icon

Druhá materská

8. dec 2022

Ahojte,rada by som sa opýtala,ako je to s materskou keď sa nestihne reťazovy pôrod a napr žena nastúpi do práce ale neodpracuje 270 dni. Ma narok len na rodicak ?

veronikaszabova
8. dec 2022

Ak stale trva PP, tak ma narok na matersku.

autor
8. dec 2022

@veronikaszabova ďakujem. Mýli ma to s tými 270 dňami,viem že mnohým to nevyšlo pred prvou materskou,tak keď to vyšlo pri prvej automaticky sa to dáta do druhej?

veronikaszabova
8. dec 2022

Rata sa aj cas na MD a RD, pokial trva PP.

sapoha
8. dec 2022

@veronikaszabova mozem sa opytat ci nahodou neviete, ked sa nestihne retazovy porod nastupi žena do prace ( PP stale trva) a zvysi sa plat ale nema 270dni s vyssim platom ale menej tak sa vyratava z nového platu alebo automaticky sa dava priznana materska z prveho dietata?
Dakujem

veronikaszabova
8. dec 2022

@sapoha toto neviem. Ale kocky znale problematiky ti tu na to urcite odpovedia.

sapoha
8. dec 2022

@veronikaszabova dakujem, budem to sledovat

aliziana
8. dec 2022

@sapoha materská by sa Ti mala rátať podľa príjmu z predchádzajúceho roka, ak nastupuješ na materskú v 2023, tak rok 2022

sapoha
9. dec 2022

@aliziana to ano, ak pracujes. A ked si na RD a medzi RD a druhou materskou pracujes par mesiacov v roku 2023?

pondelok01
9. dec 2022

@sapoha ak sa mylim, nech ma niekto opravi, ale myslim (podla toho co som pochopila z informacii na stranke SP), ze ak nastupis na MD v roku 2023, tak sa bude pocitat vyska davky z vymeriavacieho zakladu za rok 2022. Ak si bola v roku 2022 na RD, a prijem z pracovneho pomeru si nemala, socialna poistovna by mala kontaktovat zamestnavatela a vypytat od neho predpokladany vymeriavaci zaklad. Zamestnavatel ak ti po nastupe do prace v roku 2023 zvysil plat, tak by teoreticky mal a mohol dat socialnej poistovni informaciu, ze ak by si bola byvala nastupila uz v roku 2022, plat by ti bol byval zdvihol uz vtedy, a MD by sa mala pocitat z vyssieho vymeriavacieho zakladu.

sapoha
9. dec 2022

@pondelok01 ďakujem velmi pekne za odpoved 🙂