Končí rodičovská dovolenka? Možnosti vo februári 2026
Ahojte. Je tu viac prispevkov starsich. Tak nieco aktualne mozno ktosi cosi vie.
Doteraz som to nemusela riesit ani ma to nenapadlo vlastne 🙂
Len sa chcem informovat o moznostiach a vasich skusenostiach.
Dieta dovrsi 3r vo februari 2026.
Do skolky teda nastupi september 2026. (Inak ani neplanujem)
Mne trva pracovny pomer na neurcitu dobu, pred materskymi som tam bola asi 6 rokov.
Bohuzial u nas to nefunguje tak, ze bude kam sa vratit (to nemusite riesit).
Len teda ake mam moznosti ? Ked dieta dovrsi 3r vo februari a nastupi v septembri. Viem je to o rok a vyblasky atd sa pomenia urcite.
Teraz je to ako ?
Dohodnut Neplatene volno ? Vypoved ? Ak ano tak potom urad prace vycerpat narok na podporu ? Pripadne sa ohlasit ako osoba starajuca sa o dieta ?
Nemam prehlad. Tak ak mate nejake poznatky budem vdacna za postrehy 🙂
Ako prvé spomeniem, že minimálne mesiac pred skončením RD si povinná ozvať sa zamestnávateľovi a ohlásiť návrat do práce alebo dať výpoveď. Možnosti máš:
1. Dáš výpoveď, eviduješ sa na úrade práce a budeš 6 mesiacov poberať podporu - pri tejto alternatíve pozor, ide o evidenciu uchádzačov o zamestnanie, si povinná hľadať si prácu, ak ťa pošle úrad na pohovor, si povinná na neho ísť a ak by ťa z takéhoto pohovoru prijali, si povinná ponuku prijať. Všetko záleží od pracovníčky úradu. Ale toto sú povinnosti evidovaného.
Pri tejto alternatíve spomeniem ale to, že pri výpovedi máš 2 mesačnú výpovednú dobu. Takže výpoveď je potrebné dať tak, aby ti výpovedná doba skončila vo februári, t.j. do konca decembra.
2. Oznámiš návrat do práce. Píšeš, že nemáš sa kam vrátiť. V takom prípade, zamestnávateľ ti ponúkne buď iné pracovné miesto, čo môžeš odmietnuť a následne ti dá výpoveď. Alebo nemá pre teba nič k ponuke a dá ti výpoveď z organizačných dôvodov hneď. V takom prípade máš nárok na odstupné. Ak si tam pred RD robila 6 rokov + 3 roky na RD, to je trvanie pracovného pomeru 9 rokov, pri výpovedi z ich strany máš nárok na odstupné vo výške 2 násobku priemernej mesačnej mzdy.
Avšak pri výpovedi ide výpovedná doba, pri takto dlhom pomere a výpovedi z ich strany by bola výpovedná doba 3 mesiace, čo je asi nereálne, aby ti dali ešte na 3 mesiace prácu. Takže ti môžu navrhnúť dohodu. V takom prípade máš nárok na odstupné vo výške 3 násobku mzdy. Tu určite žiadaj a trvaj na tom, aby v dohode bola uvedená výška odstupného, inak ju odmietni podpísať.
Po výpovedi/dohode smer úrad práce a podpora.
3. Neplatené voľno chceš načo? Ak sa nemáš kam vrátiť, tak nemá logiku. Logiku by malo, ak by si sa chcela vrátiť, ale chceš nastúpiť až v septembri, keď dieťa pôjde do škôlky. V takom prípade ak chceš ostať zamestnaná, ale od februára do konca augusta chceš byť ešte doma, tak dohodnúť si čerpanie neplateného voľna. S tým však zamestnávateľ nie je povinný súhlasiť. Budeš povinná si počas tohto obdobia sama platiť odvody do ZP, niečo cez 100 eur mesačne.
Spomeniem aj to, že ak ti dieťa dovŕši 3 roky vo februári 2026, možno ho zoberú do škôlky od januára 2026. Skús si tento rok podať v termíne prihlášku do škôlok s tým, že žiadaš o prijatie od januára.
@saxana000 mas odrobene dva roky pred nastupom na matersku - píšeš zle. Nemusí mať odrobené. Na podporu nie je podmienka mať niečo odpracované, je podmienka mať poistenie aspoň 2 roky zo 4. Takže keby nastúpila do zamestnania aj v deň odchodu na materskú a teda neodrobila ani deň, tak nárok má, pretože jej pracovný pomer trval 3 roky počas RD a 3 roky poistenia jej stačia.
Ja by som dieta zapisala tento rok, nastup do skolky Januar 2026. Zamestnavatelovi 1 mesiac pred koncom RD oznamila navrat, ak ta vyhodia, cerapala by som aspon 1 den dovolenky = lepsia podpora. Potom urad prace.
Dieta v skolke ja na urade, hladala by som si pracu, ale teda bola by som doma a starala sa asi od ieta vo je tyzfen doma - tyzden v skolke 😂 september 2026 by bol pre vas tym padom aj pohodovejsi - stresy z prvych dni atd.
@melanta dkaujem moc za taku vycerpavajucu odpoved. Vazim si to.
Tam som robila 6rokov. Potom 3roky s prvou a teraz budem 3 roky s druhou doma.
Super takze tvoju odpoved si ulozim. A skusim premysliet.
So zamestnavatelom tazko. Ale ak sa im tam nebudem tlacit naspat tak snad vyhovie s dalsimi vecami aspon.
@saxana000 rozumiem
Dakujem moc.
Pred nastupom na prvu materaku som si vycerpala dopredu dovolenku co mi nabehla na materskej.
Ale potom som pokracovala na druhu matersku cize tam mi nejaka dovolenka nabehla tak vyskusam sa dohodnut na tom cerpani dovolenky .
So zamwstnavatelom a mzdarkou to bude velmi velmi tazky boj.
Preto sa vopred snazim takto aspon informovat o moznostiaxh. Dakujem moc
@matiska15 ak je napríklad na personálnom niekto "normálny", skús už koncom leta zavolať a opýtať sa vopred, že čo môžeš čakať, že ako to vyzerá. Len tak neoficiálne. A ak niečo zistíš, pomôže ti to v rozhodovaní. Ale hlavne si daj teraz v termíne prihlášku do škôlky s tým, že nástup od januára. Myslím, že do konca mája sa dávajú prihlášky. Ale to si už zistíš. Ak by ju aj zobrali, neznamená to, že ju tam musíš dať. Ale budeš mať vyriešenú škôlku ak bude potrebné.

Ak ti stale trva pracovny pomer a mas odrobene dva roky pred nastupom na matersku tak idealne asi ta podpora.po dovrseni troch rokov dietata rozviazes pracovny pomer a pojdes sa hlasit na urad prace za februar ti pride este rodicak a potom na 6 mesiacov od marca podpora a od septembra das krpca do skolky a ty mas zatial cas najst si novu pracu.. krasne vykryjes este aj prazdniny. Ak mas pricetneho zamestnavatela a nejaky zostatok dovolenky vies si podporu este pekne navysit ale to si pozri v inych diskusiach