Dostanem rodičovský príspevok a manžel materskú súčasne?
Ahojte,
chcem poradiť, momentálne som na rodičovskej dovolenke so synom, 2.7.2025 mám nastúpiť na materskú s dieťatkom, ktoré sa narodí v auguste. Od 2.7. chce manžel nastúpiť na materskú so starším dieťaťom.
Dostanem za júl rodičák na staršieho syna a aj manžel materskú na syna? Niekde som čítala, že je táto diera v systéme.
A nie je to diera v systéme, ale su tak tie platby nastavene..materská je vypočítaná na dni, ale rodičovský príspevok na mesiac..aj keď ti končila materská a prechádzala si na rodičovský, tak si musela v tom mesiaci dostať matersku podľa dni a rodičovský cely nie?
presne aj ja som mala nastup 2.7. minuly rok 🙂 ano dostanes rodicak za cely jul+ matersku od 2.7., a manzel matersku za starsieho syna 🙂
2x materska a 1x RD za jeden mesiac, a ze potom niet penazi v st rozpocte, to Co je za vychcanost, tam treba pozerat, nie ze brat bonus a pridavky.. Takymto treba ako vy zobrat, nie ze 3 daky za 1 mesiac
2x materska a 1x RD za jeden mesiac, a ze potom niet penazi v st rozpocte, to Co je za vychcanost, tam treba pozerat, nie ze brat bonus a pridavky.. Takymto treba ako vy zobrat, nie ze 3 daky za 1 mesiac
@riyadh prečo vychcanost?..to že majú narok na MD znamená, ze riadne pracovali a tak do toho rozpoctu roky posielali peniaze a živili z toho dôchodcov a sociálne slabších..ja napr som pred nástupom na matersku 11 rokov pracovala, nikdy nebola na Úrade práce a ani PN..cely čas som len odvádzala štátu a na inych..a že za to dostanem možnosť ostat 34tdoma s dieťaťom s príjmom, ktorý som si zaslúžila svojou pracou?..to je ta vychcanost?..alebo že platím roky do zdravotnej velke peniaze a ked chcem ísť rodit do slušnej nemocnice, tak si musím 1000eur zaplatiť?…ja by som bola radšej, keby sa tento stat nehral na soacialym stat a radšej by som si sama rozhodovala ako budem investovať časť zo svojho príjmu, ale hold vysoke sumy odvádzam tomuto štatu a keď na materskej dostanem niečo naspat, tak určite tento stat nezneužívam..
@riyadh keby mate vy takú možnosť tiež by ste to vyuzila.. nie je to vychcanost, nenastavili si to ľudia, ale štát.. zase sa nejdeme tváriť ze ta materska je 3 roky však.. po par mesiacoch klesne riadne táto suma a pokračujeme v starostlivosti o deti.. neviem co je na tom..
@mamin_svet ano..dostaneš, ak čo i len 1 den v mesiaci si ešte na rodičovskej .. manzel dostane matersku podľa dni
@pl2y
Cize je mozna aj taka situacia…?
Manželka poberá rodičovský príspevok.
• Dňa 1. 6. 2025 prerusi čerpanie rodičovskej dovolenky aj rodičovského príspevku.
• Ja nastúpim na materskú dovolenku (na necele dva mesiace) od 2. 6. 2025 do 30. 7. 2025.
• Dňa 31. 7. 2025 manželka opätovne prevezme starostlivosť o dieťa a požiada o pokračovanie vo výplate rodičovského príspevku.
Dostane manzelka rodicovsky prispevok za jun aj jul?
@pl2y
Cize je mozna aj taka situacia…?
Manželka poberá rodičovský príspevok.
• Dňa 1. 6. 2025 prerusi čerpanie rodičovskej dovolenky aj rodičovského príspevku.
• Ja nastúpim na materskú dovolenku (na necele dva mesiace) od 2. 6. 2025 do 30. 7. 2025.
• Dňa 31. 7. 2025 manželka opätovne prevezme starostlivosť o dieťa a požiada o pokračovanie vo výplate rodičovského príspevku.
Dostane manzelka rodicovsky prispevok za jun aj jul?
@marcelllo tak toto už je trochu špekulovanie, ale pokial ide o vyplatenie rodičovského tak asi hej..akurat manželka v case od 2.7-30.8 nebude na rodičovskej dovolenke, takze si musí za seba platiť odvody..ak ma trvajúci pracovný pomer, tak by mala nastupit do práce alebo sa nahlásiť na úrad práce alebo byt dobrovoľne nezamestnaná..a vy môžete byt na materskej, len ak sa staráte o dieťa,takze nemôžete pri tom pracovať v zamestnaní, z ktorého idete na matersku a akúkoľvek inú pracu SP dost silno preveruje, nakoľko sa nesmie počas poberania materskej vykonávať praca, ktorá by bránila rodičovi starat sa nepretržite o dieta..
@marcelllo tak toto už je trochu špekulovanie, ale pokial ide o vyplatenie rodičovského tak asi hej..akurat manželka v case od 2.7-30.8 nebude na rodičovskej dovolenke, takze si musí za seba platiť odvody..ak ma trvajúci pracovný pomer, tak by mala nastupit do práce alebo sa nahlásiť na úrad práce alebo byt dobrovoľne nezamestnaná..a vy môžete byt na materskej, len ak sa staráte o dieťa,takze nemôžete pri tom pracovať v zamestnaní, z ktorého idete na matersku a akúkoľvek inú pracu SP dost silno preveruje, nakoľko sa nesmie počas poberania materskej vykonávať praca, ktorá by bránila rodičovi starat sa nepretržite o dieta..
@pl2y
Ano tak som to myslel,ze manzelka si bude platit za tie dni zdravotne odvody,do prace nastupit nemusi a potom zas nastupi na rodicovsku dovolenku…

@mamin_svet ano..dostaneš, ak čo i len 1 den v mesiaci si ešte na rodičovskej .. manzel dostane matersku podľa dni