icon

Mám nárok na tehotenské počas rodičovskej?

zienka21
14. feb 2024

Ahoj chcela by som počuť ďalší názor, či chápem veci správne. Prípadne aj vašu radu.
Mám takmer 2 ročného syna a opäť som otehotnela aktuálne 11tt. DNP mám tento rok platné od 15.1.2024, pričom predtým bolo ukončené (31.10.2022) z dôvodu materskej, potom rodičovskej. Pred materskou mi DNP plynulo samozrejme.
Moja otázka
* 1. mám nárok na tehotenské?
Chápem to tak že áno, keďže by sa mali započítavať aj dni na RD a to by mi už potrebných 270 dní pred 13tt doplnilo.
* 2. Bolo by mi výhodnejšie požiadať o tehotenské neskôr až niekedy v lete, keď mi uplynie 270 dní z aktuálne plateného DNP, z dôvodu vyššej možnej dávky? Prípadne pre ten počet dní ak sa RD a MD nezapočítava. Čo ale neviem či je možné, žiadať spätne, a ešte o skoro polroka?
Máte niektorá podobnú skúsenosť? Ďakujem

alenah31
14. feb 2024

@zienka21 Ty si si odvody platila sama dobrovoľne? Alebo si zamestnaná a PP trvá naďalej len si momentálne bola na RD pričom si sa k 15.1. vrátila späť do práce?
A nie - absolútne ti nepomôže žiadať o tehotenské inokedy nakoľko buď podmienku spĺňaš k 13tt a bude ti priznaná k tomuto dňu hoci o ňu požiadaš neskôr (bude ti normálne doplatené spätne) alebo ti nebude priznaná vôbec.

draik
14. feb 2024

Započítavajú sa dni, keď poistenie trvalo, hoc sa nemuselo platiť.

lienka.7
14. feb 2024

@zienka21 dní sa ti zapocitaju a je jedno, keď budeš žiadať o tehotenske neskôr, nakoľko sa vždy posudzuje k 13 tt. Cize to "neobabres".

zienka21
autor
14. feb 2024

aha teda chapem dobre, dni mam (z DNP,+ rodicovskej pripadne + z materskej) narok by mal vzniknut.... aa super to stačí 🙂 dakujem za odpovede