Konsolidácia a odvody počas materskej
Ahojte, v konsolidačnom balíčku je aj “zodvodnenie príjmu počas materskej”. Ako prvorodička nastúpim v januári na materskú, zatiaľ sa moc neorientujem v tom ako to bolo doteraz a ako to bude po novom. Vie mi to niekto vysvetliť? Čo to teda “po lopate” pre mňa bude znamenať - musím si odvody platiť sama? Ak áno prečo, v akej výške, čo ak ich platiť nebudem atď. jednoducho čo nové nás mamičky čaká a na čo sa psychicky a finančne pripraviť? Týka sa to len obdobia na materskej alebo aj neskôr po tých 34 týždňoch materskej počas poberania rodičovského príspevku?
@bokabuka materská bude podliehať zdaneniu čiže dostaneme menej €
@kristinkaris to sa kde píše prosím ťa?? Pokiaľ dostaneš napr. vianočné odmeny od zamestnávateľa počas materskej, tak z tých sa budú platiť riadne odvody, nie z materskej
@kristinkaris tieto dávky - materská/rodicovsky nepodliehajú zdaneniu. Zas netreba tu šíriť paniku
@kristinkaris to sa kde píše prosím ťa?? Pokiaľ dostaneš napr. vianočné odmeny od zamestnávateľa počas materskej, tak z tých sa budú platiť riadne odvody, nie z materskej
nepiste hluposti niektore
ziadne davky sa nezdanuju, znamena to ze ak dostanes od zamestnavatela napr nejake odmeny a pod nieco co vam vyplaca napr rocne tak to uz bude normalne zdanene ako prijem
ziadne davky sa nezdanuju, znamena to ze ak dostanes od zamestnavatela napr nejake odmeny a pod nieco co vam vyplaca napr rocne tak to uz bude normalne zdanene ako prijem
@mamina7070 čiže dávka materskej, dávka rodičáku tak isto ako doteraz a iba keby náhodou mi počas materskej zamestnávateľ niečo poslal (inak to sa deje? Mne môj určite nič nepošle 😁) tak z tohto príjmu platím klasicky daň, odvody ako keby som na materskej nebola?
Edit: vidím tvoj druhý komentár, ďakujem, chápem. 😊
No snáď máte pravdu
@kristinkaris prosim ta, nepouzivaj chatGPT na otazky ohladom dani, odvodov a roznych davok - tato blbost ma tak pomiesane dojmy a pojmy, ze ti zmiesa taky koktail, ze ani danovy poradca sa z toho nevysomari.
@mamina7070 čiže dávka materskej, dávka rodičáku tak isto ako doteraz a iba keby náhodou mi počas materskej zamestnávateľ niečo poslal (inak to sa deje? Mne môj určite nič nepošle 😁) tak z tohto príjmu platím klasicky daň, odvody ako keby som na materskej nebola?
@bokabuka ano presne tak
@bokabuka ano deje sa to. Asi iba vo velkych korporatoch, ale napr. tam, kde maju kolektivne zmluvy a maju rocne odmeny, je mozne, ze aj zena na materskej dostane rocnu odmenu v obdobi, ked uz pobera materske.
No snáď máte pravdu
@kristinkaris prečo sa vyjadruješ, keď nemáš kapacitu ani na to, aby si prečítala text? Nikde sa tam o zdaňovaní materskej nepíše. Rovnako tak sa nevyjadruj, ak používaš AI bez toho, aby si s ňou vedela pracovať - tie informácie je potrebné vedieť overiť na oficiálnych zdrojoch. Tak nešír bludy.
@kristinkaris prečo sa vyjadruješ, keď nemáš kapacitu ani na to, aby si prečítala text? Nikde sa tam o zdaňovaní materskej nepíše. Rovnako tak sa nevyjadruj, ak používaš AI bez toho, aby si s ňou vedela pracovať - tie informácie je potrebné vedieť overiť na oficiálnych zdrojoch. Tak nešír bludy.
@melanta sa ukľudní :D nikto nič nešíri
@melanta sa ukľudní :D nikto nič nešíri
@kristinkaris ja som kľudná, ale píšeš blbosti a tým pádom tie blbosti šíriš a to nie je v poriadku. Nauč sa čítať, potom nebudeš čítať niečo, čo v texte nie je.
@kristinkaris ja som kľudná, ale píšeš blbosti a tým pádom tie blbosti šíriš a to nie je v poriadku. Nauč sa čítať, potom nebudeš čítať niečo, čo v texte nie je.
