Mám nárok na tehotenskú dávku?
Ahojte, chcela by som sa spýtať lebo pani na telefóne zo sociálnej poisťovne mi moc nepohla. Som zamestnaná na TPP od 1.8.2021 (dovtedy som študovala) a som v 16tt. Nárok na tehotenské mám ak som nemocensky poistená min 270 dni, čo mi vychádza cca koncom tohto mesiaca. Mám alebo nemám nárok na túto dávku ? Moc sa tomu nerozumiem, ďakujem
@diamond007 nebude mať nárok vôbec. Nárok musí byť splnený k 13tt. Ak nie je splnený k 13tt, tak proste nárok nie je.
@melanta ďakujem pekne za odpoved. Aj som si myslela, ze mi to nevyjde. Keby som vedela tak este mesiac počkám 😃 Cize nemusím ten formulár ani vypĺňať hej ? Nie je tam možnosť ze by sa mi tam zarátali aj brigády počas štúdia ?
@melanta nie keďže som bola študent bolo to bez odvodov. No skoda aj keď tých 200€ nie je nič moc ale určite by potešilo.
@melanta a neviete náhodou, či je nie možnosť si ten mesiac spätne doplatiť ? Že by som to mala ako dobrovoľne poistenie
Ahojte, prosím Vás, vedeli by ste mi poradiť...momentálne som na RD, PP skončil 5.3.2021, termín pôrodu je 6.11.2022. Ako je to s narokom na tehotenské? Ďakujem.
@katarina85 na tehotenské aj materské je potrebné splniť 2 podmienky. Prvá mať 270 dní poistenia, druhá mať to poistenie aktívne alebo byť v ochrannej lehote (t.j. otehotnieť ešte počas PP). Takže nie, nebudeš mať nárok na tehotenské. A ak sa nezamestnáš alebo si nebudeš platiť DNP, tak ani na materské, iba na nižší rodičák.

Podľa mňa budeš mať až od konca mesiaca do porodu