Do akého veku ostať doma s dieťaťom?
Všade vo svete to je inak, u nás je materská 3 roky, niekde 2,1, niekde pár mesiacov/týždňov. Ak by sa bralo do úvahy všetko - citová väzba medzi matkou a dieťaťom, vplyv na vývoj dieťaťa v rôznych oblastiach, socializácia dieťaťa, kariéra a sebarealizácia matky,… čo by bol najvhodnejší kompromis podľa vás?
podľa slovenských psychológov niekde okolo 3-4 rokov, ale je to veľmi individuálne, niektoré deti sú pripravené skôr
3-4 roky.
@bublinka1426 ver mi. Traumu si ponesú. Naštuduj si niečo
lepsia je oazka kedy je matka pripravena odist od dietata.. dieta je ok od cca 2 rokov - niektore skor ale su mamy co su na ne tak naviazane ze by ich mali na cicku najradsej do puberty
@mamamasama takze u nas je najmenej deti s nejakou traumou, ako inde vo svete, ano? Kedze vacsina deti u nas visi matke na cecku 3 roky?
@mamamasama moja ma 10 rokov ziadnu traumu nema-skor naopak . je silna sebestacna super kocka a ma somnou uzasny vztah .. rovnako ako kazda jej spoluziacka ci spoluziak .. nemam pocit ze deto kt nevyrastaju na sk su psychycke traumatizovane trosky a toe na sk super inteligentne deturence
@mamamasama Možno dieťa, ktoré celé dni preplakalo v jasliach, nejakú traumu mať bude. A čo deti, ktoré nikdy neplakali, hneď sa začali pekne hrať a do tých jaslí/škôlky chodili radi a tešili sa tam?
@mamamasama neviem zatial to na nich nevidim :D a u nas tak funguje vela rodin.
myslim ze deti su rozne,. a to je moj nazor,. jedno pripravene je druhe nie.
Podla mna je to strasne individualne, kazde dieta je ine. Nie v kazdej krajine maju matky moznost ostat doma s dietatom 3 roky, ako je to u nas. V zahranici v mnohych krajinach je uplne bezne, ze idu zeny o dost skor spat do prace...to potom vsetky tieto deti maju traumu? Pochybujem...
@barbora0308 ja si myslim ze skor niektore maminy su precitlivene mozno viac nez deti, a potom to na tie deti aj prenesu, nevedomky.
Nemyslim si, ze slovenske deti v niecom vynikaju nad tymi zahranicnymi len preto, ze su s mamou 3 roky doma. Ale vidim a citam, ako su slovenske zeny terorizovane slovenskymi manzelmi, lebo "sedia 3 roky doma na riti". Zena si nebuduje karieru, robi doma handru a aj tak si ju nikto nevazi. Tudy cesta nevede
V krajinach mimo Slovenska je normalne, ze rodicovstvo, rovnako ako karierny rast, je zalezitost obidvoch rodicov dietata/manzelov, rovnako ako delba prac v domacnosti.
Podľa mňa ideál do 1 roka.
