icon

Kedy sa oplatí nastúpiť na materskú dovolenku?

11. jún 2024

Zdravím, prosím kedy sa mi výplatí viac nastúpiť na MD 8 týždňov - 7.7.2024 alebo 6 týždňov - 21.7.2024. Ďakujem pekne za odpoveď.

nelca0510
11. jún 2024

To závisí od mnohých faktorov

waikikiijuri
11. jún 2024

Ale asi zalezi aj od dr. a diagnozy.ja som tiez chcela ist 8tt pred MD a doktor mi to nepodpisal.

waikikiijuri
11. jún 2024

Aha a este mi vravel zeby mi musel do papierov nampusat hroziacinoredcasny porod.mas aj nejaku diagnozu ci preco chces ist skor?

ibrunova
11. jún 2024

Podľa mňa je to úplne jedno, ako sa ti to má vyplatiť?

autor
11. jún 2024

Normálne možem nastúpiť 8 týždňov nemusím mat žiadnu diagnózu, myslela som z finančného hľadiska

aliziana
11. jún 2024

pozri si lehotník Sociálnej poisťovne, kedy by Ti vychádzal koniec materskej. Najlepšie je na konci mesiaca, lebo v tom prípade dostaneš materskú za (takmer) celý mesiac ale aj plus rodičovský za celý mesiac

sasesoe
11. jún 2024

Ahoj, v tvojom prípade to je jedno, keďže MD Ti skončí medzi 1 - 15.3. čiže ak pracuješ, tak ostať čim dlhšie v práci/ na PN. Ale neodporúčam vyčerpať si teraz celoročnu dovolenku, len "pomernú čas", nikdy nevieš, čo sa môže stať, žiaľ život prináša rôzne a dovolenka neprehľadné, po MD/RD sa Ti môže hodiť ešte viac ako teraz.
Pre ostatné - dátum nástupu na MD si určuje poistenkyňa - kuk tlačivo žiadosti ;) a môže to byť kedykoľvek medzi 8 až 6 týždňom, nie len tie 2 dátumy. Ja som napr išla 6tyzdnov a 4 dní pred termínom (vo vyššom uvedenom prípade by to bolo 17.7.) a nikto s tým nemal najmenší problém.

waikikiijuri
11. jún 2024

@sasesoe to je zaujímavé ja som nevedela ze si to urcuje poistenkyna.tlacivo mi moj dr.dal s tym ze este 2tt mam tahat pn zavrela doma bez vychadzky.co ma nahnevalo.teraz piatok by som maala ist k nemu lebo ofi materska vychadza na 16.6 coz je nedela.

luliu
11. jún 2024

Z finančného hľadiska je to úplne jedno

eva233
11. jún 2024

@waikikiijuri nemusel žena si môže vybrať kedy nastúpi na MD

eva233
11. jún 2024

Ste na RD, pn alebo pracujete?

autor
11. jún 2024

@eva233 normálne pracujem