@melanta je v tom dosť zmätok ja som sa iba vyjadrila ako som to pochopila ja a ty nemusíš hneď útočiť na moju gramotnosť a podobne 🙂 dalo sa to aj normálne vysvetliť ako to vysvetlili ženy vyššie čo by si na svoj vek mohla vedieť
@melanta je v tom dosť zmätok ja som sa iba vyjadrila ako som to pochopila ja a ty nemusíš hneď útočiť na moju gramotnosť a podobne 🙂 dalo sa to aj normálne vysvetliť ako to vysvetlili ženy vyššie čo by si na svoj vek mohla vedieť
@kristinkaris práve, nerozumieš a vyjadruješ svoje dojmy ako fakt.. veď sa nauč pracovať s informáciami a zisťuj si veci, ktorým nerozumieš. Rozmýšľanie nebolí..
@kristinkaris práve, nerozumieš a vyjadruješ svoje dojmy ako fakt.. veď sa nauč pracovať s informáciami a zisťuj si veci, ktorým nerozumieš. Rozmýšľanie nebolí..
@ekira1 však od toho ste na mk :D aby sme diskutovali a pripadne uviedli veci na správnu mieru ja som Dočítala iba info o tom že sa berie do úvahy celá md preto som sa vyjadrila a je super že ste to uviedli na správnu mieru 🙂 ja si tiež rada nechám poradiť keďže nikto nieje bezchybný 🙂
@ekira1 však od toho ste na mk :D aby sme diskutovali a pripadne uviedli veci na správnu mieru ja som Dočítala iba info o tom že sa berie do úvahy celá md preto som sa vyjadrila a je super že ste to uviedli na správnu mieru 🙂 ja si tiež rada nechám poradiť keďže nikto nieje bezchybný 🙂
@kristinkaris tak druhý krát použi otáznik. Aby bolo hneď jasné, že sa pýtaš a nie, že to oznamuješ ako holý fakt. Už je to ďalšia diskusia čo ženy na MD, RD omdlievajú zo zdaňovania materskej..
@kristinkaris tak druhý krát použi otáznik. Aby bolo hneď jasné, že sa pýtaš a nie, že to oznamuješ ako holý fakt. Už je to ďalšia diskusia čo ženy na MD, RD omdlievajú zo zdaňovania materskej..
@ekira1 hej som v skupinách aj terminovkach a ženy to tam tak opisujú reálne preto som aj ja v tom bola že to tak je 🙂 každopádne ďakujem za opravenie a posuniem tie info ďalej že netreba sa obávať 🙂
materská je nemocenská dávka a tá sa NIKDY nezdaňovala ani sa zdaňovať nebude, to je z toho istého šuplíka ako PNka, prosím nešírte bludy poniektoré
Ak mas druhy pilier počas materskej tam nepôjdu odvody a teda ti vlada nepomôže v dôchodku ale uskodi ti. A uz to nikdy nedobehnes.
Ak mas druhy pilier počas materskej tam nepôjdu odvody a teda ti vlada nepomôže v dôchodku ale uskodi ti. A uz to nikdy nedobehnes.
@anonym_8c51bc ťažko povedať. O ten čas dostane viac z prvého piliera a možno budeme na tom tak dobre, že prvý bude výhodnejší ako druhý.. asi som až naivne optimistická 😒
@anonym_8c51bc ťažko povedať. O ten čas dostane viac z prvého piliera a možno budeme na tom tak dobre, že prvý bude výhodnejší ako druhý.. asi som až naivne optimistická 😒
@ekira1 prvý nikdy nebude výhodnejší, už dnes si socialna na vyplácanie dôchodkov z prvého piliera musi požičiavať a to aj bez 13. dochodkov. Takze je len otázkou času, kedy dôchodkový systém v našej krajine uplne skrachuje. Cesta je to tlačiť na druhy a tretí pilier, ale to by sa smeraci nemohli stale na tie peniaze ulakomit.
@mamina7070 a to je niečo nové? Chodia mi ročné odmeny a keď som bola na materskej prišlo to zdanené samozrejme. Síce to bolo za predchádzajúci rok kedy som ešte pracovala, ale komu vôbec vyplácajú niečo keď je mimo evidenčného stavu?
@kristinkaris nie nebude podliehať zdaneniu. Ale odmeny od zamestnávateľa budú aj počas materskej, rodičovskej, PN a OCR podliehať zdaneniu čo doteraz nebolo. Ak ti zamestnávateľ počas tohto obdobia vyplatí nejakú odmenu

môžeš byt kludna ;)