icon

Dvaja rodičia súčasne materskej dovolenke

chorvathova
31. júl 2016

ahojte baby.

viete mi poradiť, máte niektorá skúsenosti s tým že otec bol na MD s Vašim prvým dieťatkom, a Vy ste čerpali MD s dieťaťom druhým ? Teda čerpali ste MD súčasne na dve deti naraz ?

Strana
z3
inull5
31. júl 2016

@chorvathova neviem akým spôsobom sa môžu čerpať naraz dve materské dovolenky....asi skôr je jedna z toho rodičovská dovolenka nie??ze muz bude na materskej a ty budeš čerpať rodičovskú dovolenku?

chorvathova
autor
31. júl 2016

nie, on bude čerpať na prvé dieťa ktoré bude mať cca 1,5 roka a ja materskú dovolenku na druhé dieťa ... teda neviem pýtam sa, lebo som o tom počula

seahorse27
31. júl 2016

Skusenost nemam, ale podla mna to nie je mozne. Ty budes s obidvoma detmi doma a budes pol roka cerpat MD, potom prejdes na RD s druhym dietatom. Tym padom sa muzovi zrusi RD. Ved preco by ste sa mali dvaja starat o 2 deti v jednej domacnosti? Aj ked mas 2 deti do 3 rokov, tak poberas len jeden rodicak, nie dva. Mozno sa mylim, ale zda sa mi to nepravdepodobne, ze by to takto mohlo fungovat...

emilia25
31. júl 2016

Ani to sa neda.na rd a md moze byt aj otec ale matka uz nie.to sa proste neda brat obe naraz.ako som uz pisala nastupom na matersku zanikne narok na rodicovky prispevok.mam 4 deti a vzdy to tak bolo aj ked dietatko nemalo este 3 roky.

jamika27
31. júl 2016

Nárok na MD ma aj otec na každé z deti, ale ci súčasne to neviem, podaj žiadosť na sociálke a uvidis. Pravdu ti tam nepovedia, ale ked oficiálne podáš tak áno, alebo napis na info na socialku do BA

inull5
31. júl 2016

Mne sa to tiež nezdá..A myslim ze zákon takéto špekulácie nedovoľuje,jedine ze by bola nejaká medzera v systéme..je to blbosť že otec by čerpal rodicovsky prispevok a matka materskú..nezdá sa mi to a ak to aj je nejakým spôsobom možné tak už fakt z tejto bananovej republiky nechápem.

evittam
31. júl 2016

@inull5 Oni chcú poberať MD obaja - otec na staršie a matka na mladšie - čo som už v druhej diskusii napísala sa mi tiež nezdá, že je to možné.....A to čo píšeš možné určite nie je a to, že by matka poberala MD na druhé dieťa a otec RP na prvé. 😉 Ako náhle matka nastúpi na MD pri druhom dieťati (reťazový pôrod) tak zaniká nárok na RP či už otca alebo matky.

inull5
31. júl 2016

Je to hovadina..nemám pri sebe zákon ale..nedá sa súčasne poberať materské aj rodičovský..nárok na rodicak zaniká keď nastane nárok na materskú..cize logicky ak aj má niekto dieťa do 3 rokov,alebo teda do 5 zo.zdravotného hľadiska pobera rodicak,nárok zanikne keď vznikne nárok na materskú..takže je tu na výber,bud bude poberať rodicak,alebo materskú..A že otec rodicak a mama materskú..ako fakt nič proti ale ten koho toto aj napadne,doslova ako vyje..t zo systémom a vydojit pre seba..nenazranost niektorých fakt nepozná hranice..sorry.

jamika27
31. júl 2016

@inull5 ale iný chcú poberať MD naraz ... kazdy na iné dieta. Neviemci sa to da súčasne, ale aj otec ma nárok. A nemyslím ze je to využívanie systému. Kazdy ma na to nárok a všetci sme v rôznych životných situáciách ...

emilia25
31. júl 2016

Keby sa to dalo robilo by to vela rodicov hlavne takych co su nezamestnany respektive co prisli o pracu a na md im vznikne narok.ano na rd ma narok kazdy aj ty co nikdy nepracovali lenze ja si neviem predstavit ked je otec zivitel rodiny a ma pracu ze by siel na md a riskoval by potom jednak md je nizsia ako vyplata a aj vypoved po md.ano ine je ked zena teda ide do prace lebo ma lepsi prijem teda najprv je zena na md a potom si to prehodia muz je na rd a zena ide do prace.

majusqa77
31. júl 2016

neda sa to sucasne. Overene na soc.poistovni

inull5
31. júl 2016

@evittam otázka do pléna - oni chcú obaja MD,hej?ako do riti chce poberať materskú na 1,5 ročne dieta??????na to dieťa už ide rodicovsky prispevok!!!!a nie materská.

inull5
31. júl 2016

@jamika27 každý sme v rôznych životných situáciách...hm,tak poďme všetci veselo hľadať diery v systéme.

majusqa77
31. júl 2016

@inull5 otec dietata moze ist na md do 3 rokov veku dietata. Takze aj ked bude mat dieta 2,5 🙂

emilia25
31. júl 2016

Takze na stranke tehotentvo rodinka je pisane ze zena ide na md normalne ked jej skonci preda dieta do osobitnej strarostlivosti otca a ten si tiez moze poziadat o md ale rd uz nedostane az ked otcovy skonci narok na md

emilia25
31. júl 2016

A nemusi to nadvezovat po md matky ale kedy kolvek do 3 rokov dietatka.

