icon

Je možné odmietnuť rodičovský príspevok a zvoliť si podporu?

23. feb 2024
viky2612
23. feb 2024

Podľa mňa zbytočne riešenie, radšej si ponechať rodičovský aj keď je nižší ako podpora a po skončení sa dat na podporu.

queen_mary
23. feb 2024

@viky2612 muz moze poberat rp tu dobu

melanta
23. feb 2024

@queen_mary ale najprv musí poberať materské.

melanta
23. feb 2024

@viky2612 lenže podporu musí vyčerpať do 2 rokov od skončenia pracovného pomeru. Takže ak to uplynie skôr ako rodičovská, tak sa jej oplatí prerušiť čerpanie a čerpať podporu.

Autorka, v prípade čerpania podpory je potrebné myslieť na to, že ide o evidenciu uchádzačov o zamestnanie. Pri evidencii súhlasíš s podmienkami a tie okrem iného hovoria o tom, že si počas evidencie povinná hľadať si aktívne prácu, chodiť na pohovory ak ťa úrad pošle.

ikonica
23. feb 2024

@melanta manzel nemusi predtym poberat materske. Ale rodicak bude mat ten nizsi. Ci sa niečoho menilo?

melanta
23. feb 2024

@alena21 @zalka ženy, vy viete určite, či môže čerpať otec RP ak nepoberal predtým najprv MP. Aby som teda autorku nezavádzala, ak som napísala nepravdu.
@ikonica

autor
23. feb 2024

Tak teda da sa to? Akosi som nenašla odpoved. Rozumiem, že hľadáte dôvody a uvažujete, čo je lepšie. Len neviem, či to ide. Pre mna je lepšie toto, chcem v blízkej dobe pracovať, verím, že do pol roka niečo nájdem, možno skôr - podporu by som mala oveľa vyššiu než RP.
Keď muž poberá RP, môže rovnako pracovať a dieťa chodit do škôlky ako žena? Musí či nemusí pred tým teda poberať materské?

autor
23. feb 2024

@viky2612 ja chcem pracovať, nechcem si tento čas predlžovať len kvôli dôvodu poberania RP/podpory

autor
23. feb 2024

@queen_mary čiže muž požiada o rodičovský príspevok a ja sa môžem ísť evidovať?

alenah31
23. feb 2024

Ty poziadaj o pozastavenie RP, eviduj sa na UP a ziadaj podporu. Manzel moze pracovat + poziada o RP. Pokial nebude predtym cerpat materske ako prednostnu davku - RP bude v tej nizsej sume. Poberat materske nie je povinnost.

zalka
23. feb 2024

@melanta môže čerpať RP bez toho aby predtým mal MD. RP bude v nižšej výške.

autor
23. feb 2024

@alenah31 veľmi pekne ďakujem

autor
23. feb 2024

@zalka dakujem