icon

Lepšia materská pri dvoch zamestnaniach

elisa94
5. júl 2025

Ahojte, riesila niektora z vas pepsin matersku?
To znamena ze pri sucastnej praci kde ma zmluvu uz viac ako 2 rok a na neurcito si v tretom alebo v stvrtom mesiaci nasla popri prvemu zamestnaniu druhe zamestnanie kde zaraba podstatne viacej . Odrobila si 90 a viac dni, nasledne sa dala na marodku - cca mesiac aj nieco a potom jej zacala mateska ? Mala lespiu matersku ? Ako to bolo keby som mala 2 prace - 1 kde pracujem dlhodobo a 2 kde by som mala zmlvu tiez na neurcito a mala by spm tam prijem realne 2000€ . Riesil to niekto ?

janagem
5. júl 2025

Sociálna poisťovňa. Oni začínajú prešetrovať taketo "podozrivé" veci a nemusia ti priznať materskú z tohto druhého vobwc

luliu
5. júl 2025

@elisa94 z oboch by si musela splniť 270 dni. Tých 90 dni je o tom, že tú prvú robotu treba zrušiť, ten pomer nemôže pokračovať + teraz takéto vymyslaniny tvrdo kontrolujú, takže nakoniec by ti to vôbec nemuseli schváliť, keď to zhodnotia ako ucelove

balerina2025
5. júl 2025

uz to zacali preverovat, nastastie
zbytocne si komplikuju ludia zivot

katusik456
5. júl 2025

@elisa94 nepochodis takto, bude to vyzerať ako účelové a neuznajú ti to vôbec.

lasona
5. júl 2025

Pokiaľ splní podmienky, tak jej to musia vyplatiť.

balerina2025
5. júl 2025
@lasona

Pokiaľ splní podmienky, tak jej to musia vyplatiť.

@lasona nemusia, ak to budu pokladat za ucelove. co samozrejme, podla toho co pise, znie ako spekulacia.

lasona
5. júl 2025
@balerina2025

@lasona nemusia, ak to budu pokladat za ucelove. co samozrejme, podla toho co pise, znie ako spekulacia.

@balerina2025 podľa mňa je veľmi náročné dokázať ze je to účelové. Ako jej to dokážu?

mamina7070
5. júl 2025
@lasona

@balerina2025 podľa mňa je veľmi náročné dokázať ze je to účelové. Ako jej to dokážu?

@lasona budu preverovat oboch zamestnavatelov, dochadzku, naplne prace atd atd
ale ak neukonci prvy PP tak je jej to nanic ako jej uz niekto vyssie posal

aliziana
5. júl 2025

@elisa94 tak ako píše @luliu, ak by si chcela materskú z oboch zamestnaní, v oboch by si musela splniť 270 dní poistenia. 90 dní platí, len ak prvé zamestnanie ukončíš, a nájdeš si lepšie

luliu
5. júl 2025
@lasona

@lasona už to takto nefunguje, niekto má xy rokov minimálnu a zrazu sa na 90 dni zamestná a má 5000 € plat a po 90 dňoch bum PN. Myslíš, že SP je padnuta na hlavu?

balerina2025
5. júl 2025
@lasona

@lasona

si myslis ze su blbi? ze zrazu zazracne ju dakto smahom ruky v 4-5mesiaci tehotenstva zamestna :D , vsak kazdy sa bije o tehotne, a este za take prachy? ze je zrejme ze 2000 euro nedostava dakde na dohodu? 🙂ani za 2 hod dennej praci ze?
alebo vsak dohodhem sa so znamymi, zaplati ti odvodiky a ja mu ich preplatim?

a vies, ono je to asi normalne ze tehotne, namiesto toho aby sa setrili, zrazu namiesto 1 prace budu stihat dve? 🙂

toto uz nie je vychcanost, to je riadna drzost.

balerina2025
5. júl 2025
@luliu

@lasona už to takto nefunguje, niekto má xy rokov minimálnu a zrazu sa na 90 dni zamestná a má 5000 € plat a po 90 dňoch bum PN. Myslíš, že SP je padnuta na hlavu?