maciatkolulu
31. júl 2016

@inull5 tak ono, na tomto az tak zle nic nevidim, kedze predpokladam, ze obaja asi pracovali a mali slusny zarobo, tak preco nie, mna skor privadzaju do uzasu mamicky, co maju peciatku od lekara, ze dieta nie je zo zdravotnych dovodov schopne navstevovat predskolske zariadenia a mamicky ich nasupuju do skolok a hybaj aj do prace a pekne si k tomu poberaju rodicak, to je podla mna svinstvo aj voci tym rodicom, ktori maju realne vazne chore dieta, teda nemozu nastupit naozaj do prace, kedze maju vazne chore dietatko a nie nejake alergie a poruchy imunity, co v dnesnej dobe ma skoro kazde dieta a poberaju rovnaky prispevok ako rodicia tych deti, ktore sa daju do skolky napriek platenej predlzenej dovolenky, to je pre mna do riti, bananova republika....a vyuzivanie a diery v systeme...ale tak co uz, kazdy si robi ako mu svedomie dovoluje

evittam
31. júl 2016

@inull5 No, odpoved si dostala od @majusqa77-co sa tyka naroku na MD otca. Naraz MD a RP ako som uz pisala nie je mozne.😉
@majusqa77

evittam
31. júl 2016

@majusqa77 Tak som si dobre myslela,hned sa mi to zdalo ako pekna hovadina😉.

inull5
31. júl 2016

@majusqa77 otec môže ísť na MD!!! do 3 rokov veku dieťaťa.na MD hej nie na RD...ako toto nemyslite vážne..že otec bude napr.s 2,5 ročným na MD a mamička s ďalším na MD...trošku choré,nie??

inull5
31. júl 2016

@evittam bože veď ja viem ze naraz MD a RD nie je možné,a o čom tu asi tak píšem?

maciatkolulu
31. júl 2016

@inull5 tak podla mna je viac chore sa ohanat papierom od lekarov, ze dieta nie je schopne nastupit do kolektivu pre zly zdravotny stav a preto potrebujem predlzit plateny RP a sup s dietatom do skolky a hajde do prace, ved sa zidu 200 navyse 😉 ...ono v tomto state sa najde viac chorych veci a ked si sikovna a vies ich vyuzivat, tak mas. Trochu smutne, lebo na stat nadavaju ludia a pritom si neuvedomuju, ze oni si ho sami robia

majusqa77
31. júl 2016

@inull5 este raz. Na md moze ist, avsak nie naraz s matkou deti. Bud bere jeden z nich materske, alebo jeden z nich RP. Ale otec dietata moze ist na matersku aj vo veku 2,5 roka dietata

evittam
31. júl 2016

@inull5 Čítaj s porozumením čo ti píše @majusqa77 - áno otec dieťaťa môže ísť na MD ak má na ňu nárok do 3 rokov veku dieťaťa a ak začne čerpať MD tak zaniká nárok na RP - či už matke alebo otcovi.
A áno napísala si čo si napísala - a ja som len zopakovala fakty-to je všetko. 🙂 A ešte raz - diskusiu zakladateľka nezaložila s otázkou či môže ona poberať MD a zároveň manžel RP, ale či môžu obaja poberať MD - čo už je tiež zodpovedané.

inull5
31. júl 2016

@maciatkolulu ako neviem načo tu pleties ohananie sa a papiermi na predĺženy rodicak..môj názor som tu napísala a mám ho rovnaký aj na tento prípad ktorý popisujes ty..ľudia sa snažia ojebat jednoducho systém a bodka.nič viac nič menej.

inull5
31. júl 2016

@evittam takže otec ma nárok na materskú (co je suma ktorá sa počíta z platu) kedykoľvek počas 3 rokov veku dieťaťa,kdezto matka po skončení materskej ma nárok do 3 rokov iba na rodičovský,čo je 203 eur..cize chlap bude poberať napr.500 eur lebo je na materskej..A nemyslite vy náhodou rodičovskú pre toho chlapa???

maciatkolulu
31. júl 2016

@inull5 fuha tie vyrazy sa nehodia pre matku dvoch deti.... ☹ Ja som tiez napisala svoj nazor a priklad ako to vselijako ide....takze klud, chapem, ze je horuco, ale tak da sa to prezit, za chvilu pride burka a bude lepsie 😉

maciatkolulu
31. júl 2016

@inull5 je to uplne jednoduche, nastupi po skonceni md za svoje odpracovane peniaze na MD aj otec,vystrieda matku a ked to ide pri dvoch detoch,, tak uplne super, ked pracovali, tak si zasluzia

inull5
31. júl 2016

@maciatkolulu ja si myslím že ani niektoré gramatické chyby sa tu na koňovi nehodia na matky s deťmi..slovník som použila taký zámerne pretože slovo klamať systém je slabé na takéto konania.áno,aj ja som vyjadrila svoj názor pretože nemám rada o.....v ktorí nerobia nič iné iba chodia po úradoch a riešia ako by im kaplo zo štátneho pre seba viac ako ma ten druhý.toľko.

maciatkolulu
31. júl 2016

@inull5 tak mas pravdu, v oboch pripadoch sa tym vyjadruje IQ daneho cloveka... aj co sa tyka gramatiky, aj co sa tyka vulgarizmov 😉

Strana
z3