icon

Kedy a ako ukončiť rodičovský príspevok?

24. nov 2025

Ahojte , vraciam sa do zamestnania na jeden deň , potom idem na úrad práce , dieťa ešte nemá 3 roky (až o rok) . Mám ukončiť RP deň pred vrátením do zamestnania alebo staci až deň pred úradom práce (rp dám na manžela ).Ja som chcela pred vrátením do zamestnania ale pani na úrade povedala že nemusím , že stačí až deň pred úradom práce .
Ďalšia otázka , vybavím ukončenie RP na počkanie ? Čiže stačí ísť deň vopred ukončiť ?Ďakujem
(Áno ,pre rýpalky idem využiť maximálnu podporu , nie o rok mi nebude chýbať podpora , plánujem podnikať )

anonym_a212e9
24. nov 2025

@anonym_autor ja som to urobila nasledovne:

Prvého - si na rodičaku a dostaneš vyplatený rodičak v celej sume.
Druhého - ukončenie rodičovskej dovolenky ( zaslané oznámenie zamestnávateľovi mesiac vopred)
Tretieho - čerpanie 1 dňa dovolenky, podpísanie ukončenia TPP dohodou, na úrade práce odňatie rodičaku k tomuto dňu, podanie žiadosti o materskú manžela.
Štvrtého - manžel začína poberať materskú, ja sa evidujem na úrade práce a od štvrtého som nezamestnaná.

Na upsvar vybavis všetko na počkanie.

Pre rypalky- nikto nie je povinný sedieť doma do 3 rokov veku dieťaťa, rodičak môže žena ukončiť kedy chce, nastúpiť do práce môže, kedy chce a na koľko chce a tiež môže ukončiť TPP, kedy chce. Je sloboda a tento postup je legálny, ak by nebol, tak by nebol umožnený. Lebo autorka nie je prvá ani posledná, čo ide toto urobiť a úrady s tým evidentne nemajú problém. Za to rypalky na MK áno.

saxana000
24. nov 2025

Ale ona prehadzuje rodicak.takze tam to s kalkulovanim nemusi prehanat lebo ci na nu alebo na neho aj tak v tom mesiaci pride iba jeden.za mna uplne staci predposledneho ukoncit rodicak aj rodicovsku posledneho nastup do zamestnania v ten den vycerpat dovolenku a ukoncit tpp.a od prveho muz na rodicak a ona na urad.

autor
24. nov 2025
@anonym_a212e9

@anonym_autor ja som to urobila nasledovne:

Prvého - si na rodičaku a dostaneš vyplatený rodičak v celej sume.
Druhého - ukončenie rodičovskej dovolenky ( zaslané oznámenie zamestnávateľovi mesiac vopred)
Tretieho - čerpanie 1 dňa dovolenky, podpísanie ukončenia TPP dohodou, na úrade práce odňatie rodičaku k tomuto dňu, podanie žiadosti o materskú manžela.
Štvrtého - manžel začína poberať materskú, ja sa evidujem na úrade práce a od štvrtého som nezamestnaná.

Na upsvar vybavis všetko na počkanie.

Pre rypalky- nikto nie je povinný sedieť doma do 3 rokov veku dieťaťa, rodičak môže žena ukončiť kedy chce, nastúpiť do práce môže, kedy chce a na koľko chce a tiež môže ukončiť TPP, kedy chce. Je sloboda a tento postup je legálny, ak by nebol, tak by nebol umožnený. Lebo autorka nie je prvá ani posledná, čo ide toto urobiť a úrady s tým evidentne nemajú problém. Za to rypalky na MK áno.

@saxana000
@anonym_a212e9 baby ale musím nastúpiť do zamestnania už s ukončeným rodicakom ? Ide tu o to , so zamestnávateľom sme dohodnutí že 26.11. nastúpim (čerpám dovolenku) , a 27.11. končím dohodou a vyplatia mi dovolenku . Chcela som zajtra ukončiť RP ale pani na úrade mi hovorila že mám ho ukončiť až od 1.12. s tým že vtedy pôjdem na úrad práce a vtedy si ho dá muž na seba ....že nemusím ukončiť RP pred tým "nástupom" do práce , že to s tým nič nemá že veď rodičovský môžem čerpať aj pri zamestnaní tak teraz neviem či to má nejaký vplyv 🙄🙄

