icon

Elterngeld

norbert3
15. jan 2018

mam otazku ohladom ertengeldu v zahranici.moj syn sa narodil decembri 2016,viete mi niekto povedat ci dostanem este teraz v jaunari alebo nie?neviem ako dlho sa to pobera.dakujem

yanni
15. jan 2018

A kde zijes? Zahranicie je taky pojem nepojem. Grrrrr Musis dat viacej info, ak chces adekvatnu odpoved.

norbert3
autor
15. jan 2018

ano zabudla som napisat kde....takze presnejsie v Nemecku

yanni
15. jan 2018

@norbert3 som si mylela. A to si sa vobec o nicom dopredu neinformovala? Hm
Ale OK, nabuduce sa informuj, na urade, a je toho aj ply internet. Ministerstvo socialnych veci atd.
Elterngeld je klasika na 1 rok, cize do 12. mesiacu dietata ak si si to samozrejme nedala na 2 roky (aj tato moznost je. Rok je 100% sumy, 2 roky po 50 % sumy na mesiac). Cize ak ti dieta mali v decembri rok, dostala si okolo prvych narodenin dietata posledny Elterngeld. Ak si v Bavorsku, mozes poziadat od 15. mesiaca o Betreuungsgeld150 E (ziadost na vypisanie pride automaticky postou ca. 6 tyzdnov pred zacatim poberania). Ak si niekde inde, tak mas smolu, po prvom roku uz nedostanes okrem Kindergeld nic.

norbert3
autor
15. jan 2018

dakujem za info...no keby som sa informovala tak by som sa nepytala tu...ale dakujem

yanni
15. jan 2018

@norbert3 Poradim ti, vzdy sa najskor informuj na oficialnych miestach. Tam dostanes aspon poriadnu spravnu odpoved. Internetove diskusie su take nijake.

Zmen si bydlisko na Nemecko a automaticky ta prida do skupiny Nemecko. Tam sa taketo veci riesia casto a nemusis zakladat diskusie (na ktore casto nik neodpoveda) ak mas este nejake otazky.

norbert3
autor
15. jan 2018

dakujem