icon

Dve zamestnania. Z čoho sa počíta materská?

anjelinka
17. aug 2009

Ahojte, potrebujem poradit pre jednu znamu. O chvilku pojde na matersku, v jednej praci pracuje na 55% a v druhej na 100%, cize do jednej chodi od rana do obeda a do druhej od obeda do vecera. Ale nevie, aky teda bude mat narok na matersku, z ktorej prace jej ju budu pocitat? Z jednej alebo z oboch?
Vdaka za rady. 😉

zuzuh
18. aug 2009

Z oboch. Aspon mne to tak pred 2 rokmi pocitali.

zanebudka
18. aug 2009

ahoj anjelinka
ja som bola pred MD tiež zamestnaná v dvoch zamestnaniach. Na MD som nastupovala minulý rok v decembri a výšku prispevku mi vypočítali tak, že mi sčítali príjmi z oboch zamestnaní a z toho potom cca 80%. Ale tých 80% nepočítaj z mesačného hrubého príjmu ale z čistého a za celý predchádzajúci rok. Zamestnávatelia by ti mali potrvrdiť príjem za celý predchádzajúci rok a to odovzdáš na SP.

gapa
18. aug 2009

anjelinka,
ak osobitne každý z týchto nem.poistení/prac.pomerov trvá aspon 270 kalend.dní (dni neplat.volna, očr nad 10dní sa nerátajú, dni PN, očr do 10dní sa rátajú), tak bude mať nárok na materské z oboch nem.poistení.

Materské sa ráta z vymeriavacích základov pre nem.poistenie, ktoré sú obvykle hrubá mzda a materské na kalendárny den je 55% z denného vymeriavacieho základu v tzv. rozhodujúcom období. To záleží od toho, kedy každé nem.poistenie vzniklo.

zanebudka
18. aug 2009

ja keď som nastupovala na MD tak som v jednom zo zam. nemala ešte tých 270 kal.dní a tak mi to potom počítali odo dňa pôrodu a doplatili spätne. Samozrejme, že len tak že prac. pomer naďalej trval a trvá.

gapa
18. aug 2009

súhlasím,
to som nenapísala presne, tých 270dní sa ráta v posledných dvoch rokoch pred skutočným dnom pôrodu, t.j. napr. pri pôrode 20.11.2009 sa sleduje obdobie 20.11.2007-19.11.2009, t.j. až do dna pred pôrodom. 😉

leonor1200
18. aug 2009

Ahojte,
chcem Vás poprosiť o radu ohľadom vybavovania materského, na MD nastupujem od októbra 2009.

V roku 2008 (podľa ktorého by sa mi mala rátať výška materského) som:
I/08 bola zamestnaná na hlavný PP (100%) u zam-eľa č.1 (od roku 2005),
potom som zmenila zamestnanie tak, že v období II-XII/08 som na HPP (100%) pracovala u zam-eľa č.2
+ na vedľajší (resp. znížený, 10%) PP u pôvodného zam-eľa č.1.
V roku 2009 sa mi PP znova zmenili:
I-II/09: HPP (100%) zam-eľ č.2 + VPP (10%) zam-eľ č.1
III-VI/09 som mala až tri úväzky: HPP (90%) zam-eľ č.3 + 2x VPP (2x 10%) zam-elia č.1 a č.2.
Zvyšok tohto roka pred nástupom na MD: VII-IX/09: HPP (90%) zam-eľ č.3 + VPP (10%) zam-eľ č.2
(t.j. skončil sa mi PP u zam-ľa č.1).

Keďže je to takýto chaos 😠 , chcem si ešte pred vypísaním tlačív u doktorky a ich zasielaním zamestnávateľom overiť, či som veci pochopila správne. Je pravda, ak si myslím, že:

