Druhá materská
Ahojte,rada by som sa opýtala,ako je to s materskou keď sa nestihne reťazovy pôrod a napr žena nastúpi do práce ale neodpracuje 270 dni. Ma narok len na rodicak ?
@veronikaszabova ďakujem. Mýli ma to s tými 270 dňami,viem že mnohým to nevyšlo pred prvou materskou,tak keď to vyšlo pri prvej automaticky sa to dáta do druhej?
Rata sa aj cas na MD a RD, pokial trva PP.
@veronikaszabova mozem sa opytat ci nahodou neviete, ked sa nestihne retazovy porod nastupi žena do prace ( PP stale trva) a zvysi sa plat ale nema 270dni s vyssim platom ale menej tak sa vyratava z nového platu alebo automaticky sa dava priznana materska z prveho dietata?
Dakujem
@sapoha toto neviem. Ale kocky znale problematiky ti tu na to urcite odpovedia.
@veronikaszabova dakujem, budem to sledovat
@sapoha ak sa mylim, nech ma niekto opravi, ale myslim (podla toho co som pochopila z informacii na stranke SP), ze ak nastupis na MD v roku 2023, tak sa bude pocitat vyska davky z vymeriavacieho zakladu za rok 2022. Ak si bola v roku 2022 na RD, a prijem z pracovneho pomeru si nemala, socialna poistovna by mala kontaktovat zamestnavatela a vypytat od neho predpokladany vymeriavaci zaklad. Zamestnavatel ak ti po nastupe do prace v roku 2023 zvysil plat, tak by teoreticky mal a mohol dat socialnej poistovni informaciu, ze ak by si bola byvala nastupila uz v roku 2022, plat by ti bol byval zdvihol uz vtedy, a MD by sa mala pocitat z vyssieho vymeriavacieho zakladu.
@pondelok01 ďakujem velmi pekne za odpoved 🙂

Ak stale trva PP, tak ma narok na matersku.