Je materská lepšia ako práceneschopnosť?
Dobrý deň,
Materská vychádza lepšie ako PN? Len zo zaujímavosti chcem vediet kedže obi dva ako som sa dočítala sa vypočítajú z denného vymeriavacieho základu.
Ono to v podstate vychádza približne rovnako ak si k pnke prirátaš tehotenskú dávku, ktorú dostávaš od 13 týždňa tehotenstva...
Materská sa určuje z denného vymeriavacieho základu... čiže 75% z hrubej mzdy a pozeráš ju 34 týždňov...
Nemocenská dávka je prvé 3. dni 25% a ďalšie dni sú výške 55% v závislosti od hrubej mzdy...
Ak rozmýšľaš kedy nastúpiť na materské, tak si pozri skôr kedy by ti materské končilo (kvôli RP), nie čo je výhodnejšie na začiatku.
Ale aj chceš mať napr PN až do pôrodu, tak ju nebudeš mať vyplácanú od 6 týždňa pred očakávaným dňom pôrodu,ak máš nárok na materské.
@lilinka88 tehotenské sa ruší dňom pôrodu dieťaťa...
ja som mala termín minuly rok v novembri a v októbri som išla na materskú tak za október som dostala aj materskú aj tehotenskú dávku... a v novembri som dostala tehotenskú dávku iba za tie dni kým som neporodila... ale mala som aj materské aj tehotenské... a keďže som celé tehu bola na pnke tak som dostávala takmer to isté akoby som chodila do práce teraz mám na mysli PNku s tehotenskou dávkou...
@lilinka88 ved ale pn môže byť celé tehotenstvo...a ak pracuje tak je automatické že pôjde na MD( 6alebo8 týždňov pred pôrodom) tam myslím, že na vyber medzi PN a MD nie je... a ja jej píšem, že je to približne rovnako nie že je to tak isto....
Škoda ze sa nenapísala viac k tomu, lebo my sa tu zbytočne budeme naťahovať za každé slovíčko co napíšeme keď nevieme nič bližšie...

A nedočítala si sa, že MD je 75% z VZ a PN od 3 dňa 55% z VZ.