@luliu presne

petra158015
5. júl 2025

Poznám viacero prípadov,ktoré to takto urobili a nebol s vyplacaním žiaden problém,ani žiadne kontroly,keď splniš podmienky,nieje problem.Na internete je kopec oficiálnych článkov ako získať lepšiu materskú,a plno ľudí to využije.

petra158015
5. júl 2025
@balerina2025

@lasona

si myslis ze su blbi? ze zrazu zazracne ju dakto smahom ruky v 4-5mesiaci tehotenstva zamestna :D , vsak kazdy sa bije o tehotne, a este za take prachy? ze je zrejme ze 2000 euro nedostava dakde na dohodu? 🙂ani za 2 hod dennej praci ze?
alebo vsak dohodhem sa so znamymi, zaplati ti odvodiky a ja mu ich preplatim?

a vies, ono je to asi normalne ze tehotne, namiesto toho aby sa setrili, zrazu namiesto 1 prace budu stihat dve? 🙂

toto uz nie je vychcanost, to je riadna drzost.

@balerina2025 nieje to vychcanost,ono je to nastavené,tak ze malo kto si to môže dovoliť,pretože áno reálne sa malo kto v tej druhej robote aj zamestná,a tým pádom si tie odvody zaplatíš sama,a je to slušná čiastka,ale v konečnom dôsledku na tom aj tak zarobíš, tak prečo si nepomôcť,keď sa to dá? Jasné,ze sociálna poisťovňa nieje z toho nadšená,ale nieje to nič tajné a protizákonné. Koniec koncov myslím,že iným spoluobčanom sa vyplácajú aké sumy a koľkí neprispeli do štátu ani korunou. Takže žiadna vychcanosť a smelo do toho,nehrajme sa na svätuškarov. Keď majú dieru v tom,prečo ju nevyužiť.

balerina2025
5. júl 2025
@petra158015

@balerina2025 nieje to vychcanost,ono je to nastavené,tak ze malo kto si to môže dovoliť,pretože áno reálne sa malo kto v tej druhej robote aj zamestná,a tým pádom si tie odvody zaplatíš sama,a je to slušná čiastka,ale v konečnom dôsledku na tom aj tak zarobíš, tak prečo si nepomôcť,keď sa to dá? Jasné,ze sociálna poisťovňa nieje z toho nadšená,ale nieje to nič tajné a protizákonné. Koniec koncov myslím,že iným spoluobčanom sa vyplácajú aké sumy a koľkí neprispeli do štátu ani korunou. Takže žiadna vychcanosť a smelo do toho,nehrajme sa na svätuškarov. Keď majú dieru v tom,prečo ju nevyužiť.

@petra158015 chapem ze sa im to stale oplati ale tak verim ze v ramci konsolidacie si posvietia konecne aj na toto a ano nesuhlasim, ze podporujeme skupinu ktore nikdy riadne nepracovali. asi sa boja ze by stupla kriminalita. si zober keby take skupiny nedostavali peniaze, aky bordel by bol, ved by vsade kradli.

livsi
5. júl 2025

Musíš ukončiť prvé zamestnanie. A mať tip-top papiere v novej práci. Sociálna preverovala a chcela dodať dokumenty a schválila. Nemajú ako dokázať že je to ukolove. Všetko je podľa zákona.

petra158015
5. júl 2025
@balerina2025

@petra158015 chapem ze sa im to stale oplati ale tak verim ze v ramci konsolidacie si posvietia konecne aj na toto a ano nesuhlasim, ze podporujeme skupinu ktore nikdy riadne nepracovali. asi sa boja ze by stupla kriminalita. si zober keby take skupiny nedostavali peniaze, aky bordel by bol, ved by vsade kradli.