@tenerifka lenže Slovensko je tak 30 rokov za tými krajinami, myslím mentalitou. Tu sa rieši či zem je guľatá a nie rodové stereotypy a ich negatívny vplyv
@tenerifka lenže mnohe tie ženy sa uplne dobrovolne pasujú do tejto úlohy. A ruku na srdce, koľkým sa ani nikde nechce vrátiť, doma si proste zvyknú (také 3 retszovky napr., vsam to je priam masaker byt 10 rokov v kuse doma) a len hľadajú spôsoby ako ostat doma co najdlhšie. Chvalabohu 🙏 ze predĺžený rodicak je len do 6 rokov, lebo niektoré by boli doma aj do 15tky v pohode. Vsak majú predsa chore dietatko👌 (pozor, teraz nemám samozrejme na mysli deti s rôznymi vážnymi diagnozami, nie typu alergia a soplik)
@zmrzlinka2021 tak pokial to dokazali pochopit v takych statoch ako je spanielsko tak by nemal byt problem aj na sk. To zrovnopravnenie muza a zeny ma svoje velke pro tak ako aj proti - v esp je uz zamestnavatelovi jedno ci zamestna chlapa alebo zenu- obidvaja maju narok na matersku/otcovsku dovolenku, ktora je v podstate tak isto dlha (kratka) - 16 tyzdnov, cize nejaka diskriminacia z pohladu nezoberiem zenu lebo moze ostat tehotna a bude s dietatom doma je nepodstatna. Tiez je stale viac chlapov co rovnocenne chodi s detmi ku mudr, v parku su dni co je skoro viacej oteckov s detmi ako mamiciek a na zrps je uplne bezne, ze chodia chlapi. Ale samozrejme ak sa rozhodnes ostat s detmi dlhsie je to bezplatne - nikto ti nic neplati 3roky za to, ze sa staras o deti, je to tvoje rozhodnutie tak si to financuj ty alebo otec tvojich deti a samozrejme navrat do prace - pokial nerobis v statnej sfere moze byt vselijaky
2,5
Ja som opačný prípad v tomto, aj keď zo strany manžela nie je žiaden nátlak, chystala som sa ísť do práce, keď bude mať dieťatko rok. Blížime sa k tomuto termínu a ja si to neviem zatiaľ predstaviť - nie kvôli sebe, ja by som už pracovný refreš prijala, aj peniaze by sa zišli, aj keď nie sme na to až tak odkázaní - ale čo sa malého týka, je tu veľa vecí, ktoré sú podstatné a uvedomujem si to až teraz, keď dieťatko vychovávam. Napríklad, že chcem, aby v jasliach už vedelo chodiť, bol verbálny aspoň na minimálnej úrovni a vedel aspoň trošku komunikovať, aby sme mali za sebou príkrmy a bol zvyknutý na normálny jedálniček, ktorý by ho v jasličkách čakal, aby mu stačil 1 denný spánok, ktorý tam bude mať.. z toho mi vychádza ideálne obdobie okolo 1,5 - 2 rokov. Len začínam mať výčitky, lebo sa bojím, že presne ako ako píšete, sa zo mňa takýmito “špekuláciami” stane mama, čo “sedí doma na zadku 3 roky”… neviem, čo robiť 😞
@prasiatko30 vezmi si, ake pokroky Spain urobilo za poslednych 30-40 rokov. A ked som uz pred 25 rokmi robila na recepcii, mali sme vsetci rovnake platy, aj muzi, aj zeny.... Teda ja som mala trochu viac, bola som 2.jefa de recepcion. A manzelovi zamestnanci detto..... Muzi a zeny rovnako. Su na to tabulky a tie su posvatne
@prasiatko30
@tenerifka žiaľ,na Slovensku je najväčší problém v samotných ženách.
@tenerifka no ved mi pride scestne hovorit, ze sk je v tomto 30rokov za ostatnymi ked si uvedomim, ze v spanielsku este v 70 rokoch minuleho storocia zena potrebovala podpis manzela na otvorenie vlastneho bankoveho uctu. Pripadne platy sa vyplacali do ruk otcovi alebo manzelovi - ako keby bola nesvojpravna - co aj bola. A po svadbe, hajde domov a starat sa o rodinu, ziadne do roboty chodit, bolo treba o muza sa starat a deti rodit😂😂😂
podla mna najvacsi problem slovenska je neschopnost zamestnavatelov byt flexibilni
v zahranici su rozne moznosti uvazkov.
ja som si ledva vydupala 6,5 hodinovy uvazok s tym ze plat mam na 6,5 hodiny, aj cas ale pracovnu napln mam 8,5 hodinovu vyjadrenie zmestnavatela ber alebo nechaj tak.
