Kedy sa vypláca kočíkovné?

18. apr 2024

Dobrý deň, rodila som 20.02. a ešte som nedostala kočíkovné, neviete kedy sa vypláca?

dixitka
18. apr 2024

To by si už mala mať, lehota je aktuálne tuším do konca mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom rodíš, tj. do konca marca v tvojom prípade. Skús zavolať na úrad, alebo tam skoč osobne - má to ísť síce automaticky, ale niekedy im niečo chýba a sami sa neozvú 🙄

naty_10
18. apr 2024

60 dní je lehota na priznanie alebo nevzniknuti nároku, zvyčajne nám celý príspevok stojí na lekároch, ktorí nám pravidelne prehliadky počas tehotenstva potvrdzujú na poslednú chvíľu, niekedy si to musíme vyžiadať od nich dokonca, každopádne po tých 60tich dňoch alebo skúste aj teraz, zavolajte si na urad pod ktorý spadáte.

naty_10
18. apr 2024

@dixitka ozvať sa musíme, máme to povinné pokiaľ do 45 dní nemáme všetky potrebné doklady, len sa občas stáva že dotyčných ľudí nemôže poštárka zastihnúť, tým nikoho neobhajujem, viem že sú úrady a pani úradníčky rôzne.

dixitka
18. apr 2024

@naty_10 vďaka za upresnenie 🙂 mne príspevok našťastie prišiel bez problémov asi po mesiaci, ale viem, že niekedy musia matky pátrať, kde sa stala chyba a prečo príspevok ani po 2 mesiacoch nemajú (a veru často je to tým, že lekári neposlali potvrdenie 🙂 )

naty_10
18. apr 2024

@dixitka áno sú aj výnimky, že hneď všetko prejde cez systém a majú peniažky hneď v najbližšom výplatnom termíne, kiežby bolo takých prípadov viac 🤷‍♀️ no zvyčajne to zlyhá na lekároch 🤦‍♀️ pokiaľ je teda dotyčná osoba, ktorá príspevok vybavuje poriadna a svoju časť práce si splní 🙂 nie je začo, rada odpoviem keď viem a môžem 🙂