icon

Kedy sa poberá materský príspevok a kedy rodičovský?

21. okt 2020

Baby som tehotná 1x... Viem ze cca 6 týždňov pred pôrodom sa ide na MD.. To sa dostane vypočítané z hrubej mzdy co mate odpracované alebo? A potom kedy sa už poberá rodičovský príspevok? Dúfam že ma tu niektoré neukrizujete že sa mám ísť popýtať na sociálnu ale tak chcem najskôr od vás vedieť a samozrejme ze sa popýtam aj tam.. Ďakujem 🙂 ja som z toho troska jeleň 🙂

dada0902
21. okt 2020

Z hrubej za posledny rok 70% sa mi zda
Rodicak sa pobera po 40 tyzdni v tedy pojdes do roboty tam ti vystavia papier a s tym pojdes na socialku

autor
21. okt 2020

@dada0902 po 40 týždni od kedy začnem MD alebo 40 týždňov od pôrodu? 🙂

nelca0510
Autor odpoveď zmazal
ukulela
21. okt 2020

Md pri jednom dieťati tuším iba 34 či 36 týždňov. A ráta sa od nástupu na materskú.
Sociálna poisťovňa má normálnr aj informačnú linku cez maily. Ja som dva alebo trikrát písala otázku a vždy odpísali, síce nie hneď ani na druhý deň, ale odpísali

kitty88
21. okt 2020

To su bludy, co ti @dada0902 napisala. Matersku zacnes poberat 6 tyzdnov pred ocakavanym terminom porodu (datum ti stanovi lekar), samozrejme, ak na nu mas narok. Pobera sa 34 tyzdnov, potom sa prechadza na rodicak. Do roboty chodit netreba, socialna poistovna by ti mala vydat potvrdenie o poberani materskej, ak si dobre pamatam a s tym potom na urad prace vybavit rodicak. A vyska materskej nie je 70, ale 75%.

a_andrejka4
21. okt 2020

ja nechcem byť zlá, ale komentare myslim myslim radšej nič nepíšte ked neviete .... na MD máš nárok ak si odpracovala v posledných dvoch rokoch aspoň 270 dní (aktívne nemocenské poistenie bez PN), na MD nastúpiš buď 6 alebo 8 týždňov pred predpokladaným termínom porodu, trvá 34 týždňov - 238 dní a potom nastupuješ na RD. A mimochodom MD je 75 % z denného vymeriavacieho základu. MD si vybavíš na sociálnej poisťovni, RD na úrade práce.

veronikaszabova
21. okt 2020

@dada0902 boze moj, naco radis, ked splietas koniny?? 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

autor
21. okt 2020

Ďakujem baby 🙂. A RD potom sa koľko € cca poberá?

a_andrejka4
21. okt 2020

ak ti vyjde že máš nárok na MD tak budúci rok to je tých 378 eur aj drobné neviem presne z hlavy, ak nie tak iba 275 a drobné - celý čas aj vtedy ked ti nevyjde tá MD.

autor
21. okt 2020

@a_andrejka4 a to kedy a podla čoho bude vedieť ze ci mi vyjde ci nie? Pracujem 7 rokov v kuse, len no ze som bola v 3 robotach a teraz momentálne som v práci už skoro 3 roky

veronikaszabova
21. okt 2020

Tak narok na MP mas

dada0902
Autor odpoveď zmazal
a_andrejka4
21. okt 2020

vyjde ti to neboj, kedy ideš na MD? ak tento rok ešte tak sa ti vymeriavaci základ bude vypočitavať ako súčet hrubých miezd za rok 2019, ak budúci rok tak za rok 2020

a_andrejka4
21. okt 2020

@dada0902 40 týždňov sociálna poisťovňa lehotu nepozná ... materska na jedno dieťa sa pobera 34 týždňov = 238 dní ... neviem odkiaľ máš tých 40 t. (34 plus 6?) ale je to somarina

autor
21. okt 2020

@a_andrejka4 budúci rok idem

fokuska
21. okt 2020

@a_andrejka4 Akych 270 dni NP bez PN? Nic ohladom PN v podmienkach nie je. Naco aj ty radis ked nevies?

