icon

Mama Slovenka, otec Čech. Môžem žiadať o pôrodné aj z Čiech?

simka14
7. mar 2016

Maminky, je niekto v podobnej situácii? Ja som Slovenka, manžel Čech, on má trvalý pobyt v ČR, na SR má len povolenie k pobytu. Ja som zamestnaná na SR, on je živnostník v ČR, kde teda aj platí odvody, dane... Môžem žiadať pôrodné nielen zo Slovenska ale aj z ČR? Budem rada ak sa mi ozve nejaká mamička v rovnakej situácii. Ďakujem vopred 🙂 😉

saska.t
8. mar 2016

@simka14 prispevky mozes ziadat vzdy iba z jedneho statu,inak je to protizakonne.

majusqa77
8. mar 2016

nie. Ide o to ktora krajina je miestom zaujmu, u nas sa vyzaduje aj pediater na slovensku

evittam
8. mar 2016

@simka14 Presne ako napísali kočky vyššie. A nehnevaj sa, ale musím - nechceš náhodou aj 2x materské, 2x rodičovský príspevok a 2x rodinné prídavky?!

slnecnica174
8. mar 2016

Sa cudujem, ake veci niektorych ludi napadaju 😕

simka14
autor
8. mar 2016

@saska.t
@majusqa77 ďakujem za reakcie baby 🙂

@evittam @slnecnica174 no nehnevajte sa, to sa človek už nič nemůže opýtať? 😕 veď predsa keď manžel pracuje v ČR tak by mohol mať nárok na niečo, nie? Koľkí pracujúci v zahraničí poberajú prídavky odtiaľ, tak som myslela, že to funguje podobne...tak som sa spýtala...a také komentáre ako vy mi tu píšete, to ste si mohli odpustiť...

slnecnica174
8. mar 2016

@simka14 Jezis, ale poberaju pridavky na dieta len raz a nie dvakrat tak ako nemozes dvakrat zobrat porodne.

evittam
8. mar 2016

@simka14 Áno, môžeš sa spýtať a funguje to tak, že dostaneš buď z jednej alebo druhej krajiny a nie že chceš z oboch - to je všetko!

maminuska
8. mar 2016

@simka14 ja som presne v tej istej situácii ako ty . Ja poberám materskú na SR a z Čiech je mi robený doplatok do výšky ich materskej , o pôrodné môžeš žiadať len v jednej krajine, osobne som nepočula že by matka žiadala o pôrodné ak sa dieťa narodilo na SR slovenskej matke.

simka14
autor
8. mar 2016

@maminuska rodiť budem pravdepodobne v ČR, ale tak ono je to asi jedno, však? Takže o materskú by som si potom mohla žiadať aj odtiaľ? Ďakujem ti krásne za odpoveď 😉 🙂