icon

Kedy začína materská dovolenka?

7. mar 2025

Ahojte , moja mama ma totálne zamotala.
Bola som odniesť žiadosť o materskú som v 33tyzdni. A som na úrade prace. Tehotenský príspevok mi už chodí. A keď som odchádzala z uradu tak sa ma spýtala mama že či som už na materskej. Ako ja som bola v tom aj som, že na materskú idem až keď porodim . Nie? Či ako? Už tam niesu tak musím čakať do pondelka aby som sa informovala….

patka06
7. mar 2025

Google??
Žena môže nastúpiť na materskú dovolenku najskôr osem týždňov, bežne to však býva šesť týždňov, pred dátumom pôrodu, ktorý jej stanoví lekár. Ako upozorňuje Sociálna poisťovňa, niektoré matky si myslia, že ak nastúpia na materskú dovolenku neskôr, budú ju môcť poberať dlhšie po narodení dieťaťa.

autor
Autor odpoveď zmazal
vkatush
7. mar 2025

Ešte si len dala žiadosť. Takže oficiálne nie si.
Príde ti rozhodnutie. Od kedy aj koľko budeš mať.
Ja keď som dávala žiadosť, tak som tam tuším aj mala dátum, od ktorého prechádzam na materskú
A deň predtým mi lekárka ukončila PN

lucka_ke
7. mar 2025

6 týždňov pred dátumom pôrodu, ktorý určil lekár čiže 13.3.25, ak nastúpiš neskôr tak sa ukrátiš o materskú

lilope
7. mar 2025

Na materskej si od dátumu ktorý ti stanovil v papieroch, čo si odniesla, lekár. Aj keď príde rozhodnutie až o x dní, na materskej si k tomu dátumu. Už ty musíš vedieť aký dátum ti určil, je aj zapísaný v tehotenskej knižke.

zuzkaa1991
7. mar 2025

Ale.ak ste nezamestnana nahlasena.na urade (zalezi kedy vam skončil pracovný pomer) takze.zalezi ci vam.vznika narok na matersku ak ano tak vam pride papeir od.akeho datumy a priduvam peniažky ak nemate narok rodicak dojde ak viem az po. Narodeni dietata mylim sa?

autor
7. mar 2025

@lilope Ano 13.3.2025 o týždeň. Takže mam niečo urobiť? Mám na úrade dať vedieť alebo ako?

lucka_ke
7. mar 2025

informuješ svojho zamestnávateľa, že nastupuješ na materskú a lekár ti musí ukončiť PN deň predtým

autor
Autor odpoveď zmazal
lucka_ke
7. mar 2025

prepáč, nečítala som pozorne tak pôjdeš na úrad práce a vyradia ťa z evidencie, počas materskej tam nesmieš byť v evidencii

autor
Autor odpoveď zmazal
lucka_ke
7. mar 2025

tak ja som predpokladala, že na materskú nárok máš... podávala si žiadosť, poberáš tehotenské, kedy ti skončil pracovný pomer a ako dlho si tam pracovala?

autor
7. mar 2025

@lucka_ke splnam podmienku dokopy čo som pracovala. Naposledy bohužiaľ sa mi striedali roboty. Takže v poslednej som bola 83 dni a predposlednej 61 dni .. v prvej jeden celý rok.V tejto poslednej od 21.5.2024 do 11.8.2024 a na úrade práce som od 25.9.2024

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
rebeka04
9. mar 2025

takže teraz ...ti poradím...poprve keď sa ti narodí dieťa zavoláš na úrad nahlásiš rodne číslo dieťaťa oni majú centrálny prístup a ak je už na matrike rod list vedia si to stiahnuť a vyradia ta z evidencie s dovodu narodenia dieťaťa- pride ti rozhodnutie(toto nahlasujes u svojej sprostredkovatelky tam kde sa chodíš hlásiť) mimochodom jej aj nahlas presný dátum nástupu na matersku a od toho dátumu by si sa nemala chodiť hlásiť lebo si 6 týždňov pred pôrodom.. ak ti soc.poistovna zamietne materskú po narodení dieťaťa ideš na úrad ale na oddelenie soc. dávok kde zoberieš rozhodnutie a podaš si o rodicovsky prídavok na dieťa a prispevok pri narodení.

rebeka04
9. mar 2025

ak by si mala nižšiu výšku materskej ako je výška rodicak chod na úrad a požiadaj o doplatenie rozdielu(robí sa to cez žiadosť rodicovsky) napríklad vyrataju ti matersku 200 e a rodicak na rok 2025 je vo výške 482,30 tak si cez úrad požiadať do doplatenie rozdielu...

jozinzbazin22
9. mar 2025

Ved ked dostanes papier zo socialky,ze si uz na md,skoc s nim na urad,nech si ho okopiruju a vyradia z evidencie.P.na urade si asi mysli,ze matersku nedostanes,vtedy poberas rp po narodeni tak to nejak byva.

autor
9. mar 2025

3 ľudia mi povedia niečo ako
@rebeka04
A 3 zas niečo takéto
@jozinzbazin22
Ja sa radšej informujem rovno na úrade aj na SC pretože už som z toho debil … ďakujem všetkým za rady.

rebeka04
9. mar 2025

robím na úrade

autor
9. mar 2025

@rebeka04 tak v tom prípade ďakujem pekne