Mám nárok na tehotenský príspevok, keď som nepracovala?

deniskatimmy
10. jan 2024

Ahojte....som tehotná a nepracovala som mám nárok na ten tehotenský príspevok? Ak som otehotnela v novembri a rodičovský príspevok som brala ešte v marci po malej. Je tam nejaká ochranná lehota? Alebo som ju presvihla už?

sense
10. jan 2024

@deniskatimmy keďže si nepracovala budeš mat nárok na rodičovský príspevok od narodenia dieťaťa ten nižší.

melanta
10. jan 2024

A kedy ti skončil pracovný pomer? Ochranná lehota je po skončení pracovného pomeru, nie po skončení rodičovského. Ak si otehotnela do 180 dní od skončenia pracovného pomeru, máš nárok na tehotenské aj materské neskôr. Ak si nebola zamestnaná, tak nemáš nárok ani na jedno. Len na nižší rodičák od mesiaca, kedy porodíš.

deniskatimmy
autor
10. jan 2024

Aha ďakujem žienky ...a inak musím byť na úrade evidovaná? Lebo momentalne som evidovaná ako osoba starajú sa o dieťa do 6 rokov ...tak či sa mám ísť prihlásiť na úrad práce alebo nie neviete?

melanta
10. jan 2024

@deniskatimmy buď budeš ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov alebo na úrade. Jedno alebo druhé, oboje nie. Na úrade budeš v evidencii uchádzačov o zamestnanie, t.j. si povinná si hľadať prácu a chodiť na pohovory, ak ťa pošlú a prípadne aj nastúpiť, ak ťa prijmú. Takže ak ti vyhovuje byť bez príjmu a nepracovať, tak ostaň ako si.

deniskatimmy
autor
10. jan 2024

@melanta a budem mať nárok na rodičovský príspevok ak ostanem tak ako som?

veronikaszabova
10. jan 2024

@deniskatimmy na nizsi RP mas narok urcite - ten dostavaju aj zeny, ktore nikdy nepracovali