a_andrejka4
21. okt 2020

@fokuska prosim? jedno je byť poistena a druhe je platiť nemocenské .... do rozhodujuceho obdobia sa nezapočítava PN, OČR tak si vyprosím tvrdenie že neviem

fokuska
21. okt 2020

@a_andrejka4 Ano byt poistena a platit su dve rozne veci. Pre narok na matersku sa skuma pocet dni poistenia. Ked je aktivna zmluva a zamestnanec je prihlaseny v SP tak ma aktivne poistenie. Pokojne moze byt na PN - pocas tych dni stale nabiehaju dni poistenia.
Takze co to pises ze sa nezaratavaju?

a_andrejka4
21. okt 2020

@fokuska nie je to vôbec pripad tejto slečny alebo pani ... a pre výpočet denného vymeriavacieho základu sa takéto dni PN VYLUČUJU!

fokuska
21. okt 2020

@a_andrejka4 "na MD máš nárok ak si odpracovala v posledných dvoch rokoch aspoň 270 dní (aktívne nemocenské poistenie bez PN)"

1. Nemusi mat ODPRACOVANY ani jeden jediny den. Podmienkou nie su odpracovane dni, ale dni NP.
2. NP bezi aj pocas PN aj pocas OCR

Takze nezavadzaj. Podmienkou je aspon 270 dni NP v poslednych 2 rokoch pred porodom. Druhou je aktivne NP alebo ochranba lehota.

Pokojne moze mat celych 270 dni NP tak ze je na PN a odpracovany moze mat nulu...

autor
21. okt 2020

@fokuska
@a_andrejka4 joj baby nehadajte sa 🙂

fokuska
21. okt 2020

@a_andrejka4 Neplet do toho vypocet vysky... miesas dokopy 2 veci.
S vyskou MD nema nic 270 dni. Tam sa berie VZ.
A ten sa odvija od zdanitelneho prijmu. PN nie je zdanitelny prijem, logicky nijak do vypoctu nevstupuje.

fokuska
21. okt 2020

Anonym - len vysvetlujem a davam veci na pravu mieru ked pise take zavadzajuce informacie.

a_andrejka4
21. okt 2020

@fokuska ano zmiešala som dve veci OMYLOM, ktore nič nemenia na situacii autorky tejto temy ktora tomu nerozumela ani toľko, nabuduce poradim spravať sa milšie a upozorniť na chybu hned a nie dokazovať si ja ja ja ja som najmudrejšia a vyskakovať ... ja som si našla chybu ktoru som poradila omylom ale ako hovorim nič to nemeni na situacii autorky, aj tesar sa utne

elanor
21. okt 2020

@a_andrejka4 aj ty si mohla byt na zaciatku milsia. Spravila si presne to iste, co tie dalsie tebe. Ty si sprdla prvu, ze ked nevie, alebo radi blbosti, nech je ticho a v zapati si aj ty poradila zle. A zato ta sprdli dalsie. Ale zrazu to uz nieje zle, to je len popletena chybicka.
Druhemu smietku v oku vycitas, ale brno vo svojom nevidis...

fokuska
21. okt 2020

@a_andrejka4 Ved ja som ta upozornila na chybu. A ty si si vzapati urazene vyprosovala tvrdenie, ze nevies. Z toho co si napisala a poplietla dve rozdielne veci, tak to vyzeralo ze nevies.
Navyse - autorka tomu nerozumela, tak nespravne omylom popletene informacie jej ako pomozu?

@elanor Presne tak.

lienocka2808
22. okt 2020

@a_andrejka4 do rozhodujuceho obdobia na vypocet vysky materskej sa nezaratavaju dni PN a OCR, ale ak trva pracovny pomer nemocenske poistenir trva aj pocas pn a ocr.