icon

Mám nárok na nemocenské dávky v tehotenstve?

uzivatel7745
23. okt 2025

Ahojte, mam otazku.
Bola som zamestnana 2 roky. 4.7 som ukoncila pracovny pomer nakolko som kvoli zdravotnym tazkostiam dannu pracu nemohla nadalej vykonavat. 7.7 som mala nehodu kvoli ktorej som skoncila na PN do 21.8. Stalo sa to teda v ochrannej lehote a tak som dostavala nemocenske. Po ukonceni Pn som sa pochopitelne nahlasila na urad prace a vsak zistila som ze som otehotnela (velmi dlho sa nedarilo a tak sme necakali ze sa nakoniec podari 🙂 ) tehotenstvo bolo stanovene ze vzniklo okolo 10.8 cize pocas toho ako som poberala nemocenske v ochrannej lehote. Mam vsak kvoli zdravotnym problemom rizikove teho a tak ma lekarka vystavila o5 na PN. Moja otazka je, viem ze mam narok na tehotenske od 13 tyzdna co je za chvilku, ale nemala by som mat narok nadalej na nemocenske davky nakolko som otehotnela v predlzenej ochrannej lehote? Riesim to so socialkou no vsak na odpoved cakam uz 3 tyzdne a tak by som sa chcela uistit aj tu aby som vedela ustrazit financie 🙂 dakujem za rady a pomoc

anonym_3bb8ea
23. okt 2025

ak si na urade prace a neplatis si dnp, tak nemas narok na platene PN

petamich
Autor odpoveď zmazal
patta89
Autor odpoveď zmazal
domka222
Autor odpoveď zmazal
zalka
23. okt 2025

@uzivatel7745 máš nárok aj na platenú PN aj na tehotenske a následne aj na materské. Skrz to ze si otehotnela do 182 dní od skončenia PP, tak sa ti obnovila ochranná lehota a máš nárok.

anonym_3bb8ea
23. okt 2025

@uzivatel7745 inac nic proti, tak si nemohla pracovat, lebo mas potiaze, potom 4.7 ukoncis tpp, zrazu nahodne mas o 3 dni na to nehodu, takze pn a pocas toho vsetkeho sa pokusate o dieta...tak mas zdravotne problemy a pokusas sa o dieta? ked nemozes denne pracovat, ako budes zvladat starostlivost o dieta?

anonym_7c813a
23. okt 2025
@anonym_3bb8ea

@uzivatel7745 inac nic proti, tak si nemohla pracovat, lebo mas potiaze, potom 4.7 ukoncis tpp, zrazu nahodne mas o 3 dni na to nehodu, takze pn a pocas toho vsetkeho sa pokusate o dieta...tak mas zdravotne problemy a pokusas sa o dieta? ked nemozes denne pracovat, ako budes zvladat starostlivost o dieta?

@anonym_3bb8ea za mňa náhoda je blbec. Najlepšia kamarátka s mužom sa roky rokúce pokúšali o druhé dieťa. Ona sa dvadsať rokov nechránila pokým druhý krát otehotnela. V tej dobe sa starala o imobilnú matku.
Neviem aký má zdravotné problémy, podľa teba mala ísť hneď na upt?

uzivatel7745
autor
23. okt 2025
@anonym_3bb8ea

@anonym_3bb8ea Dakujem ze si robite starosti, problem postarat sa o dieta nebude 🙂 manzel zaraba dost, ja som mala slusnu pracu aj na SK aj v zahranici a tak mam aj odlozene a aj matersku budem mat fajn. Pytam sa len na čo mam narok, aby som vedela ci nieco riesit alebo sa na to vykaslat. Kazdopadne autonehodu sposobenu inym clovekom si nevyberiem. Takze ano stalo sa to nahodne par dni po ukonceni pomeru, bola to moja prva PN vobec a o dieta sme sa s manzelom pokusali dlho a presla som si viac krat biochemickym potratom takze uz som si nesledovala nic proste sme sli na to prirodzene bez stresu. Na rizikovom tehotenstve som kvoli autoimunitnemu ochoreniu ktore je nezlucitelne s pracou ktoru som vykonavala (neviete v akom odbore som pracovala)

uzivatel7745
autor
23. okt 2025
@zalka

@uzivatel7745 máš nárok aj na platenú PN aj na tehotenske a následne aj na materské. Skrz to ze si otehotnela do 182 dní od skončenia PP, tak sa ti obnovila ochranná lehota a máš nárok.

@zalka ďakujem pekne 🙂 ja som si to tak isto myslela no len som si nebola ista ci sa to netyka len ludi co otehotneli pocas toho ako mali uhradzane nemocenske poistenie zamestnavatelom v case pocatia. Kazdopadne uvidime ake mi pride vyjadrenie, len zakon v tom nehovori uplne jasne tak ma zaujimal nazor ludi 🙂