icon

Dobratie rodičovského príspevku po návrate z ČR.

ovisnutezuby
19. feb 2020

Ahojte, neviete mi niekto náhodou poradiť, že keď sme v ČR nevyčerpali všetok RP (teda nie celú sumu, na ktorú sme mali nárok), či vieme ostávajúcu časť vybrať po návrate na Slovensko?

Vďaka.

lavender21
20. feb 2020

@ovisnutezuby ja som to riešila pred dvomi rokmi, ale možno sa niečo menilo. Musíte si ísť požiadať o rodičovský príspevok na Slovensku, lebo keď tam žijete, tak to musia vyplácať oni. Máte nejaké "vzťahy" s českom? Trvá ti pracovný pomer? Ak áno, tak následne si požiadaš ČR o dorovnanie do výšky, ako si nastavíš, tak ako je voliteľné. Ideálne je nastaviť si čo najvyšší, vybrať čo najskôr a ďalej ti budú do troch rokov vyplácať Slováci. Mala si materskú v ČR? Od toho sa odvíja výška RP na Slovensku.

ovisnutezuby
autor
20. feb 2020

@lavender21 Prečítaj si, prosím, ešte raz otázku. Z nej je zrejmé, že rodičovský príspevok už v Čechách poberáme, ale nevyberieme ho celý. Pýtam sa, či je možné zvyšok dobrať na Slovensku.

lavender21
21. feb 2020

@ovisnutezuby a prečítala si si moju odpoveď? Všetko platí ako som napísala. Najprv si budeš musieť zastaviť poberanie z ČR a postupovať ako som uviedla. Nemôžeš sa len tak presunúť na Slovensko a poberať ďalej tam ten z ČR. Informuj sa na úrade práce v ČR. Neodpovedala si mi na otázky čo som sa ťa pýtala a len z toho bude jasné či ti to budú česi doplácať aj naďalej.

ovisnutezuby
autor
21. feb 2020

A ešte jedna vec - nie každý užívateľ na MK je žena - niekedy sme na rodičovskej my, muži. 😉

ewe1212
12. máj 2020

@ovisnutezuby ahoj tak ako uz si vsetko.poriesila? Podobné som aj ja riesila, zakony sa trochu pomenili, ale ak si nestihla v cechach vybrat celu davku, je potrebne si zaziadat tu na slovensku a oni ti vyplatia ten zbytok, ktory ostava. Ak by si v cechach vybrala celu davku tak uz by ti na slovensku nic neplatili, z dovodu duplicitne vyplatenej davky na to iste dieta.