icon

Doplnkové poistenie - vyššia materská

mirkah27
8. feb 2019

Vedel by mi niekto poradiť,ako je to teraz z doplnkovým poistením, aby bola vyššia materská. Ďakujem

milagrosss20
8. feb 2019

@mirkah27 co viem moze to vyuzit nezamestnana zena. A 270dni musia byt vyplatene

deginko
8. feb 2019

Pokial viem doplnkove pripoistenie ak si zamestnana uz davno nefunguje,poistenie sa da zaplatit iba ak si nezamestnana,ak sa mylim opravte ma..

evittam
8. feb 2019

@mirkah27 Subeh DNP a zamestnania uz dávno nie je možné.
@milagrosss20 To nie je pravda. Hlavnou podmienkou naroku na MD je mat 270dni NP za posledné dva roky pred pôrodom.

milagrosss20
8. feb 2019

@evittam 270 dni to.znamena.co?ze teraz ked som. Bez prace a robila som. Predtým tak. Ak otehu tak este mi plati ta nemocenské? A dnp potom je ako?

evittam
8. feb 2019

@milagrosss20 No to znamená 270dni NP za posledné dva roky pred pôrodom. Ked PP netrvá a ani DNP tak samozrejme nemas ani NP. A ziadne " ta nemocenské" ti neplatí ak si nezamestnaná. Teda pokiaľ si neplatís DNP.

mirkah27
autor
9. feb 2019

@evittam som zamestnaná, chcela som vedieť,či je možné si nejako priplatiť,aby potom bola vyššia materská... teraz rátajú 75 percent,či? Ďakujem za každú radu

evittam
9. feb 2019

@mirkah27 Jasne som ti odpovedala. Nie, nie je možný súbeh DNP a zamestnania, uz zopár rokov. A ano MD je 75% z VZ.

martina117cd
11. máj 2019

@evittam Ahoj, moja otazka je, nieje mozny subeh poisteni, alebo aj vyplata davok z poisteni?
Ak pridem o pracu, alebo pojdem na rodicovsku a zacnem si platit DNP, pricom budem hned PN v ochrannej dobe, z coho mi budu vyplacat PN, ked splnam podmienku z oboch?

evittam
11. máj 2019

@martina117cd Si v OL, podla mna z PP. Pokial zalozis DNP pocas PN tak budes musiet platit odvody.
@zalka 🤔😉 Ci sa mýlim.

evittam
11. máj 2019

@majusqa77 Co si myslis ty?

majusqa77
11. máj 2019

@evittam netusim. Toto skor @zalka 🙂

zalka
11. máj 2019

@martina117cd nikdy nemôžeš splnať podmienku z oboch poistení.
Nakoľko ak máš OL zo zamestnania ... a poistíš sa na DNP tak si OL zrušíš, nakoľko ti vzniklo nové poistenie.
Ak z OL nastúpiš na PN, MD .. tak bu de PN, MD vyplácaná z OL, ale ak sa počas OL a počas PN, poistíš na DNP, tak si povinná toto DNP aj napriek tomu že si PN z OL platiť.

martina117cd
12. máj 2019

@zalka TAK TO SOM O TEJ ZRUŠENEJ OL NEVEDELA. ĎAKUJEM ZA ODPOVEĎ

martina117cd
14. máj 2019

@zalka A takýto prípad nie je možný? Pôjdem na rodičovskú dovolenku a PN z ochrannej lehoty. Následne si prihlásim DNP, po pár dňoch (alebo na druhý) mi vypíše doktor PN aj s DNP s iným dňom začiatku PN - čiže budú dve PN s iným začiatkom.

zalka
14. máj 2019

@martina117cd no nemyslím, že by sa to dalo . Kolegovi nechceli vypísať PN pár dní po operácii, a po prihlásení sa na DNP ...
neviem ti s tým poradiť.

martina117cd
14. máj 2019

@zalka škoda. Opýtať sa priamo sa SP by bola asi samovražda, že?

martina117cd
14. máj 2019

@zalka Lekára mám v pohode. Ten by to snáď urobil. Ak je to ovšem povolené. Keby som sa len opýtala na SP či je možné mať dve PN s rozličným začiatkom vzniku práceneschopnosti, tak ich snáď neporazí, nie?

evittam
14. máj 2019

@martina117cd Daj vedieť co ti odpovedali.

