icon

Išli ste po materskej na PN v ochrannej lehote 7 dní?

gabika108
17. apr 2022
zmrzlinka2021
17. apr 2022

@gabika108 si v pracovnom pomere? teda nastupila si normalne do prace?

mamamasama
17. apr 2022

Ja nie, ale kamoška áno.

mishi147
17. apr 2022

@gabika108 Ahoj,ano.Ak chces vediet nieco viac napis spravu 🙂

tiika
17. apr 2022

@gabika108 áno, išla, poberala som pn a rodičovský príspevok. Čo ta zaujíma?

radussska999
17. apr 2022

Žienky a s čím vás doktor vypísal?

gabika108
autor
Autor odpoveď zmazal
gabika108
autor
20. apr 2022

@tiika kam mam odniesť PN zamestnávateľovi alebo na SP?a nerobi problem SP ze budem poberať PN a RP?

tiika
20. apr 2022

@gabika108 Zamestnávateľovi, i keď ten nevypláca PN vôbec, musí viesť evidenciu a robiť prihlášky/odhlášky/prerušenia na SP a ZP.
SP nerobí problémy, máš na nemocenské nárok zo zákona, musia dodržať to, čo sa tam píše.

gabika108
autor
22. apr 2022

@tiika a prve ste vybavili PN a az potom rodičovský príspevok?

tiika
22. apr 2022

@gabika108 Na PN treba ísť do 7 dni, zaniesť zamestnávateľovi, on pošle do SP, a áno, nemocenské prišlo skôr ako RP.
Ten máš relatívne čas vybavovať a aj im to dlhšie trvá. Odporúčam zaniesť rozhodnutie o ukončení materského na úrad prace, lebo tak je to rýchlejšie.
Ale vôbec to nie je podstatne, čo sa vybavuje skôr.

gabika108
autor
22. apr 2022

@tiika a rozhodnutie o ukončení Materského si mam poziadat osobne na SP? To rozhodnutie o skonceni materskeho mi vydaju aj skôr alebo az po skončení materského. Materske mi končí k dnu 26.4

lilinka88
22. apr 2022

@gabika108
@tiika žiadne rozhodnutie o ukončení materskeho nie je. Je iba potvrdenie o poberaní materského a nie je potrebné k RP, úrad práce tieto údaje už vidia

tiika
22. apr 2022

@gabika108 rozhodnutie o ukončení materskeho/potvrdenie o poberaní materského (vieme, čo myslíme) SP nemôže vydať skôr, lebo… môže nastať x dôvodov, kedy ti materské prestanú vyplácať (napr. sa vrátiš do zamestnania pred ukončením MD..) to oni nemôžu vedieť; SP to vydá až po ukončení poberania. A ak to chceš mat čo najskôr, asi by som tam zavolala a spýtala sa… ale určite to pošlú doporučene.

tiika
22. apr 2022

@lilinka88 možno sa to vola inak, ale vieme, čo myslíme 😉 áno, nie je to potrebné… preto píšem, že odporúčam. Úrad prace si ti môže a aj vyžiada, ale nie sú elektronicky prepojený so SP. Musia spísať žiadosť a tu zaslať na SP. SP ma nejakú lehotu na odpoved… ak chcu mat mamičky RP skôr, je lepšie to úradu prace dať spolu so žiadosťou ale nemusia.

tiika
Autor odpoveď zmazal
lilinka88
22. apr 2022

@tiika prosím ťa, nepíš čo nevieš na 100%. Úrad práce tieto info už vidí, žiadne žiadosti sa nezpisuju. A čo sa týka potvrdenia od SP, tiež sa neposielajú doporučene

sasesoe
22. apr 2022

@gabika108 to je taka rada, ked sa povie jedno a nepovie druhe - dosledky... napr., ze sa tym pripravis o "retazovost" materskej...

tiika
Autor odpoveď zmazal
tiika
23. apr 2022

@sasesoe môžeš to prosím objasniť, dať viac informácii?
rodičovská dovolenka nasleduje hneď po MD, žena nenastupuje do prace
nemá vymeriavací základ, nemocenské nie je VZ

gabika108
autor
23. apr 2022

@sasesoe ja neplanujem dalsie dieta

lilinka88
23. apr 2022

@tiika áno zmenilo, úrad práce už v iba v minime prípadov pýta potvrdenie z SP, rovnako matky už minimálne, v podstate vôbec nepýtajú tieto potvrdenia

tiika
23. apr 2022

@lilinka88 nezmenilo, písala som, ze ho nepýta, ale potrebuje. “V prípade nároku na materské, ktoré vzniklo a bolo vyplácané v SR sociálnou poisťovňou sa potvrdenie nevyžaduje (úrad potvrdenie vyžiada prostredníctvom elektronickej komunikácie so sociálnou poisťovňou).”
Úrad tieto informácie nevidí, ale elektronicky žiada.

lilinka88
23. apr 2022

@tiika ja sa s tebou nejdem hádať. Robim v tej oblasti, tak mám iné info...