Mám nárok na materskú?
Ahojte. Vedeli by ste poradit, prosim?
Pracovala som 13 rokov bez prerusenia, ukoncila som prac.pomer k 31.7.2022, bola na podpore a od 1.12.22 pracujem opat, ale planujem k 28.02.23 skoncit prac.pomer a docerpat podporu a ostat nejaky cas bez prace. V pripade, ze by som nahodou otehotnela a mala termin porodu bud 12/2023 alebo v prvych mesiacoch buduceho roka, akym sposobom si viem zabezpecit narok na materske? Ak je to vobec mozne. DAKUJEM krasne.
@mogaa predpokladam, ze ochranna lehota 180 dni sa nebude na mna vztahovat kedze posledny prac.pomer bude trvat iba 3 mes, nie? Teoreticky iba- ak by som mala termin porodu do 31.07.2024 tak splnam podmienku 270 dni v poslednych 2 rokoch. Lebo v r.2022 mam odpracovanych 8 mes a v r.2023 mam 2 mes. Len by som mala mat asi aktivne nemoc.poistenie... len neviem ako dlho mat trvat
Ak by si mala termín v 2024 musíš mat už aktívne poistenie, ochranná lehota sa na teba vzťahovať nebude.

no za posledné 2roky musíš mať nem.poistenie 270dní.....takže noazaj záleží kedy otehotnieš,,,,ochr.lehota od skončenia PP je 180dní...