u nas problem nie je kludne by som mohla zostat doma a muz by nas zabezpecil ale ja nechcem
ja som nedala do jasli, presne pre tie veci co pises, ale dala som k pani co mala len 4 deticky na starosti, a teda individualny pristup k nim...cenovo ma to vyslo iba o 100vku viac ako jasle... skus pohladat ci nie je v tvojom okoli takato opatrovatelka
Vies,to, co pises o prikrmoch a samostatnosti....riesi toto aj tvoj manzel? Lebo moj to riesil, a tunajsi otcovia riesia to iste, co tunajsie matky. O tom to je, zvladat rodicovstvo spolu, a navrat matky do prace brat ako tu najprirodzenejsiu vec, na ktoru ma ona ako plnohodnotny clovek narok. Podla toho sa aj zariadit a prestriedat sa v pripade chorob. My sme to vyriesili roznymi turnusmi prace, jeden od 8 do 16 a druhy od 16 do polnoci, takze deti boli vzdy s jednym z nas doma a do skolky isli az v 3 rokoch. A ten co bol prave doma tak makal full na 100%
Ja som išla pri prvej, keď mala 1,8 roka, druhá 2 roky a teraz idem, keď bude mať posledný 2,4 roka. Za mňa je je to okolo tých 2 rokov už v pohode. S tým posledným by som išla aj skôr, ale pre druh mojej práce je lepší nástup v istom termíne. A reťazovku som nemala. Od ročného by som nešla. Ale to som ja. Keď sa cítiš aj na 3 roky a vychádza vám to, tak ostaň. Ak máš teraz pochybnosti a zlý pocit, tak nechoď. Rob ako to cítiš, nie čo ti povedia. Lebo stále tu budú iné názory. Raz budeš zlá mama, lebo odchádzaš od dieťaťa. Potom zas lemra lenivá, čo sa nevie odtrhnúť od decka a podobne. Ty sa riaď iba podľa seba, vašej rodinnej situácie a svojho dieťaťa.
@prasiatko30 ani, viem, preto pisem, ze Spain boduje. A tunajsie zeny si rychlo zvykli, ze ich muzi sa naucili pouzivat mop a vyvesit pradlo.
Pre mňa osobne 3 roky boli veľa, úplne mi postačovali 2. Išla som do práce skôr ako mala dcéra 3 a obe sme boli spokojné. Doma už bolo dlho aj jej aj mne.
@tenerifka presne tak na sk si chlap zobierie otcovsku dovolenku aby dostal prispevok od statu a zarabal na fuskach alebo dorobil dom pricom, zena je na rd a stara sa o deti a o domacnost. V esp - ano je nejake percenti co si zoberu tu otcivsku dovolenku ked je na materskej aj zena ale vacsina to berie prvych 16 tyzdnov zena, potom este zgrupuju laktacnu pauzu a nastupuje muz na otcovsku - aby dieta bolo aspon do tych 10m doma a veci okolo deti sa proste delia - dieta ma toto a toto ja mozem ist na toto ty chod s druhym, raz navarim ja, raz navari mm, nakupy tak isto - sa doplname nieze zena do roboty, full service okolo chalupy a plus taxikar a organizator eventov pre deti
Presne kvoli takymto porovnavackam budes stale nespokojna. Ked pocujem tie pomenovania ze krkavcia mama alebo mama co sedi 3 roky na zadku ,rozum sa mi zastavuje. Ved rob ako to citis,ako to vyhovuje tvojej rodine,dietatu.

poznam deti co sli v 2 rokoch a su tu., ziadnu traumu nemaju aj ked z pociatku plakali cele dni v jasliach'
poznam 3-4rocne deti co stale placu za mamou a sli az v 3 rokoch do skolky.
tazko povedat, ak mas pochybnosti smer detsky psycholog.
inde vo svete TOTO VOBEC NERIESA.... nepoznam stat kde su 3 roky zeny doma na platenom rodicaku.....