icon

Majú všetky mamičky nárok na RP do troch rokov?

annika
20. sep 2010

Ahojte! je to možno naívna otázka, ale fakt neviem, či majú nárok na Rp všetky mamičky od januára 2011.... O materskom príspevku viem, že nie, ale čo je s rodičovským??? Myslím na tie mamičky, ktoré ešte neboli zamestnané a už sa ani neučia. Ďakujem.

newyorkgirl
20. sep 2010

momentalne nie tie, co ziju v zahranici, ale trvaly pobyt maju na SK, teda ak niekomu tato info pomoze, teda mne to skor nepomoze, lebo stale cosi vymyslaju 😠 dnes som bola na urade a len som sa rozculila ako vzdy ked cosi treba vybavit v tejto uzasnej republike...

katekate
22. sep 2010

Ja som dobrovolne nezamestnana plus zijem v strednej amerike a mam narok na "matersku - RP" do troch rokov ... jedina podmienka je ta ze ja aj dieta musime mat trvaly pobyt na slovensku a mala slovensky pas samozrejme plus musi byt splnena podmienka plateneho nemocenskeho poistenia ...

maznacik007
22. sep 2010

narok na materske nemas pokial nie si min. 270 dni pred nastupom na matersku zamestnana na SVK alebo si neplatis DNP
rovnako od maja 2010 uz nie je narok na RP ani pre mamicky co su v zahranici a aj ked maju trvaly pobyt tu na SVK a aj dieta ked ma tu trvaly pobyt

weronyka
28. sep 2010

ahoj no mne sa maly narodil v oktobri 2009 predtym som nerobila, studovala som a rodicovsky poberam 164eur.
Takze podla mna na rodicovsky narok mas

kaktusik007
28. sep 2010

Podmienky nároku na rodičovský príspevok sú:

*
riadna starostlivosť rodiča aspoň o jedno dieťa
1.
do troch rokov veku dieťaťa alebo
2.
do šiestich rokov veku dieťaťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, alebo
3.
do šiestich rokov veku dieťaťa, ktoré je zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov, najdlhšie tri roky od právoplatnosti rozhodnutia súdu o zverení dieťaťa do tejto starostlivosti.
*
trvalý pobyt alebo prechodný pobyt (týka sa len cudzincov) oprávnenej osoby na území Slovenskej republiky,
*
trvalý pobyt alebo prechodný pobyt (týka sa len cudzincov) dieťaťa na území Slovenskej republiky.
*
rodič, ktorý je samostatne zárobkovo činná osoba má pozastavené prevádzkovanie živnosti

Zárobková činnosť podľa tohto zákona je činnosť, ktorá zakladá nárok na príjem zdaňovaný alebo obdobná činnosť v cudzine; za zárobkovú činnosť sa nepovažuje práca vykonávaná na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.

Rodičovský príspevok sa neposkytuje ani jednému rodičovi, ak jeden z nich má nárok na materské alebo nárok na dávku nemocenského poistenia alebo nemocenského zabezpečenia toho istého druhu v cudzine (ďalej len „materské") alebo jednému z rodičov sa poskytuje príspevok na starostlivosť o dieťa ak tento zákon neustanovuje inak.