Kedy je najvýhodnejšie nastúpiť na materskú dovolenku?
Prosím vas, premýšlam kedy mi je lepšie ist na MD ? Termin porodu mam 21.6 . Ak pojdem na MD 8t pred porodom skonči mi MD 19.12, ak pojdem 6 t skonči mi 2.1 . Je to jedno, alebo je vyhodnejsie ist skor na MD a vybrať rodičak az za december ? Dakujeem
@pl2y 28 týždňov PO PôRODE končí materská jedine vtedy, keď na ňu žena nastúpi neskôr ako 6 týždňov pred TP, prípadne ide o predčasný pôrod a na MD nestihla nastúpiť.
Normálne materská trvá 34 týždňov odo dňa NÁSTUPU NA MD (v rozmedzí 6-8 týždňov pred TP), nie odo dňa pôrodu.
ja by som šla na Tvojom mieste 8t pred pôrodom. za december dostaneš 19dní Materskú ale RP dostaneš v plnej výške už za celý december.
@lilianka28 tak som to myslela, ze materská je 34 či nastúpi 6- alebo 8 t pred pôrodom, len nech neostáva dlhšie v praci, len som to asi nenapisala jasne..moja švagriná išla až 4 týždne pred termínom na matersku a porodila o 2 týždne skor, tak ona mala kratšiu matersku a zistila to až neskôr, tak si nadavala, že nešla v tých 6 týždňoch..a pre @dadusa511, ja by som išla až v tých 6tyzdnoch pred termínom lebo materská je rovnako 34 tt akurat za tie dva týždne máš ešte plat, takze vlastne máš viac peňazí..záleží či zvládas robit a aký typ práce mas

Je to jedno..akurat nie je dobre ostávať dlhšie v praci lebo materská konci 28 tyzdnov po pôrode takze napr ak by si robila až do porodu tak si ukrátis matersku 😀čiže tie dátumy, čo píšeš nemusia úplne sedieť ak porodis napr o 2 týždne skorej