4hod. denne až do pôrodu, tak na úrad práce netreba sa hlásiť, lebo môžeš byť zdraovtne poistená štátom ako osoba riadne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokov (nesmie navštevovať škôlku na viac ako 4hod. denne!!!). Ak by ale išla do škôlky na viac ako 4hod. a nechceš si platiť sama zdravoatné poistenie (je povinné, tj. musí ho mať každý), tak sa treba evidovať na upsvar ako uchádzač o zamestnanie. V čase zaevidovaniea NESMIEš BYť PN!!! lebo počas pn ťa nezaevidujú!!! pozor na to! to by si si musela sama platiť zdravotné poistenie až do dna pred pôrodom.
Dôchodkovo poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov môžeš byť nadalej, ak ti netrvá povinné dôchodkové poistenie szčo!!! (alebo zamestnanca, ak by si robila na dohodu ...) ak ti trvá, tak sa treba do 8dní odhlásiť.
Odo dna pôrodu začneš poberať rodič.príspevok (ak nárok na materské nemáš) a môžeš byť zdravotne poistená ako poberatel RP a v soc.poistovni dôchodkovo na druhé dieťa (treba dať rodný list novonarodeného + prehláaenie o riadnej starostlivosti + možno odhlášku + prihlášku).
Teraz po dovršení 3rokov treba na upsvar- asi odbor soc.vecí a rodiny, nejaké prehlásenie o tom, kto sa o dieťa stara.
@rebeka33 Pn si vtedy, ked nie si práceschopná, no ty myslíš, či máš nárok na nemocnské zo soc.poistovne. Ak nemáš trvajúce nem.poistenie alebo nie si v tzv. ochrannej lehote po jeho ukončení (ak by nem.poistenie skončilo počas tehotenstva, tak by si mohla mať nárok, no podla konkretnych podmienok), tak nárok nemáš. Ale o to išlo, ak sa hlásiš na úrad práce, tak musíš byť práce schopná, preto nezaevidujú počas PN.
@rebeka33 na sociálnu poistovnu predokladám si si po pôrode prihlášku podala. tam treba myslieť na odhlášku, že tiež máš povinnost sama sa odhlásiť (ak ti vznikne povinné dôch.poistenie alebo nesplníš podmienku riadnej starsotlivosti aelbo dieťa dosiahne 6rokov).
Doteraz si v zdr.poistená štátom ako poberatel RP (si sa nahlasovala predpokladám), to už končí, tj. možno treba doklad, dokedy si RP poberala z upsvar a teraz ak budeš doma s dieťaťom, resp. max. 4hod. v škôlke, tak sa treba zahlásiť ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca... (ak sa nezaeviduješ na up).
Ešte doplním (neviem či som písala o tom), ak sa ale nezaeviduješ na up (ešte tam sú nejaké výnimky pri zťp myslím), tak si manžel na teba nebude môcť uplatniť odpočítatelnú položku za mesiace, ked 1vého v mesiaci nepoberáš RP ani nie si evidovaná. Tj. ak 26.7 malo dieťa 3roky a si sa do 7dní nezaevidovala (čo už prešlo), tak za august si nemôže uplatniť odpovet na teba.
@gapa prosím ťa ja mám takú otázku čo ak dám vypoveď hneď po ukončení RD a nastupim hned aj na PN, mám na niečo nárok? na PN by som nastupila s tým, že som už tehotná mala by som nárok aj na matersku alebo by som dostala len RD? potrebujem nejak vyplniť ten čas do termínu nárok na matersku.
@sunny381 Ak ukončíš pracovný pomer v deň kedy ti končí ak rod. príspevok, tak nárok na PN ti nevznikne - nebudeš mať ochrannú lehotu. Po dobu poberania rodič. príspevku si mala prerušené nemocenské poistenie.
Ak ti pracovný pomer (nemocenské poistenie) bude pokračovať - neukončíš ho, tak nárok na PN ti vznikne s tým, že by sa ti počítalo z predpokladaného príjmu, ktorý ti určí zamestnávateľ.
@sunny381 súhlas s dena. Ak ti vznikne pn hned prvý den po RD a prac.pomer pokračuje, tak nárok na náhradu mzdy počas dočasnej pn a následne nemocnské máš. Materské, jeho spôsob výpočtu potom bude záležať, či pn pokračuje a kedy skončila RD a kedy je nástup na md (či ten istý kalend.rok), tj. či predchádzajúci kalend.rok k roku nástupu na md máš len RD, alebo RD aj pn alebo niečo iné.

@rebeka33 mozno @zalka by ti vedela poradit 🙂