Informácie o možnej materskej
@zalka Ahojte. Snad mi niekto pomoze s mojou otazkou. Vidim ze zalka sa vyzna, tak ak by si bola taka zlata a poradila mi.
19.2. mi skoncil TPP po viac ako 2 rokoch. Momentalne som na UPSvare. Zistila som,ze som pravdepodobne tehotna, ale tehu zacalo cca na zaciatku marca,cize ochrannu lehotu nesplnam. Ak vsetko pojde dobre, budem mat o 8 mesiacov narok na matersku? Z coho sa mi bude ratat? Chcem poradit, ci by som si nemala zacat teraz platit aj DNP...
Dakujem za radu vsetkym!
@30tnicka ak si v 6-8t ... a sa prihlásiš na DNP z VZ 1207,50 eur ( mesačne sa platí 33,15% resp. 35,15% z VZ ) , tak stihneš podmienku 26t poistenia do nástupu na MD a MD bude maximálna ...
ak si dlhšie tehotná, tak sa stačí prihlásiť na DNP z minima 402,50 eur .. den pred PN alebo pred nástupom na MD a MD bude minimálna 260e ..
@zalka ahoj mam podobny problem rodicovska dovolenka mi konci 24.6 pocas nej som vsak prisla o prácu resp. Skoncil mi pracovny pomer na dobu určitú druhe babatko cakame az zaciatkom roku 2015 teda ak som to dobre pochopila ak si zacnem platit dnp z maxima teda tých cca 32 eur vznikne aj mne narok na md v max vyske? Pracovny pomer na dobu urcitu mi skoncil v roku 2011. Dakujem
@lilka246 .....33,15% resp. 35,15% ...to sú %-tá z VZ nie výška, ktorá sa platí.... A ak chceš mať nárok na materské musíš mať v posledných 2 rokoch 270 dní nemocenského poistenia....to zn., že buď sa zamestnáš a nazbieraš si pred pôrodom tých 270 dní resp. sa dobrovoľne poistíš a 270 dní poistenia si zaistíš takýmto spôsobom .... 2. podmienka je aktívne nemocenské poistenie alebo splnenie ochrannej lehoty....Ak si prac. pomer skončila v. r 2011, tak toto nem. poistenie sa už do tých 270 dní nemôže započítať, ak budeš mať pôrodom v r. 2015 (je to už viac ako 2 roky po uk. PP). 270 dní nem. poistenia musíš nazbierať na novo.....
@lilka246 Do 270 dní poistenia sa počíta aj doba PN, no musí byť v čase pracovného pomeru. Po ukončení prac. pomeru ak PN pokračuje sa už tieto dni do 270 dní poistenia nezapočítavajú....No ak by si chcela, aby sa ti príjem pre výpočet materského počítal z príjmu z toho nového pracovného pomeru, tak tam musíš odpracovať 90 dní (ale bez PN, ošetrovného...).
@zalka môžem aj ja radu? som na rodičovskej dovolenke so 17mesačným synom,koncom apríla sa mi má narodiť druhé bábatko od 13.3.2014 som na materskej dovolenke. Teraz ako? mám čakať na vyjadrenie o výške a schválení materskej a potom ísť na úpsvr zrušiť rodičovský? môj pracovný pomer stále trvá,nám ho na dobu neurčitú,papier od lekára ohľadne materskej som odovzdla na mzdovej učtárni.
@vebi2 no mali ti ho len potvrdiť a mala si si ho sama zaniesť na SP ... z práce nemajú povinnosť odnášať žiadosť o MD na SP, volaj na mzdové či poslali už papier ... a čo sa týka UP a RP .. tak by som ich informovala zatial ústne, že si podávala žiadosť o MD... za 3/2014 nárok na RP máš ešte ... to príde teraz v apríli .. a do mája už rozhodnutie o MD mať budeš hádam.

@30tnicka cisto ako laik odpoviem, myslim si ze matersku asi nedostanes ale mozes hned ziadat o rodicovsky prispevok