zalka
14. máj 2019

@martina117cd pošli dopyt cez formulár na stránke SP ... https://www.socpoist.sk/callcentrum odpovedajú v pracovné dni temer okamžite.

martina117cd
15. máj 2019

@zalka
@evittam No, bola som dnes na poisťovni, ale na túto otázku som sa už nepýtala. Sama som našla v zákone, že PN má vzniknúť k dátumu, kedy došlo k dôvodu PN. Niečo v toma znení, ak mi rozumiete. Takže som to považovala za bezpredmetné. Podľa mňa je možno možná PN s iným začiatkom, z iného poistenia, na inú diagnózu... Ale to už som nechcela takto priamo zisťovať, nech nevyzerám ako špekulant - čo asi som, ale nič zlé v tom nevidím. Veď človek hľadá len zákonné cesty ako si pomôcť.
Našla som však aj niečo na stránke soc. poisťovne, tak to tu vložím:

Pri vzniku nároku na materské z ochrannej lehoty môže byť rozhodujúci skutočný deň pôrodu
27.04.2012 | Nemocenské poistenie | Dobrovoľne poistený

Som zamestnaná, t. č. na rodičovskej dovolenke, platím si aj poistné na dobrovoľné nemocenské poistenie, ktoré mi však zo zákona zanikne ešte pred uplatnením nároku na materské. Je možné uplatniť si nárok na materské zo zamestnania a z dobrovoľného nemocenského v odlišných termínoch, aby mi nezanikla ochranná lehota z dobrovoľného poistenia (napr. zo zamestnania si nárok uplatním o deň neskôr ako z dobrovoľného poistenia)?

Všeobecne platí, že plynutie ochrannej lehoty sa skončí, ak neuplynula skôr, dňom, v ktorom poistenkyni vznikne nemocenské poistenie. Zamestnankyni sa prerušuje povinné nemocenské poistenie v období, v ktorom čerpá rodičovskú dovolenku. Vznik prerušenia povinného nemocenského poistenia sa posudzuje rovnako ako zánik povinného nemocenského poistenia a skončenie prerušenia sa posudzuje rovnako ako vznik tohto poistenia. Nástupom na materskú dovolenku skončí prerušenie povinného nemocenského poistenia zamestnankyne - toto poistenie sa obnoví, v dôsledku čoho zanikne ochranná lehota plynúca z dobrovoľného nemocenského poistenia. Nárok na materské v takom prípade vzniká len zo zamestnania, nakoľko ochranná lehota z dobrovoľného nemocenského poistenia vznikom (obnovením) nemocenského poistenia zamestnankyne zanikne. Uvedené však nemusí platiť vždy, keďže pri nároku na materské z ochrannej lehoty sa splnenie podmienky trvania ochrannej lehoty sleduje ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom alebo ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred skutočným dňom pôrodu. Ak pôrod nastane predčasne, poistenkyňa splní podmienku trvania ochrannej lehoty a nárok na materské zo súbehu nemocenských poistení jej za predpokladu splnenia všetkých ďalších podmienok nároku na materské vznikne. Nárok na materské si však musí uplatniť z oboch poistení od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným termínom pôrodu určeným lekárom.

Okrem toho z ochrannej lehoty si môže žena uplatniť nárok na materské iba od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu, na rozdiel od aktívne poistenej ženy, ktorá si môže uplatniť nárok na materské v rozmedzí 8 – 6 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu.

Pýtate sa, či je možné uplatniť si nárok na materské zo zamestnania a zároveň nastúpiť na materskú dovolenku od neskoršieho dňa ako z dobrovoľného nemocenského poistenia. V takom prípade by ste síce podmienku plynutia ochrannej lehoty z dobrovoľného nemocenského poistenia splnili, ale podmienka existencie nemocenského poistenia v prípade uplatneného nároku z povinného nemocenského poistenia by splnená nebola. Dôvodom je skutočnosť, že splnenie podmienok nároku na materské (okrem podmienky 270 dní nemocenského poistenia) sa skúma najneskôr ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu, napriek tomu, že si nárok na výplatu materského uplatníte od neskoršieho dňa. Ak by ste na materskú dovolenku nastúpili napr. od začiatku piateho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu a od tohto dňa by ste si uplatnili nárok na výplatu materského zo zamestnania, splnenie podmienky existencie nemocenského poistenia by sa skúmalo ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu – podmienka by splnená nebola, nárok na materské z povinného nemocenského poistenia zamestnankyne by Vám nevznikol.