1. materské (55% z denného vymeriavacieho základu) sa mi bude počítať z oboch PP v roku 2008 (HPP u zam-eľa č.2 + VPP u zam-eľa č.1)?
2. tlačivá na materské musím zaslať všetkým trom zam-ľom? Lebo hoci u č.1 sa mi v r. 2009 už PP skončil, za rok 2008 potrebujem potvrdiť príjem, u č.2 som síce prešla na VPP, ale v r. 2008 som tam bola na HPP a opäť potrebujem potvrdiť príjem, no a u č.3 som na HPP len od III/09, ale musím im nejako oficiálne nahlásiť nástup na MD.
3. pri takýchto kombináciách by bolo vhodné overiť si na SP, že všetky potvrdenia im zam-lia doručili načas a správne vyplnené? To ma napadlo len preto, lebo IV-VI/09 som bola kvôli tehu na PN a výmer PN mi došiel na 2x, lebo tí dvaja zam-lia na VPP poslali tlačivá na SP s riadnym oneskorením, a tam museli výpočet opraviť/navýšiť...

gapa
19. aug 2009

leonor,
tak to veru by som bola aj ja zvedavá, ako toto vyrieši SP.
tvoje PP
PPč.1 2005-6/09
ppč.2 2/08-trvá
PPč.3 7/09 - trvá
vznikne ti nárok na materské z dvoch nem.poistení. Istotne z PPč.2 a rozhodujúcim obdobím (RO) z tohto nem.poistenia/PP je obdobie 2/08-31.12.08. No a z ktorého druhého??? či uznajú nárok na materské v ochrannej dobe z PPč.1 s RO r.2008 (z každého nem.poistenia sa určuje RO zvlášť!!!) alebo z PPč.3 (RO pri nástupe na MD 10/09 je obdobie 7-9/09), to ti veru neviem povedať.

Ak ti je výhodnejšie poberať nemocenské z PPč.3 ako z PPč.1, tak by som nedávala žiadosť z PPč.1 v ochrannej lehote, takže by som si dala len žiadosti s trvajúcich nem.poistení a dni NP z PPč.1 by sa prirátali k PPč.3). Ak je výhodnejší PPč.1, tak tri žiadosti, aj ked možno to dopadne rovnako. No neviem posúdiť čo je výhodnejšie, a na posúdenie by bolo treba dosť údajov (hlavne z dôvodu možného presahu maxim.VZ v období 7-9/09 z PPč.2 a 3), a to je tiež iba polovica údajov.

leonor1200
19. aug 2009

gapa, diky moc,

vidím, že to ešte bude zložité, ale aj tak si ma super uviedla do obrazu, ako sa v tom mám orientovať. Inak, PP.č.3 je od 3/09-trvá, len po prvom mesiaci práce som bola na PN 4-6/09. V PPč.1 som mala aj pri 100% úväzku nízky plat (nižší ako v PPč.2 alebo 3), takže jeho zahrnutie do výpočtu sa mi veľmi nehodí. Ak SP nedostane od nich tlačivo (t.j. nedám ho zam-eľovi č.1 potvrdiť), tak príslušný príjem/VZ nebude zahrnutý do výpočtu? Podľa výmerov PN-ky za 4-6/09 neviem zistiť detaily nahlásených údajov od všetkých 3 zam-ľov, ale suma PN na deň vyšla pomerne slušná (podľa mojich kontrolných prepočtov, ktoré ale vôbec nemusia byť správne, mi rátali všetky 3PP = 90% + 10% +10%), takže keby mi obdobne počítali aj materské, tak sa blížim max. sume. Lenže tie RO, resp. iné detaily sa pri PN a materskom líšia, takže sa na to nemôžem spoliehať.

gapa
19. aug 2009

pri PN nie je podmienka 270dní, takže ti to rátali z 3-och PP, no pri materskom je podmienka aspon 270dní nem.poistenia v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. A to z každého nem.poistenia.

ak PPč.3 začal napr. 1.3.09, nemala si prerušené NP (aj počas PN trvá nem.poistenie) a porodíš najskôr 26.11.09, tak ti vznikne nárok aj z tohto PP, lebo od 1.3. do 25.11.09 je 270dní.