@balerina2025 však jasné,nevravím,že som zase za nejaké okrádanie štátu, ale žijeme v dobe akej sme,a keď si vedia iný vrecká plniť,tak treba využiť všetko,čo sa dá,kým sa dá a nieje to samozrejme trestné 🙂 A jasné ,joooj veru
..naši spoluobčania to by už bolo na iné diskusie. Česť výnimkám. Pekný večer 🙂

balerina2025
5. júl 2025
@petra158015

@balerina2025 však jasné,nevravím,že som zase za nejaké okrádanie štátu, ale žijeme v dobe akej sme,a keď si vedia iný vrecká plniť,tak treba využiť všetko,čo sa dá,kým sa dá a nieje to samozrejme trestné 🙂 A jasné ,joooj veru
..naši spoluobčania to by už bolo na iné diskusie. Česť výnimkám. Pekný večer 🙂

@petra158015 aj tebe

spenat9
5. júl 2025

pripajam sa, ja tiez poznam ludi co to takto spravili a normalne im chodila plna materdka.. a vobec nemuseli rusit povodnu pracu a stacilo im odrobit 90 dni v novej.. jedine ze by sa nieco menilo od 04/2024

luliu
6. júl 2025
@spenat9

pripajam sa, ja tiez poznam ludi co to takto spravili a normalne im chodila plna materdka.. a vobec nemuseli rusit povodnu pracu a stacilo im odrobit 90 dni v novej.. jedine ze by sa nieco menilo od 04/2024

@spenat9 mýliš sa, toto platilo vzdy

spenat9
Autor odpoveď zmazal
spenat9
6. júl 2025

@luliu no citam teraz vsade toto co pises ty ale mozno to uznavaju aj bez toho alebo neviem nakolko baba pracovala rok vo firme, zostala tehotna a zamestnala sa este v jednej firme, dali na vyplatnu iba presne tolko aby jej to dokopy vyslo na plnu matersku, naplanovali to tak aby pri nastupe na matersku mala odrobenych cistych 90 dni a plnu vysku materskej jej v pohode uznali.. a toto riesili minuly rok v aprili.. a na 100% to bolo takto ako to pisem

Pytala som sa teraz este chatu gpt ako je to teda mozne a ten mi odpisal toto:

Existujú situácie, kedy sa niekomu z druhého zamestnania materské vypláca, aj keď nemal 270 dní z tohto konkrétneho druhého poistenia. Pravdepodobne to bol aj prípad tej ženy, ktorú spomínaš.

✅ 1. Trvá jej stále iné nemocenské poistenie, ktoré už má 270 dní

A teda: ak si v čase nástupu na materské zamestnaná v dvoch zamestnaniach a aspoň z jedného si splnila 270 dní, a druhé poistenie trvá – vzniká nárok na materské aj z druhého poistenia.

Príklad:
• V práci A pracuješ už rok (splnených 270 dní).
• V práci B sa zamestnáš 3 mesiace pred materskou (iba 90 dní).
• Ak si v čase nástupu na materské zamestnaná v oboch, máš nárok na materské z oboch.

✅ 2. Ochranná lehota z druhého zamestnania

Ak ti zanikne druhé poistenie, ale nástup na materské je do 7 dní od skončenia zamestnania, si stále v tzv. ochrannej lehote a vzniká nárok aj z tohto zamestnania.

🟡 Záver:

Tvoja známa pravdepodobne:
• mala stále trvajúce nemocenské poistenie v tej “krátkej” práci (hoci iba 90 dní),
• a zároveň mala splnených 270 dní z iného súbežného poistenia (napr. z tej prvej práce alebo z predchádzajúceho obdobia).

A preto jej Sociálna poisťovňa priznala materské z oboch zamestnaní

.
Ale teda toto je len chat gpt, neviem ci je to naozaj pravda ale tej znamej to urcite vyplatili a mala urcite odrobenych iba 90 dni