Kedy mám nárok na materskú?
Ahojte 🙂
este som uplne na zaciatku tehu,ale chcela by som sa informovat kedy mam narok na matersku po kolko odpracovanych dni a ci to musi byt len z jedneho zamestania ked ze som z jedneho presla do druheho tak ze som nemala ani den volna napr.12.5.14 som mala datum vypovede ale uz 13.5.14 som bola zamestnancom v inej firme.
Dakujem
Tych 270dni musi byt v celku ?kamaratka tam ma medzi prechodom od jedneho zamestnavatela k druhemu jej tam chyba cca 7dni.
@liz_lemon
@blondinka152 nie nemusí byť v celku, za dva roky treba mať odpracovaných 270 dní, je jedno kedy, či s prestávkami, alebo inak....podmienkou je odpracovať 270 dní za dva roky
@blondinka152 Nie neráta sa zo všetkých zamestnaní. Ak pracuješ u aktuálneho zamestnávateľa aspoň 90 dní pred nástupom na materskú, tak sa ráta z toho platu. Tej druhej otázke vôbec nerozumiem.
@blondinka152 rátajú sa kalendárne dni trvania nemocneského poistenia (nie pracovné) a záleží od dátumu začiatku pracovného pomeru a dátumu nástupu na md (obvykle 6týždnov pred očakávaným termínom pôrodu), teda ktorý rok to bude a ako bolo spomínané, či je odvádzané poistené aspon 90 kalend.dní (nerátajú sa do toho dni napr. očr, pn, neplateného volna, lebo vtedy sa poistené neplatí).
A ešte tolko, že rátajú sa dni v období 2roky pred dnom pôrodu, tj. ak bude pôrod napr. 2.4.2015, tak v období 2.4.2013-1.4.20015.

@blondinka152 treba mat nemocenske poistenie min 270 dni za posledne 2 roky, rata sa kazdy zamestnavatel