Pre ilustráciu uvádzame konkrétne situácie, ktoré môžu vzniknúť.

Príklad č.1:

Poistenkyňa je na rodičovskej dovolenke. Dobrovoľné nemocenské poistenie jej zaniklo 31.01.2012. Termín pôrodu lekár stanovil na 26.06.2012. Táto poistenkyňa si od dňa 15.05.2012 (šesť týždňov pred očakávaným termínom pôrodu) požiada o výplatu materského zo súbehu nemocenských poistení. Skutočný pôrod nastane pred termínom stanoveným lekárom.

Pri nároku na materské zo zamestnania sa splnenie podmienky existencie nemocenského poistenia bude sledovať ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným termínom pôrodu, teda v uvedenom prípade k 15.05.2012. Splnenie podmienky trvania ochrannej lehoty z dobrovoľného nemocenského poistenia sa však bude sledovať ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred skutočným dňom pôrodu. To znamená, že ak pôrod nastane napr. 25.06.2012, teda pred termínom, ktorý určil lekár, nárok na materské poistenkyni za predpokladu splnenia ostatných podmienok vznikne z oboch nemocenských poistení, nakoľko ochranná lehota z dobrovoľného nemocenského poistenia k 14.05.2012 plynula, pretože poistenkyni sa povinné nemocenské poistenie zamestnankyne obnovilo až 15.05.2012 a až týmto dňom ochranná lehota zanikla.

Príklad č. 2:

Poistenkyňa je zo zamestnania na rodičovskej dovolenke. Dobrovoľné nemocenské poistenie jej vzniklo 3.8.2011 a zo zákona zaniklo 28.4.2012. Očakávaný deň pôrodu je v jej prípade 27.06.2012. Skutočný deň pôrodu nastane 27.06.2012.

Nárok na materské si poistenkyňa uplatní od 16. mája 2012 (šesť týždňov pred očakávaným dňom pôrodu) zo zamestnania a aj z dobrovoľného nemocenského poistenia. Dňom nástupu na materskú dovolenku, t.j. k 16.05.2012 sa skončí prerušenie povinného nemocenského poistenia z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky a týmto dňom sa toto poistenie obnoví. Zo zamestnania poistenkyni preto nárok na materské vznikne. Podmienka trvania ochrannej lehoty z dobrovoľného nemocenského poistenia však splnená nebude, pretože pôrod nastal 27.06.2012 – je totožný s očakávaným dňom pôrodu, a ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred týmto dňom, t. j. 16.05.2012, už neplynula ochranná lehota z dobrovoľného nemocenského poistenia.

Ak teda poistenkyňa porodí 27.06.2012 a neskôr, nárok na materské jej vznikne len zo zamestnania (od 16.05.2012), keďže nástupom na materskú dovolenku sa jej obnoví povinné nemocenské poistenie zamestnankyne, v dôsledku čoho jej zanikne ochranná lehota plynúca z dobrovoľného nemocenského poistenia.

Vaša Sociálna poisťovňa

Dokument bol revidovaný: 27.04.2012
Dokument platný pre poistenia: Nemocenské poistenie

Len neviem, či je to aktuálne takáto rada aj v súčasnosti. Takéto niečo som mala na mysli, že by som chcela zrealizovať - teda to platenie DNP na rodičovskej, potom pred nástupom odhlásiť a čakať či mi vznikne nárok na materskú aj z DNP - dátum pôrodu by však musel byť pred dátumom určeným lekárom, aby to bolo reálne. To mi raz radila tetuška na poisťovni. Ale už tam možno ani nepracuje...

zalka
15. máj 2019

@martina117cd pozri vyskúšaj a daj nám vedieť, či to vyšlo. Ano pri MD toto platilo, pri PN neviem či by ti uznali. Hlavne teraz ked robia obštrukcie temer zo všetkým.

martina117cd
15. máj 2019

@zalka nejdem skúšať nič. Je to primoc zložité, komplikované, neisté... Kombinácia odísť z aktuálneho zamestnania na rodičovskú, mať PN, prihlásiť doplnkové a ešte aj to občas využiť, keď už ho platím a potom riskovať či porodím a v akom termíne... Primoc prekombinované. Nejdem nič riešiť. Zatiaľ budem spokojná, ak bude všetko v poriadku - myslím zdravotne. Ďakujem ale za rady a možno sa ozvem neskôr, ak, ak bude všetko pokračovať ako má.