Hluché obdobie medzi prechodom z jednej rodičovskej do druhej
Dobrý deň, prosím vás o radu. Syn 5.10. dovŕšil vek 3 roky takže mi skočila rodičovská dovolenka, materskú som nepoberala, čakám druhé dieťa a termín pôrodu mám 29.10. Čo to pre mňa znamená? Musím byť evidovaná na úrade práce kým sa druhé nenarodí a potom požiadam o rodičovský príspevok, alebo som už akoby na materskej ako bolo na žiadosti o materské napísané od 25.9. a štát za mňa platí odvody do ZP len s tým že materský príspevok nebudem poberať?
@radka93 nie nebudeš akoby na materskej. Buď sa prihlásiš na ÚP alebo sa nahlásiš na ZP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov - aby za teba povinné zdr. odvody platil štát. V opačnom prípade budeš vlastne od 6.10. až do dňa pôrodu dobrovoľne nezamestnaná s povinnosťou platiť si zdr. poistenie sama. Ešte máš možnosť ísť na PN - v tvojom prípade neplatenú a musíš o PN sama informovať ZP.
nahlasit sa v zdravotnej poistovni ako osoba starajuca sa o dieta do 6r tzv neplatena rodicovska
Na MD sa nastupuje 6-8 tyzdnov pred porodom takze si krytá
@dzejsik to mi hovorte, dokonca som volala na infolinku ZP a tam mi pán tvrdil ze už som na tej materskej a tým pádom odvody za mňa odvádza štát a je to vyriešené, no mne sa to veľmi nevidí každý mi niečo iné hovorí.... Ja som sa pre istotu dnes radšej zaevidovala na úrade práce, ale ani oni nevedeli či treba či netreba, volali aj na iné pracoviská a ani tam nevedeli tak ja už neviem kto to má potom vedieť
Skuste sa teda spytat na gynekologii, ved tam maju skusenosti 🙂 ja ked som nastupovala na MD dostala som papier ale teda neviem ako je to cisto s rodicovskym

@radka93 to si radšej zavolaj na úrad, najlepšie ti povedia ;)