icon

Mám nárok na tehotenský príspevok, keď som evidovaná na úrade práce?

allisa00
14. máj 2025

Ahojte, chcela by som poradiť ohľadom tehotenského príspevku.
Nakoľko som evidovaná na úrade práce od minulého roka, od Mája, neviem či mám alebo nemám nárok príspevok poberať.
Počas toho obdobia som poberala podporu a potom skončila tehotná, takže som do práce nešla.
Preto neviem či mám nárok keďže na internete je písané že musím mať odpracovaných 270 dní do dvoch rokov čo teoreticky mám.
Termín pôrodu mi vychádza 3.9.2025
Ďakujem za rady

sisa_s
14. máj 2025

Nemas aktivne nemocenske poistenie, takze nie..ani tehotensky, ani materska

melanta
14. máj 2025

Od mája 2024 si evidovaná na úrade práce? Čiže v apríli 2024 ti skončil pracovný pomer?

V takom prípade nemáš nárok ani na tehotenské, ani na materské. Od pôrodu budeš mať nárok na nižší rodičovský.

A áno, podmienka je 270 dní nemocenského poistenia za posledné 2 roky, ale zároveň je podmienka, aby poistenie bolo aktívne alebo si bola v ochrannej lehote, ktorá je 180 dní od ukončenia pracovného pomeru. To nespĺňaš.
Ale ak si začneš platiť dobrovoľný balík odvodov do SP, až do nástupu na MD, tak ti nárok vznikne. Pretože budeš mať 270 dní poistenia a zároveň aktívne poistenie. Ale odporúčam začať platiť čím skôr. Aby to potom SP nevyhodnotila ako účelové, ak by si začala platiť len posledný mesiac.

allisa00
autor
14. máj 2025
@melanta

Od mája 2024 si evidovaná na úrade práce? Čiže v apríli 2024 ti skončil pracovný pomer?

V takom prípade nemáš nárok ani na tehotenské, ani na materské. Od pôrodu budeš mať nárok na nižší rodičovský.

A áno, podmienka je 270 dní nemocenského poistenia za posledné 2 roky, ale zároveň je podmienka, aby poistenie bolo aktívne alebo si bola v ochrannej lehote, ktorá je 180 dní od ukončenia pracovného pomeru. To nespĺňaš.
Ale ak si začneš platiť dobrovoľný balík odvodov do SP, až do nástupu na MD, tak ti nárok vznikne. Pretože budeš mať 270 dní poistenia a zároveň aktívne poistenie. Ale odporúčam začať platiť čím skôr. Aby to potom SP nevyhodnotila ako účelové, ak by si začala platiť len posledný mesiac.

@melanta áno presne tak.
V novembri mi potom skončila podpora, koncom decembra som zistila že som tehotná.
Keď som o tom diskutovala s pani z úradu rovno mi povedala nech ostanem na úrade do pôrodu nakoľko budem mať problém sa ako tehotná už zamestnať.
Každopádne ďakujem veľmi za odpoveď.

zalka
14. máj 2025

@allisa00 ak by si sa bola na dobrovoľné poistenie prihlásila pred 13 týždňom tehu tak by si nárok na tehotenské mala.
Teraz si ustriehni aby si nepresvihla dátumy, lebo nárok na MD máš len ak si nebola bez poistenia viac ako 15 mesiacov... A to sa ti lame pred koncom júla

allisa00
autor
14. máj 2025
@zalka

@allisa00 ak by si sa bola na dobrovoľné poistenie prihlásila pred 13 týždňom tehu tak by si nárok na tehotenské mala.
Teraz si ustriehni aby si nepresvihla dátumy, lebo nárok na MD máš len ak si nebola bez poistenia viac ako 15 mesiacov... A to sa ti lame pred koncom júla

@zalka ďakujem za info