icon

Kedy mám nárok na materskú?

blondinka152
6. aug 2014

Ahojte 🙂

este som uplne na zaciatku tehu,ale chcela by som sa informovat kedy mam narok na matersku po kolko odpracovanych dni a ci to musi byt len z jedneho zamestania ked ze som z jedneho presla do druheho tak ze som nemala ani den volna napr.12.5.14 som mala datum vypovede ale uz 13.5.14 som bola zamestnancom v inej firme.
Dakujem

liz_lemon
6. aug 2014

@blondinka152 treba mat nemocenske poistenie min 270 dni za posledne 2 roky, rata sa kazdy zamestnavatel

blondinka152
autor
6. aug 2014

Tych 270dni musi byt v celku ?kamaratka tam ma medzi prechodom od jedneho zamestnavatela k druhemu jej tam chyba cca 7dni.
@liz_lemon

orsulka
6. aug 2014

@blondinka152 nie nemusí byť v celku, za dva roky treba mať odpracovaných 270 dní, je jedno kedy, či s prestávkami, alebo inak....podmienkou je odpracovať 270 dní za dva roky

blondinka152
autor
6. aug 2014

Aha tak snad budem mat na to narok lebo ja som bola 3mesiace nezamestnana ale pred tym som bola viac ako rok a teraz son uz tiez od cca marca i ked nie stale v tej istej.a materska sa pocira podla platu zo vsetych zamestnani ci ?
@orsulka @liz_lemon

blondinka152
autor
6. aug 2014

A este jedna otazka ako sa rataju tie dni len realne alebo odkedy do kedy.cize mesiac ma 31 dni alebo ak som robila v mesiaci napr 15 tak len 15. dakujem

@orsulka
@liz_lemon

havana_frost
6. aug 2014

@blondinka152 Nie neráta sa zo všetkých zamestnaní. Ak pracuješ u aktuálneho zamestnávateľa aspoň 90 dní pred nástupom na materskú, tak sa ráta z toho platu. Tej druhej otázke vôbec nerozumiem.

gapa
6. aug 2014

@blondinka152 rátajú sa kalendárne dni trvania nemocneského poistenia (nie pracovné) a záleží od dátumu začiatku pracovného pomeru a dátumu nástupu na md (obvykle 6týždnov pred očakávaným termínom pôrodu), teda ktorý rok to bude a ako bolo spomínané, či je odvádzané poistené aspon 90 kalend.dní (nerátajú sa do toho dni napr. očr, pn, neplateného volna, lebo vtedy sa poistené neplatí).
A ešte tolko, že rátajú sa dni v období 2roky pred dnom pôrodu, tj. ak bude pôrod napr. 2.4.2015, tak v období 2.4.2013-1.4.20015.