Mám nárok na rodičovský, keď som nezamestnaná?
Dobry den, chcem vas poprosit o informaciu. Som uz 2 roky nezamestnana. Mam narok na rodic.prispevok? Ak ano, od kedy ho budem moct poberat? Od narodenia dietatka? A kolko to je dnes. Dakujem za reakciu.
srdecna vdaka za odpoved🙂
Dobrý deň chcem sa opýtať či budem mať nárok na matersky príspevok ak som pracovala na zmluvu od 11/2015 do 05/2016 , potom som evidovaná na úrade práce a pracovala som len na dohodu popri úrade práce . Chcem sa opýtať ak by som išla na rizikové tehotenstvo či budem poberať nejaký príspevok . Z úradu práce nepoberá žiaden príspevok lebo mám 22 rokov. Ďakujem za skorú odpoveď ;)
@zabuska_xxx datum otehotnenia? dohoda je aka? s pravidelnym, alebo nepravidelnym prijmom?
teraz nemam ani dohodu iba urad prace pred tým bola dohoda kde som sa musela hlasit kazdy mesiac na urade prace a zarobok nemohol presiahnut sumu mesacne cca 150 EUR .Termin otehotnenia ma byt teraz v marci idem na umele oplodnenie cize ak vsetko dopadne dobre porod bude v decembri . Pýtam sa dopredu lebo neviem ako to chodi. Vopred dakujem
@zabuska_xxx budes mat narok na rodicovsky prispevok - po narodeni dietata
a z akej sumy sa vyrata rodicovsky prispevok? A budem ho poberat pol roka a potom matersku. Ci rovno budem poberat len matersku co je asi 203 EUR
@zabuska_xxx Rodičovský príspevok je pre všetkých rovnaký a to od 1.5.2017 213,20 Eur + rodinné prídavky 23,52 Eur. A budeš ho dostávať od narodenia dieťaťa.
Máš to pekne popletené - MD sa vypočítava z platu - ale na ňu nárok nemáš - a trvá 34 týždňov a nie pol roka a potom je nástup na RD. 🙂
A ešte kľudne môžeš stihnúť mať nárok na MD, pokiaľ splníš hlavnú podmienku nároku a to 270 dní NP za posledné 2 roky pred pôrodom. Tie dohody boli na pravidelný alebo nepravidelný príjem?
nerozumiem co je pravidelny prijem a nepravidelny prijem pri dohode moje zamestnania :
praca na zmluvu od 11/2015 do 05/2016- u jedneho zamestavatela , potom 7,8 /2016 dohoda - dalsi zamestnavatel , 8,9,10,11,12/2016 dalsia dohoda dalsi zamestanavatel a od vtedy nemam ziadnu dohodu cize nepracujem a som iba na urade prace.
@zabuska_xxx Dohoda na nepravidelny prijem-neplati sa nemocenske poistenie a poistenie v nezamestnanosti. Dohoda na pravidelny prijem-platia sa vsetky odvody. Pozri si vyplatne pasky ci boli odvadzane odvody na nemocenske poistenie-ak nie-ziadny narok na matersku.
Jedine,ze sa stihnes zamestnat-aj len papierovo-mohla by si to stihnut ak neporodis skor.
@zabuska_xxx No ty by si to stihla,lebo za tu pracovnu zmluvu iz mas cca 150dni NP,cize ti chyba uz len 120-ak teda boli tie dohody na nepravidelny prijem. Ty mas sancu si zariadit aj najvyssiu MD.
vyplatne pasky z tych dohod nemam ale mam potrvdenie o zdanitelnich prijmou a vidim ze socialne poistenie bolo platene aj ked malou sumou a aj zdravotne poistenie tiez malou sumou cize neviem ze ci sa to rata tak potom by som mala odrobene aj tych 120 dni . A ako si viem zariadit aj najvyssiu MD .
@zabuska_xxx Este raz-takto na to neprides,lebo socialne poistenie nepozostava len s nemocenskeho poistenia. Ako som ti uz napisala-dohoda na neprav.prijem sa neplati NP co v tvojom pripade nie je dobre. Treba si to zistit-ak bol pravidelny prijem a platene NP tak ti narok vznikne ak sa zamestnas alebo zacnes platit DNP-dalsou podmienkou naroku na MD je mat aktivne NP alebo byt v ochrannej lehote. Cize ak sa z tych dohod platilo NP tak ty uz mas 270dni NP a staci sa ti napr.zamestnat na 90dni bez PN a OCR z max.VZ a budes mat narok na max.MD. Ak vsak nebolo platene NP tak este potrebujes tych 120dni...
A neviem na 100% ci v tvojom pripade by si si mohla dat aj DNP z maxima a ist PN-za predpokladu,ze mas tych 270dni. Co ty na to @zalka?😉
dakujem za pomoc neviem ci na poistovni budu vediet poradit ci sa da v mojom pripade platit DNP .
@zabuska_xxx Tu nejde o to ci sa da. Ak nie si zamestnana tak jasne,ze sa da. Tu ide o to,ci sa ti to oplati kvoli tej max.MD.
neviem ci sa to oplati podla toho kolko by som musela mesacne platit .
@zabuska_xxx Boze zena sa snaz pochopit,ze sa ti tu clovek snazi poradit aby sa ti to oplatilo! Ak by si splnila podmienky tak by mozno stacili zaplatit tyzden DNP z max.VZ (cca 100Eur), dat sa PN az do nastupu na MD a mala by si max.MD.
No ale to v tvojom pripade neviem na 100%-ako som uz napisala. Podstatne je aj ci mas alebo nie tych 270dni NP (ci aj z tych dohod bolo platene NP)
ja rozumiem ale ako zistim ci bolo platene NP ked nemam vyplatne pasky a na tom potvrdeni je platene poistne aj zdravotne ktore som pisala .Kde sa dozviem ci mam tych 270 dni platene NP .
@zabuska_xxx Spytaj sa bud zamestnavatela-jeho mzdarky. Alebo sa chod informovat na SP ci v tej dobe ako si mala tie dohody boli za teba odvadzane odvody na nemocenske poistenie.
dakujem za pomoc a radu
@zabuska_xxx Rado sa stalo. Daj vediet co si zistila.😉
dobre urcite napisem
zenusky,prosim viete niektora odpoved.zial, som uz 2 rok nezamestnana, ale v lete ocakavame prirastok.mala by som dostavat z UP rodicovsky prispevok. co ale neviem je to, ze: s manzelom (kvoli jeho praci) by sme potrebovali asi s 3mesacnym babom odcestvat na niekolko mesiacov do zahranicia...budem moct rodic.prispevok dostavat aj pocas pobytu v zahranici??ako nezamestnama sa nebudem potrebovat hlasit na up? velmi dakujem za odpoved...🙂
@beatasp ahoj..prepac ze otvaram staru temu ale ty momentalne beries rodicovsky..mala by som jednu otazocku na teba som nezamestnana a vo februari sa ma narodit babo..je pravda ze ked je zena nezamestnana dostane rodicovsky len pol roka a nie 3 roky?kamaratka teraz porodila a na up jej povedali ze ma narok len na pol roka lebo bola viac ako dva roky nezamestnana a neplatila si dochodkove..podla mna je to hlupost rodicovsky byva 3 roky nie??dakujem za odpoved

narok budes mat od narodenia dietata
od maja 2027 to bude 213,20 E, teraz je 203,20 E