autor
24. nov 2025

Ešte pani na úrade mi hovorí nech ideme 1.12. a vybavíme jedným šupom úrad práce aj moje odňatie rodičovského,aj mužove prihlásenie rodičovského

anonym_a212e9
24. nov 2025
@anonym_autor

@saxana000
@anonym_a212e9 baby ale musím nastúpiť do zamestnania už s ukončeným rodicakom ? Ide tu o to , so zamestnávateľom sme dohodnutí že 26.11. nastúpim (čerpám dovolenku) , a 27.11. končím dohodou a vyplatia mi dovolenku . Chcela som zajtra ukončiť RP ale pani na úrade mi hovorila že mám ho ukončiť až od 1.12. s tým že vtedy pôjdem na úrad práce a vtedy si ho dá muž na seba ....že nemusím ukončiť RP pred tým "nástupom" do práce , že to s tým nič nemá že veď rodičovský môžem čerpať aj pri zamestnaní tak teraz neviem či to má nejaký vplyv 🙄🙄

@anonym_autor zamestnávateľa nezaujíma, či poberas rodičovsky príspevok, cize nemusíš ho mať ukončený a môžeš ho poberať do kedy chces. Musíš mať ukoncenu rodičovskú dovolenku. Rodičak si nechaj odňať až 2.12. za 1.12. ešte dostaneš vyplatenu celú sumu a od 2.12. dostane manžel tiež plnú sumu. Čiže 500 + 500. So zamestnávateľom sa dohodni že ukončíte TPP 1.12. a od 2.12. budeš nezamestnaná.

anonym_a212e9
24. nov 2025
@saxana000

Ale ona prehadzuje rodicak.takze tam to s kalkulovanim nemusi prehanat lebo ci na nu alebo na neho aj tak v tom mesiaci pride iba jeden.za mna uplne staci predposledneho ukoncit rodicak aj rodicovsku posledneho nastup do zamestnania v ten den vycerpat dovolenku a ukoncit tpp.a od prveho muz na rodicak a ona na urad.

@saxana000 aha, toto som nevedela. Tak ak je to takto, tak je to jedno, kedy ukonči rodičak.

patta89
24. nov 2025
@anonym_a212e9

@anonym_autor zamestnávateľa nezaujíma, či poberas rodičovsky príspevok, cize nemusíš ho mať ukončený a môžeš ho poberať do kedy chces. Musíš mať ukoncenu rodičovskú dovolenku. Rodičak si nechaj odňať až 2.12. za 1.12. ešte dostaneš vyplatenu celú sumu a od 2.12. dostane manžel tiež plnú sumu. Čiže 500 + 500. So zamestnávateľom sa dohodni že ukončíte TPP 1.12. a od 2.12. budeš nezamestnaná.

@anonym_a212e9 nie, nedostane ona 500 v decembri a manzel od 2.12 tiez 500e, na jedno dieta nemozu poberat 2 rodicaky v jednom mesiaci...to by bolo

saxana000
24. nov 2025
@anonym_a212e9

@anonym_a212e9 toto sa da len ak ide muz na matersku nepridu dva rodicaky v jednom.mesiaci

saxana000
24. nov 2025

Nemusis nastupit s ukoncenym rodicakom.ale kto za teba bude platit odvody medzi 27.11 a 1.12 ?nebudu ti chybat dni?jednoduchsie to mas ak to bude nadvazovat.alebo si najprv pories ukoncenie PP.a potom v jeden den sa chod nahlasit na urad odbrat rodicak a hned prehodit na muza tak aby sedeli datumy aby si vedela rovno ziadat o podporu.

autor
24. nov 2025

Ďakujem krásne za všetky odpovede , veľmi ste pomohli ❤️ radšej si ten rodičák najprv prehodím na manžela a až deň na to sa vrátim do práce nech to mám na poriadku . Pekný deň prajem

lienka445
27. nov 2025

@anonym_autor ja som bola odhlasovať rodicak a prepisovať na manžela a mne na úrade prace bolo povedané ze odhlásiť sa dá len vždy k 1.v mesiaci … ze sa nedá dajme domu k 27.11 ale odhlásila mi to k 1.12 a zároveň prihlásila manžela od 1.12 na poberanie rodičovského. Ja dnes 27.11 nastupujem do prace a 30.11 mam ukončenie pracovného pomeru.. od 1.12 idem na úrad prace a na podporu. Ale teda manžel bude poberať rodicak uz len 2 mesiace… dufam to s tým prehlásenim rodičovského urobili správne na úrade prace