icon

Máme nárok na rodičovský príspevok?

taja244
21. nov 2023

Zdravím, už neviem kde sa mám spýtať a na úrade mi moc nepomôžu. Od 1.4 sme sa presťahovali s rodinov na Slovensko (muž čech). Od tohoto dátumu sa neviem dostať k rodinným prídavkom a príspevku na deti (5 a 2.5). Papiere niekolko krát stratili, a keby sme neboli písali tajomníčke ministra ani by sa nám pani čo nas rieši neozvala (aj ked sme jej už email posielali v akom štádiu sa vec nachádza).
chcem sa spýtať či máte niekto skusenosti so žiadaním rodičovských prispevkov a pridavkov na deti po presťahovani. Máme naň vôbec nárok? už som vážne zúfala a uvažujem nad tým, že zajdem za právnikom.

jasminka548
21. nov 2023

@taja244 manžel pracuje na SK alebo v ČR?

9lf9
21. nov 2023

@taja244 vsetko zavisi od toho kde v akej krajine vam ako rodicom trvaju pracovne pomery. Ak ste podavali ziadost a nieco im chybalo urcite je minimalne prerusene konanie nie je mozne ,ze ste vsetko zdokladovali a ked ste podali ziadost po prestahovani na SR ste nedostali z uradu ziadnu pisomnost a neviete na com ste doteraz.

taja244
autor
21. nov 2023

@9lf9 vsetko sme zdokladovali a ked od nas nieco ziadJu je to to iste len inak povedane. Manzel skoncil pracovny pomer v CR, aby sa mohol odstahovat na slovensku a ja som doma s detmi. Nepracujem

daniela1911
21. nov 2023

@taja244 takze žiaden z vás nemá aktívny pracovný pomer. Trvale bydlisko máte kde? Je muž na ÚP ?

taja244
autor
21. nov 2023

@jasminka548 ja som ziadatel a co som pochopila o manzela absolutne nejde. Manzel planuje pracovat na svk. Zatial bez prace

taja244
autor
21. nov 2023

@daniela1911 bydlisko mam na slovensku, asi by som neziadala o rodicak keby nase deti a ja sme mali bydlisko mimo. Nie manzel nieje na UP

deginko
21. nov 2023

Ale veď vôbec nepíšeš základné info..doteraz si brala prídavky na deti a rodičak z Česka?
A áno samozrejme,že ide aj o manžela..podstatné je u oboch rodičov odkiaľ mali/majú príjem..nejde iba o matku

9lf9
21. nov 2023

@taja244 jasne ze ide aj o manzela v ziadosti vypisujes vase soc.postavene a ak si dala pri oboch ze ste nezamestnani a zdokadujes to + kedy ste sa vratili na SR, kedy vam zanikol narok v Cr, preukazete tu bydlisko, mozu rozhodnut o naroku od kedy je a ci je.

taja244
autor
21. nov 2023

@deginko brala som to na co maju vsetci zo zakona narok v CR rodinny prispevok vo vyske 300 000 czk na kazde dieta, momentalne neberieme ziadne davky.
O rodinny pridavok sme ani neziadali v CR. Nedosiahli by sme na neho- vypocitava sa zo mzdy.

taja244
autor
21. nov 2023

@9lf9 to vsetko som uviedla aj byvaleho zamestnavatela aj byvalu adresu proste vsetko

deginko
21. nov 2023

@taja244 v tomto prípade na rodičovský príspevok nárok nemáš,keďže si ho vyčerpala celý z ČR.Ja som ho tiež odtiaľ čerpala..a na Slovensku mi ho už neuznali keďže bol vyšší ako rodičak tu aj keď dieťa malo menej ako 3r.A čo sa týka prídavkov na deti..tak keď budete mat doložené všetky papiere čo im treba..tak ti prídavky na deti doplatia spätne.Otazka je odkedy je tvoj muž nezamestnaný a od kedy ste na Slovensku..tam to asi viazne..to medziobdobie

taja244
autor
21. nov 2023

@9lf9 zdokladovali z CR ze nepoberame ziadne davkuly a podpisali sme ceste prehlasenia o pobyte. Kludne by sme mohli dolozit najomnu zmluvu ale opakujem sa stale chcu od nas to iste dokola, len to vzdy inak oznamia. Ale zaklad co od nas chcu je ten isty. 7 mesiacov cakame na pridavky alebo minimalne na rozhodnutie a z toho uz 2x stratili nase papiere

michelle567
21. nov 2023

Nechápem kde ich tá pani z úradu stratila. Veď keď patriš pod jednu tak všetko odkladá na jedno miesto pod tvoje meno + všetky papiere nahráva do systemu. Ako to môže 2x stratiť

9lf9
21. nov 2023

@taja244 ak si vybrala v CR plnu davku RP tak na SR mas narok tusim az od 28mes. veku dietata kedy je uz narok. K pridavkom pokial ste dokladovali ze vam v CR zamietky kvoli prijmu pridavku aj vsetky ostatne veci od prveho dna v mesiaci kedy ste preukazali bydlisko na SR narok budete mat.

9lf9
21. nov 2023

@michelle567 tiez tomu nechape, lebo vsetko sa eviduje a je v systeme aj elektornicky, ze by 2x strati vec, ktoru na urad dolozim to sa mi nechce verit. Ak sa to realne stalo, jednoduche riesenie, nabuduce si sprav kopiu dokladom, ktore tam nechavas a pri odovzdani si ich nechaj orazit podacou peciatkou

taja244
autor
Autor odpoveď zmazal
taja244
autor
21. nov 2023

@9lf9 uz som sa poucila

deginko
21. nov 2023

@9lf9 ja som žiadala o slovenský rodicak v októbri 2022,vtedy mal syn presne 28 mesiacov a prišlo zamietnutie..pretože 300.000kc rodičak v ČR je násobne väčší ako výška rodicaku na SR takže nárok nevznikol..

taja244
autor
21. nov 2023

@deginko dobre vediet dakujem 🙂

deginko
21. nov 2023

@taja244 vieš čo,ja som napr všetko riešila mailom,takže sa nemohlo stať,že sa niečo stratí..lebo všetko čo potrebovali doložiť navyše som poslala do mailu a tým pádom sa to stratiť nedalo.Ale teda ja som problém nemala s ničím..vždy mi v ten deň Max na druhý deň odpovedali

taja244
autor
21. nov 2023

@deginko tak mne na email pani neodpovedala, takze neviem ako som s nou mohla vobec nieco riesit emailom

popocathepetl
21. nov 2023

@taja244 záleží najprv v ktorej krajine pracujete (ste daňoví poplatníci), potom v akej krajine máte trvalý pobyt a centrum záujmov. Na základe toho sa určí prvá/hlavná krajina a ta druha v prípade nižších dávok len dorovna do svojej výšky. Ak s tym mate problém, skúste sa obratit na Solvit - úrad, ktorý takéto veci rieši medzi štátmi. Oni už potom začnú komunikovať. Už musia 😂

taja244
autor
21. nov 2023

@popocathepetl dakujem za tip idem na to hned kuknut 🙂