Hromadné prepúšťanie počas rodičovskej a nárok na materskú
Ahojte. Potrebovala by som surne poradit. Firma kde som zamestnana uz viac ako 7 rokov ide hromadne prepustat a bude sa rusit cast firmy a cast firmy prechadza pod inu. Momentalne som na RD uz 2.rok a otehotnela som znova. Termin nastupu na druhu MD je okolo 15.1.2017. Firma sa chce dohodnut,ze ponuknu Dohodu s 3 mesacnym odstupnym alebo ak sa nedohodneme,tak vypoved k 31.10.2016. Na soc.poistovni mi povedali,ze ak dostanem vypoved v najblizsich mesiacoch do toho 31.10.2016,ze mi zanikne narok na MD. Jedine,ze by som si platila Nemocenské poistenie. Neviete mi poradit ako to je,na co mam narok? Ci je to naozaj tak ako mi povedali v SP? Alebo na com je najlepsie sa dohodnut vo firme? Dakujem moc vopred!!! Petra
Zial je to ten dovod,pre ktory ma mozu prepustit a splnaju podmienky §63. Ponukli mi dohodu s 3 mesacnym odstupnym. Neda sa s nimi dohodnut na datume,az kym nepojdem na matersku a najneskorsi datum mi dali 31.10.2016. V tom je prave problem,ze musim byt nemocensky poistena minimalne 270 dni pred nastupom na MD a to nebudem splnat. Ked si zaplatim maximalne dobrovolne nemocenske v obdobi od 1.11.2016 do 15.1.2017,tak asi nebudem moct cerpat maximalnu vysku materskej. Ci sa mylim?

@pepetka13 osobne si myslim, kedze si na RD nemozes dostat len tak vypoved ... vypoved mozes dostat, ak sa firma rusi, hromadne prepusta (pozri §63 ZP), avsak v tomto pripade mas narok na odstupne aj tak ... v tvojom pripade pri podpise dohody s uvedenim dovodu §63 ods. 1 by si mohla ziskat jedno odstupne navyse (§76 ZP) ... ohladne hromadneho prepustania si precitaj aj §73, kde mas popisane co musi zamestnavatel splnit ... je pravda, ze aby si mala narok na MD, musis byt v case nastupu na MD bud v pracovnom pomere, alebo si dobrovolne platit poistne ....