icon

Keď som nezamestnaná a mám malé dieťa, som na rodičovskej dovolenke?

25. jún 2025

Alebo len zamestnaný rodič je na rodičovskej dovolenke do 3 rokov dieťaťa? Keď som predtým nebola zamestnana, som vedena na úrade práce,.nepoberam žiadne dávky a narodilo sa mi bábätko, som tiež na rodičovskej dovolenke? Ide mi o to,.že všade citam oba to, že zamestnávateľ musí schváliť po MD aj RD, ale nikde nič o tom, ak som nezamestnaná. Vdaka

balerina2025
25. jún 2025

ty si nezamestnaná, ty nemas zamestnavatela.

autor
25. jún 2025
@balerina2025

@balerina2025 áno, ale som tiež na RD?

autor
25. jún 2025
@balerina2025

@balerina2025 alebo to má iný názov, som len nezamestnaná s dieťaťom?

nelca0510
25. jún 2025

Áno,od narodenia dieťaťa

autor
25. jún 2025
@nelca0510

Áno,od narodenia dieťaťa

@nelca0510 ďakujem pekne. To som potrebovala vedieť.

bystrozraky
25. jún 2025

„Rodičovská dovolenka“ v pracovnoprávnej terminológii sa ťa ako nezamestnanej netýka, no máš nárok na rodičovský príspevok ako sociálnu dávku bez potreby „schválenia“ zamestnávateľa. 🙂

mpikusova
25. jún 2025

O RP si treba požiadať podaním žiadosti a netreba byť evidovaná na ÚP.

autor
25. jún 2025
@bystrozraky

„Rodičovská dovolenka“ v pracovnoprávnej terminológii sa ťa ako nezamestnanej netýka, no máš nárok na rodičovský príspevok ako sociálnu dávku bez potreby „schválenia“ zamestnávateľa. 🙂

@bystrozraky áno, toto viem, len ma zaujímalo to ohľadom RD. Že napríklad pri hľadaní práce, čo tam mám uviesť. Či bude pravdivý údaj, že som bola na RD,.keďže to neviem nájsť. Ohľadom rodičovského príspevku mám jasno.

autor
25. jún 2025
@mpikusova

O RP si treba požiadať podaním žiadosti a netreba byť evidovaná na ÚP.

@mpikusova RP neriešim, toto viem.

lindus_esterka
25. jún 2025

Autorka, na RD nie si, si "len" osoba poberajuca RP. Ak to riešiš cisto pre ucely zivotopisu, tam si to mozes nazvat ako chceš, resp. neudavat to tam vôbec - ak si budes hladat pracu presne 3 roky od poslednej tak vacsine to asi dojde

sevrin
26. jún 2025

V každom prípade bolo by dobré, keby sa otec dieťaťa postaral o všetko potrebné, nech ti nič nechýba.

autor
26. jún 2025
@sevrin

V každom prípade bolo by dobré, keby sa otec dieťaťa postaral o všetko potrebné, nech ti nič nechýba.

@sevrin otec sa stará, nič nám nechýba, ďakujem 😊 Len som si potrebovala niečo uviesť v osobnom dotazniku a tam bola RD spomínaná len vo vzťahu k zamestnávateľovi. Tak mi napadlo, že ako sa to vníma, keď je žena nezamestnaná. Ako to teda uviesť.

autor
26. jún 2025
@lindus_esterka

Autorka, na RD nie si, si "len" osoba poberajuca RP. Ak to riešiš cisto pre ucely zivotopisu, tam si to mozes nazvat ako chceš, resp. neudavat to tam vôbec - ak si budes hladat pracu presne 3 roky od poslednej tak vacsine to asi dojde

@lindus_esterka nepotrebujem to do životopisu, mala som to uviesť v dotazníku, bolo povinné celé obdobie od skončenia školy tam rozpísat.

sevrin
26. jún 2025

Tak super, aspoň to, že si nenarazila nejakého chmuľa, čo by ťa nechal samú a ešte aj výživné by sa mu unúvalo platiť.