K výške sa nebudem vyjadrovať, je to dosť zložité a podstatné je to, či si v súčte prekročila maximum v rozhod.období. No to je na dlhšie a to sa ťažko takto vysvetluje, záleží na každom detaile, no ak nechcem poradiť zle.

gapa
19. aug 2009

Inak pri PPč.1+2 máš pravdepodobne (ak si neprekročila spomínané maximá) nárok na rovnakú dávku, ako si poberala od 4-tého dna PN-ky (máš to na výplatnej páske). Z PPč.3, ak vznikne nárok, je už iné rozhodujúce obobie, ako pri PN.
Aj denný vym.základ sa ráta z každého PP zvlášť (zistuje sa, či si nepresahovala maximá, ak áno, musí sa určiť, z ktoréh PP je prednostne platenie a v druhom/dalšom sa znižuje VZ len do maxima ale samozjerme za každý kalend.mesiac zvlášť)

leonor1200
19. aug 2009

gapa, ďakujem za doplňujúce vysvetlenia,
pôrod bude asi skôr ako 26.11., lebo je v úvahe plánovaný cis. rez niekdy medzi koncom októbra-polkou novembra. Asi moc nenašpekulujem, nepredpokladám, že na SP mi niektorá z pracovníčok pri takto komplikovaných PP len tak poradí, resp. záruku, že poradí správne. Asi zašlem žiadosti potvrdené od všetkých 3 zam-ľov a nechám sa prekvapiť... 🙂 😠

gapa
22. aug 2009

leonor,
no asi ti neporadím lepšie takto.
No ak máš teraz lepší plat na kalend. den z PPč.3 (predpokladám že každý kalendárny mesiac si mala vyššiu mzdu z PPč.3 v porovnaní z PPč.2) ako si mala v r.2008 z PPč.1, tak by bolo výhodnejšie získať nárok z PPč.3, ak píšeš, že z PPč.3 samotného určite nesplníš podmienku 270dní.
Ozaj a nemáš ešte nejaký PPč.4 v období dvoch rokov pred pôrodom???, ktorého dni by sa ti prirátali ku PPč.3 (mzda v PPč.4nie je dôležitá).

leonor1200
23. aug 2009

gapa,

PPč.4 som nemala. V podstate ten rok 2008 nebol finančne o mnoho horší ako 2009. V 2008 som mala len v 1/08 nízky plat z vtedy jediného PPč.1, od 2/08 - 2/09 to bol finančne o dosť lepší PPč.2 na 100%+ PPč.1 ostal na 10%. V 2009 bola 3-6/09 trojkombinácia PPč.3 na 90%+ PPč.2 na 10% + PPč.1 na 10%, pričom PPč.3(90%)+ PPč.2(10%) dávajú cca ten istý príjem ako predtým PPč.2 na 100% (v podstate išlo z určitých dôvodov o rozdelenie 100% úväzku pri rovnakom plate medzi 2 spolupracujúce firmy). Neviem, či som to vysvetlila zrozumiteľne, ale až teraz mi došlo, že tá zmena úväzkov + skončenie (hoci len 10%) PPč.1 v tomto roku mi môže riadne skomplikovať výpočet materského... Len dúfam, že keďže zo svojho momentálneho hlavného PPč.3 nesplním 270 dní, nebudú mi rátať príslušnú sumu z jedného, resp. dvoch 10% PP (hoci predtým boli oba 100% a aj 270 dní bolo pri oboch splnené...)

leonor1200
23. aug 2009

ešte by som doplnila, že v mojom prípade 10% úväzok znamená 10% platu... ☹

gapa
23. aug 2009

lenor,
neviem, či ešte k tomu niečo písať, lebo tie % aj tak nie sú postačujúci údaj, ak neviem sumu. Tiež by som sa obávala toho, že mi priznajú nárok z ppč.1, lebo ten bol v r.2008 predpokladám nízky (1mesiac 100% + myslím 11mesiacov len 10%).

Nenapísala si údaj čo som sa pýtala za r.2009, ktorý plat bol vyšší z PPč.2 alebo 3.

Neviem síce či to má zmyslel. Ak chceš, tak mi sumy napíš do IP. No samozrejme len ak chceš. 😉

leonor1200
24. aug 2009

Ahoj gapa,

chvíľu mi to trvalo, kým som dala údaje dokopy, pozri prosím IP 🙂 . Ďakujem.

gapa
25. aug 2009

leonor (vždy čítam, že lenor 🙂 )
sa na to pozriem, ked bude klud, aby som sa nesekla. Lebo ked mi tu lozí malý alebo mi stláča klávesnicu, tak sa nedá 😉

leonor1200
27. aug 2009

gapa,
ďakujem za detailné výpočty a vysvetlenia. 🙂 Pozri prosím ešte raz IP.